10 idej za božična darila

Zimski prazniki so za nekatere najlepši čas v letu, saj jih že v začetku decembra prevzame božično novoletna mrzlica, zaradi katere se lotijo nakupovanja daril, načrtovanja jedilnikov in izbiranja oblačil za zabavo na najdaljšo noč v letu. Marsikomu pa ta čas prinese tudi nekaj nejevolje, ki jo povzročajo predvsem polni nakupovalni centri in lov na najboljša darila.

S tistimi za najbližje in najdražje, torej za partnerja in otroke, običajno ni težav, saj dobro vemo, kaj jim podariti. Pri darilih za druge, torej za sorodnike, družinske prijatelje in tudi sodelavce, pa se lahko precej zaplete.

Kaj jim podariti, da bomo izkazali naklonjenost? Da ne bomo v darilno vrečko vedno pripravili steklenico vina, kavo in čokolado? In kako poskrbeti, da nas darila ne bodo stala celo premoženje?

Nekateri zagato rešijo z lastno kreativnostjo in že tudi precej časa pred obdarovanji pripravijo domača darila, drugi se tik pred zdajci lotijo peke in podarijo piškote. Kaj pa, če ste piškote podarili že lansko leto, predlani doma pripravljeno mešanico čaja, še leto pred tem pa ste vsakemu prijatelju ali sorodniku spletli nogavice? Česa se lotiti letos?

Poiskali smo zanimive ideje za v celoti ali vsaj delno doma narejena božična darila, ki so primerna skoraj za vsakogar in vam ne bodo pustila povsem praznih žepov.

Izvirna, simpatična in cenovno ugodna darila za božič

1. So med vašimi prijatelji navdušeni pivci piva? Letos steklenico vina zamenjajte z nekaj steklenicami piva, ki jih polepšajte z nekaj preprostimi materiali. Spodnji del vsake steklenice, kjer je etiketa, zavijte v rjav papir. Nekoliko više prilepite rdeč nosek in nad njim dve očesi, okoli zamaška pa namestite kosmato žičko in jo oblikujte v rogove.

Steklenice piva - jelenčki

Ljubiteljem piva lahko steklenice preoblikujete v jelenčke.

Vse materiale boste našli v papirnici ali v trgovini z materiali za ustvarjanje. Pivo, preoblečeno v jelenčka, bo vašim sodelavcem in prijateljem všeč, stalo pa vas bo zgolj kakšen evro, zato je odlično darilo za božič. Dodate ga lahko tudi v vrečko, v katero boste namestili različna darila za družinske prijatelje.

2. Bi tokrat izdelali domačo čokolado? No, pravzaprav ne povsem domačo. Kupite poceni, a okusno čokolado za kuhanje v trgovini, doma pa jo razpustite v vodni kopeli. Pult pogrnite s papirjem za peko in nanj zlijte čokolado ter jo nekoliko razmažite, da bo debelina okoli 2 ali 3 milimetre. Čokolado nato potrosite s koščki slezovih penic (marshmallow), ki jih lahko prav tako poceni kupite v trgovini. Pustite, da se čokolada strdi, nato pa jo nalomite na kose in jo spravite v kozarce, škatlice ali vrečke. Če imate doma oreh ali lesko in ni težav z oreščki, lahko po čokoladi posujete tudi te. To bo slastno darilo za božič.

Čokolada z marshmallow

Domača čokolada z marshmallow kot božično darilo za vse sladokusce.

3. Imate prijatelje in prijateljice, ki jih radi nekoliko podražite? Ideje za božična darila so tudi nagajive. Kupite mentolove bombončke v škatlici (tic-tac ali podobno). Pomembno je, da so bombončki beli. Zavijte jih v papir in dodajte pentljico, zraven pa dodajte drobno sporočilce, na katerega napišite: »Letos nisi bila pridna, zato ti je Božiček pri nas pustil zgolj nekaj snežakovih kakcev.«

4. Ženske in deklice so vedno vesele uhanov, in te lahko dobite izjemno poceni – v nekaterih trgovinah je možno dobiti za zgolj en evro tudi komplet štirih ali šestih parov preprostih uhanov! Tudi če kupite nekoliko dražje komplete, darila ne bodo draga, saj komplete preprosto razdrite. Vzemite karton, ga izrežite v obliki božičnega drevesca, naredite dve luknjici in v njiju pripnite par uhanov. Če dobite uhane v obliki rdečih bunkic, pa ste lahko še bolj izvirni: karton naj bo v obliki jelena, en uhan namestite jelenčku za nos, drugi pa naj bo manj opazen.

5. Nikjer ne piše, da morajo biti šali pleteni. Če ne pletete, lahko obiščete trgovino z metrskim blagom in kupite večjo količino mehkega blaga z zimskim vzorcem ali pa tudi flisa. Doma blago razrežite in zarobite na šivalnem stroju, dodate pa lahko tudi kak okrasni trak. Tako boste za malo denarja za vse svoje prijatelje naredili mehke šale, ki jih bodo greli celo zimo.

Božični šal

Le kdo ni vesel lepega, toplega in mehkega šala?

6. Za novo leto marsikdo potrebuje nov dnevnik ali planer. Kakovostni planerji znanih proizvajalcev so običajno zelo dragi, v trgovinah, kjer prodajajo poceni stvari »s Kitajske« pa so pogosto zelo poceni. Kupite drobne rokovnike, zvezke in beležke z debelimi platnicami iz kartona, te pa nato sami okrasite. Potrebovali boste okrasne trakove, perlice, vzorčke pa lahko izrežete iz ovojnega papirja in jih enostavno nalepite na platnice. Če ne gre drugače, si zanimive podobe natisnite s spleta ter jih zgolj pobarvajte.

7. Marsikdo se prične takoj, ko mine silvestrovo, veseliti pomladi, še posebej tisti, ki so radi na vrtu. Zakaj jih ne bi že v času zimskega obdarovanja presenetili in jih obdarili z zavojčki semen za cvetje in zelenjavo? Nenazadnje bo treba ta prav kmalu posejati v lončke, da bodo spomladi že pripravljene sadike. Kupite nekaj zavojčkov semen in jih podarite v lični škatlici – izdelajte jo iz kartona, okrasite pa seveda z majhnimi rožicami, ki jih lahko naredite iz krep papirja.

8. Iščete zanimivo ter poceni darilo za predšolskega otroka? V tej starosti so vedno težave s počasnim obuvanjem in zavezovanjem vezalk – pri učenju te spretnosti je potrebne kar nekaj spodbude. Zagotovo boste našli žlico za obuvanje za evro ali manj, zraven pa dodajte še kakšne vezalke v zanimivi barvi, na primer rožnati ali zeleni. Da bo otrok lahko vadil zavezovanje, iz lepenke izrežite obliko dveh čevljev in vanju z luknjačem naredite luknjice za vezalke. Vezalki napeljite in zavežite.

Zavezovanje vezalk

Domiselno božično darilo za učenje zavezovanja vezalk.

9. Darila za božič v večini družin kupujejo ženske, te pa včasih ne vedo, kaj podariti moškim sorodnikom in družinskim prijateljem. Pravzaprav sploh ni težko – vsak moški potrebuje komplet za preživetje. Kakšen komplet? Pripravite si kozarec za vlaganje in ga lepo okrasite, nato pa ga napolnite z eno ali več od naslednjih stvari, brez katerih pravi moški zagotovo ne more: sekundno lepilo, rezervni baterijski vložki, obesek za ključe z mini baterijsko svetilko, škatlica vžigalic, meter, USB ključek, zavojček kikirikija ali slanih prestic, zavojček igralnih kart, žepni nožek, zavojček žvečilk, osvežilec zraka za v avtomobil, zavojček popra …

10. Bi radi podarili najslajšo stvar, kar jih je? Potem pripravite majhne kozarčke za vlaganje in jih lepo okrasite, kozarčke pa napolnite s karamelnim prelivom, ki je odličen za sladoled, sladice, celo kot dodatek h kavi. Za pripravo karamelne omake v kozici stopite pol masla (125 g), dodajte ¾ skodelice rjavega sladkorja in dobro mešajte, da se sladkor razpusti. Ko kristali popolnoma izginejo, prilijte 3/4 skodelice sladke smetane in pustite, da se rahlo kuha še 5 minut. Ugasnite ogenj, pustite stati 10 minut, da se preliv nekoliko ohladi, nato pa ga nalijte v kozarček. Preden kozarčke s karamelno omako podarite, je ne pozabite opremiti s kartončkom, na katerem naj piše, da zagotovo poskrbi za sladko življenje – in tega naj bo v prihajajočem letu čim več.

Deli prispevek z drugimi.

Objavi komentar