10 navad uspešnih poslovnežev

Uspeh danes merimo na različne načine. Nekateri so mnenja, da v poslu največ šteje denar – koliko ga ustvarimo, koliko ga lahko porabimo, koliko moči in ugleda nam ta prinese. A če bi povprašali tiste, ki veljajo za najbolj uspešne poslovneže, bi vam dejali, da se v poslu uspeha ne meri z denarjem. Da je denar zgolj posledica uspeha, sam uspeh pa nekaj povsem drugega. Je delo, ki ga rad opravljaš, ki ti postavlja izzive, v katerem najdeš zadoščenje, skozi katerega se lahko izražaš. Nenazadnje prav uspešni poslovneži povedo, da ne delajo zaradi denarja. Delajo zaradi sebe in svojih potreb, ki niso vedno materialne, temveč jim nudijo predvsem psihološko zadoščenje.

Ne glede na to, kako gledate na poslovni uspeh sami, ali skozi denar ali tisto »več«, kar prinaša uspešno vodenje posla, pa se gotovo lahko naučite veliko iz navad, ki jih imajo uspešni poslovneži. Morda boste presenečeni, da niso od jutra do večera v pisarni, temveč naredijo zase veliko več kot povprečen človek, ki živi od plače do plače. In zagotovo so prav te navade tiste, ki se jih izplača »posvojiti«, če želimo uspeh v poslu najti tudi sami.

Navade, ki se v poslu dolgoročno ne obnesejo

Poglejmo najprej, kaj je tisto, ob čemer se uspešni poslovneži zgrozijo oziroma za kar pravijo, da zagotovo ne vodi v uspeh. Tega ne boste dosegli, vsaj ne dolgoročno, če boste gradili na slabih temeljih ali se držali slabih osebnostnih lastnosti.

Nikoli vam ne bo uspelo, če:

 • se boste prenehali učiti in izobraževati;
 • boste razmišljali, govorili in delovali negativno;
 • boste več govorili kot poslušali;
 • si ne boste zastavljali konkretnih ciljev;
 • si boste zastavljali prevelike cilje, namesto več majhnih;
 • se boste hitro vdali ob neuspehu;
 • boste mislili, da vse veste;
 • boste zamerljivi;
 • boste privoščili neuspeh drugim;
 • se boste bali sprememb;
 • boste premalo premislili svoje načrte.
Negativno razmišljanje

Negativno razmišljanje vodi v neuspeh.

Uspešni poslovneži dokazujejo, da se je potrebno obnašati ravno nasprotno od vsega naštetega. Treba se je znati veseliti vsakega napredka, tudi napredka drugih. Treba je tvegati, se prilagajati in spreminjati, vsako stvar dobro načrtovati, se učiti iz lastnih napak, znati odpuščati, biti ponižen, se vsak dan učiti novih stvari, predvsem pa vložiti v svoj uspeh veliko strasti in tako nikoli ne obupati.

Vsakodnevne navade uspešnih poslovnežev

1. Zgodnje vstajanje

Jutro je najbolj umirjen in spokojen del dneva, zato se ga ne izplača prespati. Mnogi uspešni poslovneži vstajajo ob petih zjutraj ali celo še prej, da lahko v miru in polni energije pričnejo svoj dan. Če vstanejo tri ure pred službo, lahko opravijo marsikaj. Tako imajo vsak dan dovolj časa, da postorijo vse, kar imajo v načrtu – in ne le delovne obveznosti, temveč tudi prijetne stvari, kot so na primer zajtrkovanje v miru, zgodnje prebiranje časopisa ali novic na spletu, telovadba, morda tudi sprostitev v obliki meditacije.

2. Redna rutina

Vsi uspešni ljudje imajo svoj urnik oziroma redno dnevno rutino, ki jo dosledno spoštujejo. Pripravljeni so se prilagajati, če je to potrebno, sicer pa se držijo načrta. Če imajo zjutraj v načrtu zajtrk, branje in telovadbo, bodo to počeli vsak dan, ne pa zamahnili z roko in raje spali dve uri dlje. Ker je kot rutina organiziran vsak dan oziroma vsak teden, natanko vedo, kdaj je treba opraviti posamezno stvar in je ne odlagajo z danes na jutri. Stvari so postorjene takrat, ko morajo biti.

3. Branje

Uspešni poslovneži - branje

Uspešni poslovneži redno berejo.

Uspešni poslovneži in drugi uspešni ljudje veliko berejo. Včasih si je težko predstavljati, da si lahko odtrgajo vsak dan za branje vsaj pol ure, vendar jim to uspeva – nenazadnje lahko berejo tudi med vožnjo v avtomobilu, na letalu, ob jutranji kavi in podobno. Kaj berejo? Predvsem ne zapisov na družabnih omrežjih in cenenih romanov. Berejo članke iz zanesljivih virov (mediji dobrega slovesa) ter izobraževalne vsebine, ki so povezane ali z njihovim specifičnim področjem dela ali s splošno razgledanostjo.

4. Brez televizije

Tako, kot se ne obremenjujejo z drugimi novicami sumljivega izvira, se uspešni poslovneži ne obremenjujejo niti s televizijo. Resničnostni šovi človeku ne prinesejo nobenega napredka. Prav tako ne zabavne oddaje ali neprestano spremljanje nerelevantnih novičarskih oddaj. Uspešni ljudje priznavajo, da gledajo na dan zagotovo manj kot eno uro televizije, resničnostnih šovov pa sploh ne. Saj veste – ta čas je možno precej bolj kakovostno porabiti za kaj drugega.

5. Vzpostavljanje družabnih vezi »v živo«

Druženje na socialnih omrežjih? Kje pa. Uspešni poslovneži v povprečju več kot pet ur na mesec preživijo ob družabnih dogodkih, vendar zgolj tistih, ki potekajo v realnem svetu. Ti ustvarjajo odlične priložnosti za spoznavanje novih poslovnih  partnerjev, za širjenje obzorja, za nove zamisli in ideje.

6. Zdrava prehrana

Uspešnost v poslu zahteva zdravo telo in um, predvsem pa dobro počutje, zato ni presenetljivo, da se uspešni ljudje prehranjujejo precej bolj kakovostno kot neuspešni. Izogibajo se hitri prehrani in skrbijo, da so njihovi obroki uravnoteženi ter redni. Dan vedno pričnejo z zdravim zajtrkom, med delom pa gredo na kosilo – pa tudi, če je to delovno oziroma ob sestanku.

7. Zastavljanje specifičnih ciljev

Uspešni poslovneži si redno zapisujejo svoje cilje in tudi spremljajo napredek na poti do njih. Pri tem je zanimivo, da so njihovi cilji izjemno specifični, prav tako pa na prvi pogled niso veliki. Kako je to mogoče? Ker si za razliko od drugih ne zastavijo velikega cilja, ki ga je težko doseči oziroma za katerega bi bilo treba delati celo življenje, temveč raje veliko majhnih ciljev, ki si sledijo eden za drugim – če vsak mesec dosežejo svoj zadani cilj in nato nadaljujejo proti naslednjemu, imajo vsak mesec v žepu novo zmago. S takšnim občutkom pa jim volje in energije za delo nikoli ne zmanjka.

8. Skrb za gibanje in urejenost

Uspešni poslovneži vedo, kako pomembno je zdravo in fit telo, zato jih pred službo ali po njej ne boste našli doma poležavati na kavču. Energijo si nabirajo v fitnesu ali skozi gibanje, pa naj gre za preprost tek ter hojo v hribe ali pa za dražje, morda tudi bolj ekstremne športe, ki jim poživijo duha.

Poslovnež v fitnesu

Uspešen poslovnež poskrbi za fit telo in dobro počutje.

Nekateri pravijo, da obleka ne naredi človeka. To je vsekakor res, a za osebno urejenost je potrebno skrbeti. Nič ni narobe, če se poslovnež odloči za bolj športen videz, vendar mora biti to urejen športen videz, ki izraža samozavest, odločnost in zadovoljstvo s samim seboj.

9. Prijeten delovni prostor

Uspeh je težko doseči v slabem, neurejenem okolju. Ravno zato imajo uspešni poslovneži vedno organizirano pisalno mizo ter urejeno pisarno, v kateri poskrbijo tudi za prijetno vzdušje. Marsikdo nima tipične poslovne pisarne, opremljene s stilnim pohištvom ter dragimi slikami, temveč pisarno, ki ga navdihuje z idejami in mu pomaga najti energijo.

10. Načrtovanje

Kaj boste počeli naslednji vikend? Kje boste čez pet mesecev? Uspešni poslovneži z odgovorom na takšna vprašanja nimajo težav, saj so odlično organizirani in načrtujejo svoje življenje včasih tudi celo leto vnaprej. Sprejemanje odločitev z danes na jutri je pogosto razlog, da se stvari zapletejo, če vse poteka po zastavljenem načrtu, pa ne more iti skoraj nič narobe.

Tudi poslovneži potrebujejo prosti čas!

Vsak uspešen poslovnež se zaveda pomena prostega časa in sprostitve, saj je takšna razbremenitev nujno potrebna za nadaljnji zagon. In kaj je tisto, kar poslovneži počnejo med vikendom ali med dopustom?

Uspešen poslovnež na dopustu

Uspešen poslovnež si mora znati vzeti čas tudi za dopust.

Večina si jih vzame čas za prijatelje in družino, za šport ali hobi, predvsem pa si radi privoščijo tudi kakšno potovanje. V tem zagotovo ni prav nič presenetljivega, preseneti pa dejstvo, da se jih večina v tem času popolnoma »odklopi« – dejansko pozabijo na svoj telefon, elektronsko pošto in podobno. Prav tako je zanimivo, da se jih v prostem času veliko ukvarja z dobrodelnostjo: nekateri z lastnimi dobrodelnimi projekti, drugi pa kot prostovoljci pomagajo najrazličnejšim organizacijam.

Deli prispevek z drugimi.

Objavi komentar