20 zabavnih Google trikov

Iskalnik Google, ki ga večina med nami uporablja za raziskovanje spletnih vsebin, ni zgolj navaden brskalnik, ki postreže z najboljšimi zadetki. Glede na to, da podjetje Google slovi kot izjemno napredno, hkrati pa kot eno tistih podjetij, kjer ne skrbijo zgolj za delo, temveč tudi za sprostitev in zabavo, se teh vodil prav tako držijo pri svojih izdelkih in storitvah.

Tako ni nujno, da njihov spletni iskalnik uporabljate zgolj takrat, kadar si želite informacije o določeni tematiki. Z njim se lahko tudi poigrate ali pa ga uporabite v druge zabavne in praktične namene, ki pridejo še kako prav.

Poglejmo si, kako si lahko pošteno olajšamo iskanje, ter kateri Google triki so najbolj zanimivi in najbolj zabavni, ter kaj morate vpisati v okvir za iskanje, da pridete do njih.

Iskanje, ki prinese najboljše zadetke

Včasih ne vemo prav dobro, kako spletnemu iskalniku povedati, kaj natanko iščemo. Nenazadnje ne komuniciramo s človekom, ki bi nas razumel zaradi lastnih izkušenj. Pa vendarle je mogoče marsikaj dopovedati tudi »stroju« oziroma »programskim možganom«, ki se skrivajo za iskalnikom. Kako?

1. Kadar želite, da pri vpisu več besed iskalnik ne jemlje vsake za samostojno enoto, temveč jih obravnava kot frazo, besede umestite med narekovaje (SHIFT + 2). Če bo iskalnik ponudil zadetke za frazo, bodo ti drugačni, kot če bi frazo razbili na posamezne besede.

Google - frazno iskanje

2. Kaj pa, če dobite vedno napačne zadetke, ker se med njimi pojavlja nekaj takšnega, česar ne želite? Uporabite minus! Če vtipkate torta –jajca, boste dobili zadetke za torte, kjer se ne nahaja tudi beseda jajca. Praktično!

Google - iskanje brez določene besede

3. Bi radi poiskali naslov knjige, filma, pesmi ali kaj podobnega, ki se je ne morete povsem natančno spomniti? Karkoli iščete, pa vam zmanjka kakšna beseda, lahko namesto nje vtipkate znak *. To za Google iskalnik pomeni, da nekaj manjka.

Google - iskanje nepopolne fraze

4. Želite primerjati vsebino, ponudbo in podobno? Kadar bi radi našli podobne strani tisti, na kateri se nahajate, vam pri tem pomaga iskalnik. Podobne strani vam pokaže, če vtipkate related: in takoj za tem naslov strani.

Google - iskanje podobnih spletnih strani

5. Kako iskati, če želite rezultat na točno določeni strani? Vtipkajte site: in naslov strani, znotraj katere naj Google poišče rezultate, ter ključno besedo. Kadar iščete po spletni strani z obsežno količino informacij, bo to zelo dobrodošlo.

Google - iskanje znotraj spletne strani

6. Bi radi znotraj slikovnih zadetkov našli določen tip slike? Vtipkajte ključno besedo v iskalnik, nastavite zadetke na fotografije, kliknite na orodja ter določite filtre z izbiro po velikosti, barvi in vrsti (na primer animirane, torej .gif).

Google - napredno iskanje slik

7. Želite na enak način izbrati med videoposnetki? Tudi tu dobite s klikom na orodja možnost, da poiščete prav tiste, ki vam ustrezajo po dolžini, kakovosti, viru …

Google - napredno iskanje videoposnetkov

8. Imate sliko in bi želeli najti podobne? Lahko se odločite za slikovno iskanje, namesto besednega. Nastavite iskalnik na prikaz slik in v okvirčku za vpis ključne besede kliknite ikono fotoaparata. Tako lahko v iskalnik prilepite povezavo do slike, ki ji iščete podobne, ali pa naložite svojo fotografijo. Na ta način si lahko pomagate, če naletite na zanimivo sliko pokrajine, pa ne veste, kje je bila posneta. Če je kaj podobnega objavil in fotografiral še kdo drug, boste dobili zadetke, in na podlagi teh lahko dobite svoj odgovor.

Google - iskanje podobnih slik

9. Vas zanimajo novice? Vtipkajte ključno besedo: kraj, ime osebe ali tematiko, s katero se želite seznaniti. Nato namesto nastavitve na »Vse« izberite »Novice«. Prikazale se vam bodo glede na datum objave – najprej bodo prikazane zadnje, torej z najmlajšim (oziroma današnjim) datumom. Tako boste vedno na tekočem!

Zanimive, uporabne in zabavne funkcije

Določanje lokalnega sončnega vzhoda in zahoda

10. Vas zanima, kdaj bo na posamezni dan vzšlo ali zašlo sonce? Nič lažjega! Povsem natančno lahko izveste, kdaj se bo zjutraj zdanilo in kdaj zvečer stemnilo oziroma ob kateri uri lahko opazujete sončni zahod. V iskalnik enostavno vpišite »sončni vzhod Ljubljana« ali »sončni zahod Maribor«, pa boste že dobili natančne podatke za izbrano lokacijo.

Google iskanje - sončni zahod

Vreme

11. Se odpravljate na pot in bi se radi prepričali, kakšno je vreme v kraju, v katerega potujete? Ni vam potrebno brskati po spletnih  straneh. Enostavno v Google iskalnik vpišite besedo »vreme« in kraj, za katerega vas to zanima. Takoj vam bo na voljo rezultat, ki prikazuje temperature, padavine in veter.

Google iskanje - vreme

Prevajalnik

12. Imate težave z besedilom v tujem jeziku? Google ga ne more prevesti tako kakovostno kot prevajalec, saj ima s slovenščino precej težav, lahko pa vam pomaga toliko, da boste razumeli bistvo oziroma prevedli posamezne neznane besede. Vtipkajte »prevajalnik« in pokazala se vam bosta dva kvadratka – eden je namenjen enemu, drugi drugemu jeziku.

Google iskanje - prevajalnik

Kalkulator

13. Bi radi kar med brskanjem po spletu kaj izračunali, pa za to ne želite iskati pravega kalkulatorja ali uporabiti mobilnega telefona? Odprite novo okno in preprosto vpišite »kalkulator«. Pri računanju si lahko pomagate tudi s tipkovnico.

Google iskanje - kalkulator

Potovanje med zvezdami

14. Bi se radi z Google triki tudi kaj naučili? Vpišite »Google Sky« in kliknite na prvi zadetek, pa boste preusmerjeni na stran, ki je namenjena vesolju. Lahko si boste ogledovali zvezde in galaksije ter z miško potovali med njimi.

Zabavne igre

15. V iskalnik vtipkajte ključni besedi »Zerg Rush« in pojavila se vam bo izjemno stara igrica iz davnih računalniških časov! Na ekranu se vam bodo pojavili krogci, ki vam bodo »pojedli« vsebino na monitorju, da to preprečite, pa jih je potrebno poklikati in tako še pravočasno uničiti.

16. Še ena igra iz časov, ki se jih komaj še spomnimo: Atari Breakout. Vtipkajte besedi v iskalnik in med zadetki preklopite na slike, pa boste lahko takoj pričeli z igranjem igre, v kateri je potrebno odbijati kroglico v zidake in jih tako izničiti.

Atari Breakout

Zabavnih igric je seveda še veliko več in z malo brskanja jih boste našli cel kup. Škoda je le, da niso vedno vse na voljo.

Nesmiselne, a simpatične možnosti

17. Nekatere možnosti, ki so na voljo, so namenjene zgolj zabavi in nimajo nobene prav praktične uporabe. Če vtipkate v vrstico za iskanje »Do A Barrel Roll«, se prikazana stran zavrti, kot bi jo zakotalili v sodu. Simpatično, sicer pa brez smisla.

18. Podobno zabavljaštvo omogoča tudi Google »mirror«, za katerega ne vpišete Google, temveč črke v obratnem vrstnem redu: elgooG. Vse, kar vam bo iskalnik po kliku na prvo povezavo prikazal, bo prezrcaljeno. Tudi kar boste vpisali, se bo pojavljalo od desne proti levi.

Google Mirror - elgooG

19. Še en trik ali, bolje rečeno, neumnost – Google Gravity, ki poskrbi, da na vsebino vašega ekrana vpliva gravitacija in elementi na njem zdrsnejo navzdol.

20. Poskusite v okence za brskanje vpisati <blink>. Lahko uganete, kaj se zgodi? Besede na vašem ekranu vam bodo mežikale kot zvezdice na nočnem nebu!


Ste tudi sami naleteli na kakšen uporaben ali zabaven Google trik, ki bi ga radi delili z bralci spletnega portala Nasveti.net? Veseli bomo vašega komentarja!

Deli prispevek z drugimi.

Objavi komentar