22 nasvetov za spletno nakupovanje

Spletno nakupovanje je tudi pri nas vse bolj priljubljeno, saj nam po eni strani pomaga privarčevati, po drugi pa nam omogoča nakup izdelkov iz drugih držav, ki pri nas pogosto niso na voljo. Nakup preko spleta je prav tako precej udoben in enostaven, kar marsikomu pride prav predvsem decembra, ko je v fizičnih prodajalnah zaradi prazničnih nakupov neizmerna gneča. In kaj je najbolje kupiti na spletu? Včasih je veljalo, da skoraj vse, edino spletni nakup oblačil in obutve naj bi bil nekoliko tvegan, ker je težko vedeti, da bomo res izbrali velikost, ki nam je kot ulita. A danes to ne velja več in prav spletni nakupi oblačil so zelo priljubljeni. Nenazadnje oblačila lahko vedno vrnemo in zamenjamo.

Spletno nakupovanje je med Slovenci kar dobro razvito, kupujemo pa tako v tujini kot doma. Če kupujete v tujini, vam bo prišlo prav nekaj nasvetov in trikov, ki jih lahko uporabite, da bodo vaši nakupi preko spleta še cenejši. Prav vam bodo prišli tudi v marsikateri domači spletni prodajalni – zlasti pri tistih, ki so velike oziroma del velikih svetovnih mrež. Pri majhnih prodajalnah, ki jih organizirajo posamezniki, ki bi radi zaslužili z uvozom nekaj izdelkov, pa se jih bo obneslo najmanj, saj v ozadju največkrat ne stoji kup strokovnjakov za internetni marketing, ki bi imeli spletno prodajo v malem prstu.

Triki in nasveti za nakup preko spleta

1. Najboljši dan za nakupovanje v fizični trgovini je črni petek oziroma »Black Friday«, na spletu pa tako imenovani »Cyber Monday«, torej ponedeljek, ki črnemu petku sledi. Poleg tega so na spletu odlične ponudbe tudi v času sezonskih znižanj, prav tako pa poiščite druge posebne akcije, na primer dni, ko vam pošljejo izdelke brez plačila poštnine ali je znižanje veljavno zgolj za spletno nakupovanje.

Črni petek in spletni ponedeljek

Črni petek in spletni ponedeljek sta dneva velikih popustov.

2. Večina spletnih kuponov za popuste pri velikih ponudnikih je na voljo v začetku in ob koncu meseca, natančneje 2. v mesecu in 27. ali 28. v mesecu.

3. Največ znižanih stvari boste našli na spletu od srede do petka. V fizičnih trgovinah se ugodnejše cene pojavijo ob petkih, saj želijo privabiti kupce v prodajalne preko vikenda, na spletu pa si tako zagotovijo dva dni prednosti.

4. Bodite previdni pri »countdown« ponudbah, kjer se odšteva čas, v katerem je izdelek na voljo po nižji ceni. S tem vas želijo prepričati k hitremu nakupu brez odlašanja, v resnici pa lahko marsikje najdete enak ali boljši izdelek celo bolj ugodno.

5. Vedno primerjajte primerljive prodajalne, saj so med njimi razlike v ceni istih izdelkov. Če so v eni športni trgovini copati za eno ceno, so lahko v drugi povsem isti copati za drugo, precej nižjo ceno.

6. Preprečite, da bi vas »opeharili« in vam ponudili višjo ceno kot drugim kupcem. Velike tuje spletne strani, na primer Amazon, so znane po prilagajanju cen glede na vaše pretekle nakupe. Da vam ne bodo zato, ker ste se v preteklosti izkazali kot neizbirčen ali premožnejši kupec, prikazali višjih cen, z računalnika izbrišite piškotke in se odjavite iz svojega uporabniškega računa. Kako izbrisati piškotke v brskalniku Mozilla Firefox, si oglejte v spodnjem video posnetku.

7. Pogosto lahko dobite popust za prvo spletno nakupovanje ali prvi obisk posamezne prodajalne. Da bi vas imeli za kupca, ki še ni bil njihova stranka, se ravno tako odjavite in počistite piškotke, pa boste morda zopet prejeli kodo za popust ali kupon.

8. Spremljajte spletno prodajalno na družabnih omrežjih, kot sta Facebook in Twitter, saj dobijo sledilci pogosto popuste na določene izdelke, brezplačno poštnino, pa tudi brezplačni vzorčki in nagrade niso redki.

9. Če uporabljate določeno spletno prodajalno večkrat, ne kupujte kot gost, temveč se prijavite. Ne le, da bo manj dela z vpisovanjem podatkov za plačilo in dostavo, temveč vas bodo obveščali tudi o znižanih ponudbah in drugih zanimivostih ter vam verjetno že ob prijavi dali popust za prvi nakup. Prijaviti se torej izplača tudi, če boste pri njih kupovali zgolj enkrat – kasneje se lahko vedno odjavite, da ne boste imeli nabiralnika polnega promocijske pošte.

10. Vam za nakup preko spleta prodajalec kdaj pošlje kodo za popust, ki velja zgolj enkrat ali zgolj za en izdelek? Potem se prijavite iz različnih elektronskih naslovov ter si jih tako zagotovite več.

11. Večji prodajalci vam pogosto zagotovijo popust, če vstopate v njihovo spletno prodajalno preko njihove mobilne aplikacije. Preverite, ali je ta na voljo, in prihranite. Hkrati boste zaradi aplikacije redno prejemali tudi obvestila o posebni ponudbi.

12. Je pri nakupu polje za vpis kode za popust, vi pa je nimate? Poskusite jo s pomočjo brskalnika Google najti na spletu, ne pozabite pa pogledi tudi Facebook strani spletne trgovine.

Koda za popust

V mnogih spletnih trgovinah lahko s kodo za popust zapravite manj.

13. Niste povsem prepričani, ali bi izdelek kupili ali ne, saj vam je všeč, vendar se vam zdi cena nekoliko previsoka? Zložite izdelke v nakupovalno košarico na svojem računu in jih pustite tam. Trgovec bo to opazil in vam v roku enega meseca verjetno poslal opomnik oziroma vas skušal spodbuditi k temu, da nakup zaključite s tem, da vam ponudi popust.

14. Spletno nakupovanje je drugačno, ker je izdelek predstavljen zgolj s sliko in opisom, ne morete pa ga potipati in prijeti v roke. Ali zaradi tega izkoristite pogovorno okno na strani oziroma drugače kontaktirate prodajalca ter se še dodatno pozanimate o izdelku? Odlično! Zastavite nekaj vprašanj, ki bodo pokazala, da si izdelek želite, a niste popolnoma prepričani, da vam ustreza. Tudi v tem primeru vam bodo morda ponudili popust.

15. Kupujete nekoliko bolj butične, umetniške ali rokodelske in domače izdelke? Ne naročajte v prvi trgovini, kjer jih najdete, temveč poiščite kontakt umetnika, saj jih boste pri njem dobili ceneje, brez dodatne trgovinske marže.

16. Se odločate za spletni nakup oblačil? Preverite, kakšne ocene in povratne informacije glede materiala, velikosti in kakovosti na splošno so podali kupci pred vami. Zaupajte jim, kadar gre za več kot dve mnenji – prvi dve sta lahko tudi prevara oziroma jih spiše prodajalec sam.

17. Iščete na spletu oblačila? Za spletni nakup oblačil velja, da je treba v iskalnik vpisati zelo natančne ključne besede. Če vpišete zgolj »črna bunda«, bo zadetkov preveč, če vnesete še proizvajalca, model in velikost, pa boste našli prav tisto, kar iščete.

18. Spletno nakupovanje ni ugodno, če vas poštnina (in pri nakupu izven EU tudi carina ter davek) staneta preveč. Vedno preverite, ali je nakup res ugoden, ko prištejete vse stroške z dostavo.

Stroški dostave

Pred nakupom ne pozabite preveriti, kako visoki so stroški dostave.

19. V Sloveniji in znotraj EU se izognite vsem dodatnim stroškom s poštnino tako, da naročite blago v minimalni vrednosti, ki vam zagotovi brezplačno dostavo. Včasih se izplača dodati še kakšno drobnarijo za nekaj evrov, saj je to ceneje kot plačati poštnino.

20. Spletno nakupovanje v trgovinah pri nas vam omogoča tudi možnost, da izdelek naročite po spletni, torej nižji ceni, nato pa ga prevzamete v najbližji poslovalnici. Tako izdelka ne kupite le po ugodnejši ceni, temveč se izognete tudi stroškom dostave.

21. Plačujte elektronsko, torej s kreditno kartico ali z varnimi sistemi, kot je PayPal. Pri plačilu po povzetju vam lahko zaračunajo še strošek za »položnico« oziroma za posredovanje pri plačilu. Če kartic ne uporabljate, plačajte z bančnim nakazilom, če je to mogoče – a pri nakazilih v tujino vedno tudi preverite, kolikšen je strošek nakazila pri vaši banki.

22. Imate člansko kartico ali kartico zvestobe za posamezno prodajalno? Ne pozabite je uporabiti in si tako pripisati točk, ki vam bodo v prihodnje prinesle popust.

Deli prispevek z drugimi.

Objavi komentar