23 nasvetov za lepe nohte

Zdravi in lepi nohti povedo marsikaj o našem splošnem zdravju in prehranskih navadah, urejanje nohtov pa o naši splošni urejenosti in življenjskem stilu. Nega nohtov in skrb zanje sta zato del splošne higiene, na kar ne smejo pozabiti niti ženske niti moški. Res je, tudi med predstavniki močnejšega spola je vse več takšnih, ki spoznavajo, da manikura ni rezervirana le za gospe in gospodične. Urejanje nohtov lahko prepustimo profesionalcem, z malo volje pa je možna odlična nega nohtov tudi doma. Poleg tega pa je za lepe in zdrave nohte potrebno skrbeti tudi z drobnimi vsakdanjimi navadami, na primer z uporabo rokavic in kreme za roke.

Pripravili smo vam koristne nasvete, s katerimi bo nega nohtov preprosta, pomagali pa vam bodo tudi pri odpravljanju težav, na primer pri zabarvanih ter krhkih nohtih, pa tudi glivice na nohtih bodo zgolj še preteklost.

Lepi nohti terjajo dobre navade

1. Do lepih nohtov vodi zdrava prehrana, v kateri je dovolj pravih hranil. Tako kot lasje, so tudi nohti zgrajeni iz keratina. Kalcij, ki je pomemben za kosti, jim sicer koristi, še bolj pomembno pa je, da uživate hrano, bogato z beljakovinami, železom in cinkom. Pomagajte si tudi s kozmetiko za nohte, ki vsebuje tako imenovani »keratin komplex« ter kot prehranski dodatek uživajte biotin (v vodi topen vitamin B-skupine).

2. Kadite? Potem je tu še en razlog, da prenehate. Lepi nohti in kajenje ne spadajo skupaj. Vročina cigarete med kajenjem izsuši obnohtno kožico, dim oziroma nikotin in katran pa vaše nohte obarvata rumeno.

3. Urejanje nohtov ni smiselno, če nanje ne pazite. Da bodo vaši nohti lepi in zdravi, uporabljajte rokavice, da jih zaščitite. Še posebej pri delu na vrtu, pomivanju posode, čiščenju z agresivnimi čistili, pripravi živil z močnimi barvili, pri barvanju las …

Zaščita nohtov

Pri čiščenju z agresivnimi čistili svoje roke in nohte zaščitite z rokavicami.

4. Delate v klimatiziranem prostoru? Klimatske naprave hitro izsušijo nohte in povzročajo pokanje ter luščenje suhe obnohtne kožice, zato si na roke, prste in nohte večkrat nanesite vlažilno kremo.

Nohti na nogah in glivice

5. Kaj pa nohti na nogah? Na njihov slab videz lahko precej vpliva slaba obutev. Pritisk čevljev na nohte lahko ovira rast nohta in povzroči, da je ta »žlebast« oziroma »naguban«, zadebeljen, da se nohti vraščajo, pokajo ali neenakomerno obarvajo.

6. Nohte na nogah vedno pristrizite ravno, ne pa na okroglo, da se ne bodo vraščali. Tudi nohte na nogah velja nežno piliti, da se rob lepo zaključi in vam ne trga nogavic.

7. Nohti na nogah so, če se pošalimo, na koncu sveta. Da bi do njih prišlo več hranil, svojim stopalom večkrat privoščite knajpanje, prav tako pa bo spodbudno delovala tudi masaža stopal. Zakaj ne bi bila nega nohtov izgovor za masažo?

8. Bi radi temeljito očistili svoje nohte? Nekateri svetujejo, da jih za nekaj časa potopite v ustno vodico, ki bo hitro opravila z bakterijami, prav tako pa nekatere ustne vodice učinkovito odpravljajo tudi glivice na nohtih. Poskusite! Terapija ni učinkovita takoj, saj je zlasti pri nohtih na nogah, ki počasi rastejo, treba pri njej vztrajati precej dolgo, zagotovo pa za ustno vodico ne boste zapravili toliko, kot bi za sredstva proti glivicam na nohtih, ki jih v ta namen kupite v lekarni.

9. Glivicam se lahko zoperstavite še na dva načina. Prvi je uporaba olja čajevca, ki deluje proti glivicam, drugi pa uporaba sode bikarbone, ki glivic sicer ne uničuje, preprečuje pa njihovo razraščanje. Če boste nohte redno namakali v ustni vodici, kot smo svetovali v zgornjem nasvetu, jih negovali s sodo bikarbono in še z oljem čajevca, potem glivice na nohtih gotovo nimajo možnosti.

Nega nohtov in rok

10. Da bi bile vaše roke svileno mehke, uporabljajte jojobino olje. Olje ali kremo z njim vsak dan vtrite v dlani in prste, okoli nohtov pa zlasti v hladnih zimskih mesecih vtrite še aloe vera gel, da vam koža ob nohtih ne bo pokala in bo ostala gladka.

11. Veste, kateri del nohta je treba najbolj negovati, da bodo vaši nohti lepi in zdravi? Pravzaprav je najbolj pomembna »posteljica« oziroma rastišče nohta – ta se skriva pod kožo, med spodnjim delom nohta in prvim členkom na prstih. Pri negi nohtov torej nikoli ne skrbite zgolj za sam noht, temveč tudi v ta predel vtrite olje s hranili.

Struktura nohta

Najpomembnejši del nohta predstavlja njegovo rastišče oz. posteljica.

12. Kadar nohte pilite, jih nikoli ne obdelujte s kovinsko pilico, temveč z mehko pilico iz finega brusnega papirja – skoraj gladkega. Ne pilite nohta v obe smeri ali iz obeh strani proti sredini. Piliti je potrebno v eno smer, z ene strani preko konice na drugo.

Odpravljanje težav krhkih in obarvanih nohtov

12. So vaši nohti krhki in se radi cepijo in lomijo? Poleg uživanja biotina poskrbite še za nego z oljčnim oljem in himalajsko soljo, ki je bogata z minerali. V skodelici zmešajte eno enoto oljčnega olja in eno enoto himalajske soli ter ju dobro zmešajte, da se sol razpusti. V raztopini namakajte nohte 20 minut. Če boste pri tej negi dosledni, bodo vaši nohti kmalu močnejši, prav tako pa bodo tudi hitreje rasli.

13. So vaši nohti rumeno obarvani, ker imate vedno nalakirane? Pomagajte si s kopeljo s kamilicami ter limoninim sokom. V pol litra vode dodajte nekaj žlic suhih kamiličnih cvetov, jih dvajset minut kuhajte, nato pa v »čaj« za 15 do 20 minut namočite svoje prste. Nohte obrišite in vanje vtrite malo limoninega soka, nato pa splaknite.

14. Da bi bili vaši nohti beli, si lahko pomagate tudi na druge načine. Nekateri predlagajo, da jih zdrgnete z mešanico sode bikarbone in malo blagega peroksida, vendar je to precej agresivna pasta, ki lahko nohte poškoduje. Raje poskusite z zobno pasto za beljenje zob, v kateri so agresivna sredstva v manjši količini.

Urejanje nohtov za ženske – lakiranje

15. Morate tudi vi vsak drugi dan na novo nanašati lak za nohte, ker se vam ob vsakdanjih opravilih izrabi ali kruši? Pomagajte si s kisom. Paličico z bombažno konico namočite v kis in z njo podrgnite vsak noht. Nato nanesite lak za nohte, in ta bo precej bolj obstojen.

16. Nikoli si ne lakirajte nohtov z barvnim lakom, ne da bi prej nanje nanesli osnovno plast oziroma »basecoat«, ki je nujna osnova za urejanje nohtov. Podlak izberite glede na svoje potrebe (proti cepljenju, proti suhim nohtom in podobno). Osnovni nanos vsebuje hranila, ki jih potrebujejo vaši nohti, da so močnejši, ter jih ščiti pred zabarvanostjo.

17. Laka za nohte pred uporabo ne pretresite, saj bodo v njem nastali drobni zračni mehurčki, ki se bodo po nanosu opazili tudi na nohtih. Lak dajte raje med svoje dlani (s pokrovčkom navzgor) in ga med njimi nekoliko posvaljkajte.

18. Barvni lak ne nanašajte na debelo, temveč v dveh tankih plasteh. Tako se bo bolje posušil, za čopičem ne bodo ostajale sledi, ker bo nanos tanek, pa se tudi ne bo krušil. Lepi nohti so fini, ne pa zadebeljeni.

Lakiranje nohtov

Lak na nohte nanesite v dveh tankih plasteh.

19. Da se lak ne bo krušil, vedno pobarvajte tudi rob nohta in tudi nekaj spodnje strani nohta – tako bo konica popolnoma zaščitena, nanos laka pa zaključen in na konici neprepusten.

20. Pri profesionalni manikuri bo barvnemu laku sledil še nanos zgornje plasti, ki ji pravimo tudi »topcoat«. Če nohte urejate sami, se ji izognite – vsi vaši nanosi skupaj bodo predebeli, nohti se ne bodo dobro sušili, lak pa se bo uničil ali »zmečkal« ob prvem dotiku.

21. Pri popolni manikuri je zaradi nanosa več plasti laka treba nohte sušiti kar dolgo. Čeprav se zdijo suhi že po petih minutah, traja v resnici eno uro, da so vsi nanosi dobro fiksirani. Vzemite si torej dovolj časa za popolno sušenje, da se lak ne bo poškodoval.

22. Za odstranjevanje laka za nohte nikoli ne uporabljajte odstranjevalca z acetonom. Ta je preveč agresiven ter vaše nohte poškoduje in izsuši.

23. Ne uporabljajte umetnih nohtov, saj ti škodujejo naravnemu nohtu in njegovemu rastišču. Če ne gre drugače, jih uporabljajte zgolj ob posebnih priložnostih, sicer pa poskrbite za zdrave naravne nohte – lepi nohti naj bodo naravni nohti!

Deli prispevek z drugimi.

Objavi komentar