5 idej za ponovno uporabo plastenk

Iznajdljivi ljudje z umetniško žilico znajo vsak predmet, pa naj se zdi še tako neuporaben, spremeniti v nekaj lepega in koristnega. To je še posebej dobrodošlo pri plastični embalaži, torej plastenkah, ki predstavljajo veliko breme za okolje. Seveda jih je mogoče oddati v zabojnik za recikliranje, še veliko bolje pa je, če jih uporabimo kot priročen material za izdelavo umetniških izdelkov ali za izdelavo vsakdanjih predmetov. In seveda nimamo v mislih zgolj vaz ter lončkov za rože ali svinčnike – nekateri si iz plastenk zgradijo tople grede, male igralne hišice za otroke, nadstreške, celo čoln ter poročna obleka iz plastenk sta že zaokrožila po spletu.

A pustimo ob strani takšne velike in nenavadne projekte – predstavljamo vam nekaj precej lažje izvedljivih.

#1: Organizator omare s čevlji

Ženska in otroška poletna obuvala so precej drobna, zato jih na police radi naložimo enega na drugega in imamo tako precejšen nered. Japonke, balerinke in ostalo »manjšo« obutev pa lahko zelo dobro organiziramo s pomočjo plastenk.

Plastenkam odrežite zgornji, ožji del (grlo). Da pri rezu ne bodo ostre, rob oblepite z okrasnim lepilnim trakom, ga pobrusite ali naredite zaobljenega s pomočjo toplote (rahlo segret star likalnik vam bo v veliko pomoč). Plastenke nato eno poleg druge in eno vrh druge zložite v omaro. Sedaj lahko v vsako potisnete drug par obutve – tako ne boste nikoli več iskali parov.

Namig: Če plastenke odrežete nižje, kakšen decimeter nad dnom, jih lahko uporabite tudi za to, da v vsako spravite par nogavic. Seveda jih pri tem plosko položite v predalnik ali pa z vijaki privijte na desko, ki jo nato v omari lahko postavite tudi pokonci.

#2: Regal za časopise in revije

Plastenke za shranjevanje časopisov Recikliranje plastenk od pijače vam lahko pomaga tudi do zanimivega regala za časopise in revije, ki jih je sicer hitro polno po vseh policah. Plastenkam odrežite zgornji del in enako kot v prvem nasvetu obdelajte rob. Plastenke položite na mizo v ravno vrsto in jih med seboj zlepite s pomočjo pištole za lepljenje z vročim lepilom, nato dodajte vrh prve plasti naslednjo itd. Če ne želite, da so plastenke opazne in bodo bolj čvrsto držale skupaj, jim dodajte še »okvir« – z vseh strani, razen prednje, nanje nalepite valovito lepenko, ki jo lahko oblečete tudi v okrasni papir. Tako bo stojalo od zunaj videti kot omarica, v notranjosti pa bodo okrogli prostori, v katere boste lahko vstavili zvite časopise in revije.

Namig: Takšno stojalo pride prav tudi v vrtcu, kjer lahko otroci vanj spravljajo svoje risbe, v frizerskem salonu ali drugje, kjer otroci čakajo, da bodo prišli na vrsto, ali pa tudi v otroški sobi, kjer je lahko znotraj ene plastenke bel papir, znotraj druge barvni, v tretji so barvice, v četrti pa že narejene risbe. Tudi kakšna tajnica se bo razveselila regalov, v katere lahko vstavlja pošto in sporočila za posamezne zaposlene.

#3: Darilna škatla

Darilne embalaže so drage, zato vedno velja narediti svoje. Plastenki odrežite zgornji del in jo nato štirikrat enakomerno navpično zarežite približno 5 centimetrov globoko. Vsak zarezan del nato odrežite v loku, da bo videti, kot bi se hotel vrhnji del plastenke razpreti v cvet. Da bodo »lističi« lepši, si lahko pred rezanjem plastike pripravite šablono iz kartona, ki jo s flomastrom obrišete na plastiko. Lističe potisnite navznoter, da se embalaža zapre (po tem, ko jo boste že napolnili). Vrh lahko zalepite, ali pa darilno škatlo enostavno zavežete s pentljo. In zakaj je ta darilna škatlica tako odlična? Ker je prozorna, torej se lepo vidi, kaj se skriva v njeni notranjosti.

Plastenka - darilna škatla

Iz plastenk lahko povsem enostavno izdelamo čudovite darilne škatle.

Namig: Če boste v embalažo spravili sladkarije za božična darila, izberite zelene plastenke. Za obdarovanje otrok lahko plastenke tudi porišete ali pobarvate s permanentnimi flomastri, ki se primejo na plastiko. Za še bolj lične škatlice pa pride vedno prav, če jih s »servietno tehniko« oblečete v papirnate prtičke z lepimi vzorci.

#4: Stojalo za nakit

Plastenkam odrežite zgolj dno, ki je oblikovano kot roža. Robove obdelajte. Z zunanje strani »rožice« prebarvajte z barvo za plastiko ali oblepite s papirnatimi prtički. Nato v dno vsake rožice naredite luknjico. Skozi luknjice potisnite leseno paličico in nato z lepilom fiksirajte rožice, da bodo med seboj enakomerno oddaljene. Spodnji del paličice prilepite v leseno deščico, v katero ste ravno tako prej izvrtali luknjico. Ko lepilo prime, lahko rožice napolnite s svojimi uhani in prstani.

Namig: Uporabite lahko tudi plastenke različnih dimenzij in jih na paličico nizate od večje do manjše, da dobite podobo smrečice. Vsako plastično posodico nato napolnite s sladkarijami – spodaj s piškoti, zgoraj z drobnimi bonboni.

#5: Nakit iz pisane plastike

Verižica iz plastenke Nakit iz plastenk lahko kupite na spletu, a če imate dobre ročne spretnosti, ga lahko izdelate tudi sami. Izberite plastenke različnih barv in jih narežite na zanimive koščke. Te nato na enem koncu primite s kleščami ali pinceto in jih segrejte s pomočjo gorilnika (najbolje tistega za karameliziranje sladkorja pri pripravi karamelnih sladic ali pa kar kuhinjskega kuhalnika na plin). Segrevajte previdno, da se plastika ne vžge, ne stopi preveč in ni polna saj, prav tako pa ne pozabite na zračenje prostora. Plastika bo ob segrevanju otrdela in dobila nekoliko drugačen videz. Dokler je še topla, naredite z debelejšo iglo v njej luknjico. Ko so koščki hladni, jih nanizajte na vrvice in naredite ogrlice. Če boste v trgovini z umetniškim materialom kupili prave potrebščine, lahko naredite tudi zelo prefinjene ogrlice, zapestnice in viseče uhane.

Namig: Koščke plastike lahko med seboj povežete tudi v večje dekorativne predmete – izdelajte si zanimive vetrne zvončke, lestenec (ki bo videti kot iz finega kristala), okrasne zavese, okraske za novoletno jelko, male skulpture angelov …

Deli prispevek z drugimi.

Objavi komentar