5 načinov za razstrupljanje jeter

Jetra so organ, ki je bistvenega pomena za čiščenje telesa in za odstranjevanje toksinov. Kljub temu, da se odpadne ter škodljive snovi izločajo iz telesa tudi s pomočjo drugih organov, na primer skozi kožo, so jetra kljub temu glavna. Skrbijo za uravnavanje holesterola in odstranjevanje strupov, ki jih vase vnašamo s sredstvi proti bolečinam in drugimi zdravili, alkoholom, prehrano … Jetra so, preprosto povedano, velik filter, ki skrbi, da se škodljive snovi odstranijo in izločijo iz telesa, da bi lahko dobro delovala, pa morajo biti zdrava. Zdrava jetra skrbijo za razstrupljanje sama po sebi, saj je to ena njihovih glavnih funkcij.

Če postanejo preobremenjena, kar se ob sodobnem življenjskem stilu lahko precej hitro zgodi, pa pričnejo njihove funkcije pešati. Takrat je treba jetrom pomagati, da se vrnejo v formo. Kako? Najprej prenehajmo jemati (nepotrebna) zdravila, odrecimo se alkoholu in tudi cigaretam, hrani z nezdravimi maščobami, poleg tega pa poskrbimo tudi za prehranske dodatke, za katere je dokazano, da pomagajo pri čiščenju in razstrupljanju jeter.

Najboljši načini za razstrupljanje jeter

Za čiščenje jeter lahko poskrbi tako imenovana jetrna dieta, na voljo pa vam je tudi veliko drugih pripomočkov, na primer čaj za čiščenje jeter, sirupi, kapsule in še marsikaj, kar lahko vpliva na čiščenje jeter. Poglejmo si, katere so tiste učinkovine in izdelki, ki na razstrupljanje jeter delujejo najbolje.

1. Pegasti badelj

Rastlina z lepimi vijoličnimi cvetovi, ki izvira iz Južne Evrope in Azije, se je od nekdaj uporabljala za čiščenje jeter in žolčnika. Vsebuje močan antioksidant, ki se ga uporablja za zmanjševanje vnetij ter preprečevanje nastajanja toksinov. Pegasti badelj (oziroma njegov izvleček z antioksidantom) je tako učinkovit, da dokazano upočasni resne jetrne bolezni, na primer cirozo jeter. Pegasti badelj se torej ne uporablja zgolj za razstrupljanje jeter, temveč je nujen tudi za čiščenje jeter pri stanjih, povezanih z alkoholom, z njim pa se dela tudi jetrna dieta pri kroničnem hepatitisu, akutnem virusnem hepatitisu, fibrozi, cirozi ter zastrupljenosti jeter zaradi uporabe steroidov.

Pegasti badelj

Pegasti badelj se uporablja za preprečevanje in lajšanje jetrnih obolenj.

Pegasti badelj je na voljo v različnih oblikah, najbolj učinkovite za čiščenje in razstrupljanje pa so seveda tiste, ki vsebujejo največ aktivnega antioksidanta silimarina, ki je najpomembnejši. Če imate zamaščena jetra ali bi radi poskrbeli za razstrupljanje, lahko dnevno zaužijete kar tri odmerke s 140 do 300 mg. Vnos se zmanjša, kadar je prehranskemu dodatku iz pegastega badlja dodana tudi sestavina, ki pospešuje absorpcijo, na primer artičoka, regrat, boldovec ali kurkuma – takrat se dnevni odmerek zmanjša na tretjino.

2. Domač jabolčni kis

Za jabolčni kis vemo, da odpravlja veliko težav, predvsem tiste, ki so povezane s prebavili in »filtri« v našem telesu. Skrbi za želodec, črevesje, ledvice, mehur in tudi za čiščenje jeter. Z dnevnim uživanjem jabolčnega kisa poskrbite tako za zamaščena jetra kot zdravje na splošno, uživati pa ga velja v kar se da naravni obliki. Kupite torej domači kis, ne pa industrijsko pripravljenega. Najbolje je, da jabolčni kis uporabljate za solato in ga nekaj tudi popijete iz sklede, če vam je premočan, pa si naredite iz njega napitek. V kozarec tople vode dodajte žlico kisa in žlico medu ali pa v kozarec tople vode dodajte še limonin sok, cimet, svežo meto oziroma kar koli drugega, kar vam bo pomagalo, da kisov napitek lažje zaužijete.

Jabolčnega kisa nikoli ne uživajte povsem nerazredčenega. Res je, da to za zamaščena jetra morda ne bi bilo slabo, a preveč kisline lahko škoduje vašemu požiralniku in drugim delom prebavnega trakta. Prav tako ne pretiravajte s količino.

3. Česen

Česen vsebuje alicin, sestavino, ki je zelo učinkovita za čiščenje jeter. Če ste kdaj preverjali, kakšna živila vsebuje jetrna dieta, je bil česen v njej gotovo pogosto uporabljen, saj ta ni zgolj naravni antibiotik, temveč je tudi nujen za razstrupljanje jeter, saj iz njih odstranjuje težke kovine, dušik in odvečne hormone.

Česen

Neprekuhan česen vsebuje alicin – sestavino, ki spodbuja čiščenje jeter.

Česen deluje najbolje, če ga uživate neobdelanega, torej presnega, saj se s toplotno obdelavo pri kuhanju veliko njegovih sestavin uniči ali pa vsaj izgubijo svojo moč. Če surovega česna ne marate oziroma ga ne morete uživati redno zaradi neprijetnega vonja, ga lahko uživate tudi v obliki kapsul. Vendar bodite pazljivi, če imate na česen občutljiv želodec.

4. Regrat

Če spomladi, takoj ko poženejo prve pomladanske bilke, pripravite regratovo solato, potem za svoja jetra odlično poskrbite na naraven način. Regrat, tako listi kot korenina, se že od nekdaj uporablja pri številnih zdravstvenih težavah, v sodobnem času pa se iz njega pripravljajo zdravila, ki so namenjena čiščenju jeter in krvi ter izboljšanju prebave. Regratovi listi so izjemno bogati z mikro hranili, korenina pa pomaga povečati proizvodnjo žolča, ki je pomemben za odstranjevanje toksinov iz jeter.

Korenino regrata vsebuje marsikateri čaj za čiščenje jeter, sicer pa je ta na voljo tudi v tinkturah, prahu, kombiniranih kapsulah …

5. Druge metode za razstrupljanje jeter

Za svoja zamaščena in strupov polna jetra lahko poskrbite na še kar nekaj drugih načinov, ki pa veljajo za manj praktične oziroma dražje. Deluje na primer ekstrakt pešk grenivke, ki pa je precej drag, a na srečo dobro deluje tudi uživanje soka grenivke. Pomagate si lahko z uživanjem rdeče pese in korenja, avokada ter pitjem zelenega čaja. Dejansko vam lahko najbolj pomaga odločitev za zdravo prehrano, ki naj temelji na zelenjavi, nekaj sadja in starih žitih.

Kdaj je potrebno razstrupljanje jeter?

Bolečina v predelu jeter Znaki, da bi bilo potrebno poskrbeti za čiščenje jeter, so neprijetni simptomi, ki se kažejo kot napihnjenost na področju trebušne votline, bolečina v predelu jeter (desno pod rebri), nabiranje maščobe v področju pasu in trebuha, težave pri prebavi mastne hrane ter težave z žolčnikom (ali njegova odstranitev), zgaga, prekomerno znojenje in občutek vročine, srbeča koža z aknami ali temnimi madeži, pridobivanje telesne teže, ki ga ne moremo zaustaviti in pri katerem zmanjšan vnos kalorij ne deluje.

Verjetno ni potrebno poudarjati, da je daleč najbolje poskrbeti za preventivo, predvsem za zdrav način življenja. Če pa so kakšni izmed naštetih simptomov že vidni, čim prej pričnite z razstrupljanjem jeter. Prej ko boste začeli, lažje boste razstrupili svoja jetra.

Deli prispevek z drugimi.

Objavi komentar