5 nasvetov za izbiro pravega poklica

Delovno mesto predstavlja zelo pomemben del našega vsakdana in življenja nasploh. Je nekaj, kar nas oblikuje, izbran poklic pa vpliva tudi na našo osebnostno rast.

Marsikdo se večkrat znajde pred oviro, kateri poklic bi bil zanj najprimernejši. Dejstvo je tudi, da če je posameznik zadovoljen s svojim delovnim mestom, je pri opravljanju dela bolj zavzet in posledično tudi učinkovitejši in uspešnejši.

V nadaljevanju si preberite 5 nasvetov, ki vam bodo pomagali pri izbiri ustreznega poklica.

1. Osebnostne lastnosti: Zelo pomembno je, da je posameznik zaposlen na pravem delovnem mestu. »Delovno mesto se mora skladati z značajskimi lastnostmi posameznika. Če ima nekdo težavo s komuniciranjem, ga ne moremo postaviti na delovno mesto, kjer mora biti ves čas v stiku s strankami. Kar pa ne pomeni, da ni sposoben. Na delovnem mestu, ki ne zahteva veliko komunikacije, se lahko odlično znajde,« je za naš spletni portal povedala Zvezdana Lubej, ustanoviteljica Kadrovske asistence in direktorica Profiles International Slovenia.

2. Spoznajte svoj osebni profil: Če svoje osebnosti ne poznate dovolj dobro in če vas vodja ne zna umestiti na pravo delovno mesto, je odlična ideja, da se obrnete na strokovnjaka, ki bo izvedel testiranje, na osnovi katerega boste bolje razumeli, kakšen je vaš osebnostni profil, katere so vaše glavne prednosti, kako jih kar najbolje izkoristiti in katera delovna mesta bi bila za vas najbolj ustrezna.

Testiranje za izbiro poklica

Spoznajte svoj osebnostni profil s pomočjo testiranja.

Izdelava osebnostnega profila je primerna tako za zaposlene kot tudi brezposelne osebe, študente in dijake. V okviru testiranja se rešujejo miselne naloge, prav tako pa se odgovarja na splošna vprašanja. Testiranje traja približno dve uri. V Profiles International Slovenija so na tem področju v zadnjih 2 letih pomagali več kot 60 podjetjem in izvedli preko 3.000 profiliranj posameznikov. Poznavanje profila zaposlenega je edini učinkovit način za postavitev prave osebe na pravo delovno mesto.

3. Kaj vas motivira: Vsak posameznik ima določena področja dela, ki ga veselijo in jih počne z veseljem. Če nas področje dela ne veseli, tudi razna izobraževanja ne bodo imela pravega učinka. Največji stres na delovnem mestu ni povezan s prevelikim obsegom dela, temveč izhaja iz prenizke usposobljenosti oziroma kompetentnosti ljudi, zaradi česar se čas izvajanja nalog enormno poveča, vprašljiva pa je tudi kakovost izvedenega dela. Temu se lahko izognete, če delate na delovnem področju, ki vam je zanimivo in vas hkrati motivira.

4. Zavzetost na delovnem mestu: »Če ste vodja, je vaš uspeh odvisen od vaše ekipe. In če želite, da bo vaš tim prispeval k uspehu organizacije, je zavzetost zaposlenih ključen dejavnik, ki prednjači pred vsemi ostalimi,« zatrjuje Zvezdana Lubej. Ena izmed najobsežnejših raziskav na tem področju dokazuje, da podjetja z visoko zavzetimi zaposlenimi dosegajo 19 % rast prihodkov, medtem ko imajo podjetja z nizko zavzetostjo 32 % upad prihodkov.

Zvezdana Lubej

Zvezdana Lubej: ustanoviteljica Kadrovske asistence in direktorica Profiles International Slovenia

5. Klima podjetja: Ko boste izbrani na novem delovnem mestu, obstaja velika verjetnost, da boste imeli tudi uvajanje. V tem obdobju boste imeli čas spoznati klimo podjetja in sodelavce. Če je le-ta slaba in se v podjetju ne boste dobro počutili, je morda bolje, da sodelovanje zaključite.

Deli prispevek z drugimi.

Objavi komentar