5 nasvetov za motiviranje zaposlenih tudi v poletnih mesecih

Poletje bo vsak čas tu in topli dnevi, prijetno sonce, vonj po osvežujoči limonadi in sladoledu ter misel na poležavanje ob morju hitro načnejo koncentracijo in motivacijo zaposlenih.

»Motiviranje zaposlenih na dolgi rok ne zdrži. Tako kot se ne moremo najesti na rezervo, se tudi motivirati ne moremo. Motivacijo je treba graditi vsak dan sproti, še posebej v poletnih mesecih,« je povedala Zvezdana Lubej, ustanoviteljica Kadrovske asistence in direktorica Profiles International Slovenia, kjer za podjetja vodijo celotno kadrovsko službo ali pa jim jo pomagajo vzpostaviti.

Lubejeva nam je ponudila 5 nasvetov, kako motivacijo na delovnem mestu vzdržati tudi v poletnih mesecih.

1. Bodite prilagodljivi glede delovnega časa: Več kot 40 delovnih ur na teden škodi tako delovni učinkovitosti in motiviranosti zaposlenih, kot produktivnosti celotne organizacije. Zato zaposlenim, če je le mogoče, omogočite poletni delovni čas. Če mora biti zaposleni zaradi otrok uro prej doma, mu to omogočite, v zameno pa naj začne z delom eno uro prej. Zaposleni, ki je z mislimi drugje, ker ga skrbi dogajanje doma, bo delo opravil v naglici ter manj temeljito in kakovostno.

2. Namenite večjo pozornost timu: V času velikih projektov, ki zahtevajo vašo polno pozornost, velikokrat pozabimo na povezovanje tima v smislu teambuildinga. A samo trdno povezan tim je učinkovit tim. Poletje je tako iz mnogih razlogov najbolj primeren čas za organizacijo dogodkov, ki bodo tim še bolj povezali. Za povezovanje tima pa lahko izkoristite tudi vsakodnevne priložnosti. Če vreme dopušča, povabite sodelavce na hladno pijačo ali sladoled. Združili boste prijetno s koristnim, če boste ob tem izpeljali sestanek na prostem.

Zvezdana Lubej

Zvezdana Lubej (foto: Barbara Reya)

3. Pospravite pisarno in posodobite tehnologijo: Verjamete ali ne, urejeno delovno okolje je ključ do produktivnosti in uspeha. Spodbudite zaposlene, da zavržejo neuporabne papirje ter obnovijo zaloge pisarniškega materiala. Če vam proračun omogoča, je to tudi odličen čas za posodobitev tehnološke opreme, ki lahko, če je zastarela, zelo ovira delovno učinkovitost. S takšnimi dejanji zaposlenim sporočate, da cenite njihovo delo in ste pripravljeni investirati vanje. Zagotovo se bo obrestovalo v večji zavzetosti zaposlenih. Če poskrbite za posodobitve v času, ko je večina na dopustu, delo ne bo trpelo, ko se bodo vrnili, pa bodo prijetno presenečeni.

4. Spodbujajte zdrav način življenja: Delo je lahko stresno za vse. Prekomerna teža in kronična obolenja, ki so posledica nezdravega življenjskega sloga, vplivajo na učinkovitost in motivacijo zaposlenih. Ponudite zdrave prigrizke na delovnem mestu, spodbujajte zaposlene k sprehodom in telesni aktivnosti ali pa se vključite v program promocije zdravja na delovnem mestu.

5. Organizirajte piknik podjetja: To je odlična priložnost za dvig morale. Na skupno druženje lahko povabite tudi družine zaposlenih. Spodbujajte pozitivno organizacijsko kulturo in pokažite svojim zaposlenim, da cenite njihovo delo.

Deli prispevek z drugimi.

Objavi komentar