5 nasvetov za varno pot na dopust

Ceste so te dni polne karavan dopustnikov, ki se odpravljajo proti obali oz. na druge počitniške destinacije. Direktor Agencije za varnost prometa Jože Hribar vse voznike opozarja, naj vozijo varno in odgovorno, da ne pride do neljubih situacij. Nihče namreč ne mara zastojev in le s skupnimi močmi jih lahko prebrodimo. Preberite si, kako poskrbeti, da bo pot na lepše čim prijetnejša. Za vas smo pripravili pet koristnih nasvetov.

1. Upoštevajte cestno-prometne predpise

Ko govorimo o varni vožnji v prometu, je najpogostejši razlog za nesrečo še vedno neprilagojena hitrost. Z umirjeno vožnjo prispevate k varnim potem za vse prometne udeležence. Omejitve hitrosti so namenjene za vašo lastno varnost in s tem tudi za varnost drugih.

Najpogostejši vzroki za nastanek prometnih nesreč s smrtnim izidom so statistično še vedno neprilagojena hitrost, nepravilna smer vožnje, neupoštevanje pravil o prednostih in navsezadnje tudi alkohol.

2. Uporabljajte varnostni pas

Varnostni pas je eden najpomembnejših izumov na področju varnosti voznikov in potnikov v vozilu. Njegova uporaba je predpisan in nujni sestavni del varne vožnje, saj v primeru neljubih dogodkov dokazano rešuje življenja. Ničkolikokrat se je že izkazalo, da je v primeru, ko pride do prometne nesreče, ravno varnostni pas tisti faktor, ki obvaruje udeleženca pred hujšimi telesnimi poškodbami.

Varnostni pas

Vedno uporabljajte varnostni pas, saj nikoli ne veste, kdaj vam bo prišel prav.

Otroke že od malega učimo, naj se pripenjajo na vsaki poti, saj bodo to upoštevali za vse življenje. Ne podcenjujte uporabe varnostnega pasu, ampak se dosledno pripenjajte, saj ste na cesti nenehno izpostavljeni nevarnostim.

3. Med vožnjo nikoli ne tipkajte po telefonu

Razumljivo je, da ste navdušeni, ker se odpravljate na težko pričakovani dopust, vendar lahko še tako zanimiv »story« počaka do prve bencinske črpalke, kjer ga lahko v miru delite s svojimi sledilci. Vse več nesreč se zgodi prav zaradi naše nepozornosti na cesti, tudi zaradi uporabe telefona.

Slednjega naj bi med vožnjo uporabljalo kar 75 % voznikov. Pisanje sporočil ali pregledovanje družbenih omrežij med vožnjo pomeni do 23-krat večje tveganje za nastanek prometne nesreče. Opustite to navado in pot na dopust bo veliko bolj varna.

4. Ne podcenjujte močnega poletnega sonca

Marsikdo ne ve, da v vozilu, ki je parkirano na soncu, temperatura lahko naraste tudi na več kot 50 °C. Visoka temperatura ima lahko močan vpliv na vaše psihofizično stanje in lahko povzroči utrujenost ali pa poslabša vaše obstoječe zdravstvene težave.

Postanki med vožnjo na dopust

Preverite delovanje klime in med potjo načrtujte več krajših postankov.

Iz Agencije za varnost prometa zato vse voznike opozarjajo, naj si zagotovijo dovolj vode, preverijo delovanje klimatskih naprav v vozilu in načrtujejo več krajših postankov, zlasti če se odpravljajo na daljša potovanja. Prav tako je priporočljivo poskrbeti za primerno zasenčenje.

Posebej pozorni bodite, če se zjutraj odpravljate proti vzhodu in zvečer proti zahodu, saj je tedaj bleščanje lahko najbolj moteče. Močni sončni žarki ter bleščanje lahko voznike motornih vozil, kolesarje in pešce za trenutek zaslepijo, s tem pa se pojavi tveganje za nastanek neljubih situacij.

5. V primeru zastojev oblikujte reševalni pas

Pravočasen prihod reševalnega vozila na kraj prometne nesreče je ključen. Nikoli ne veste, kaj se dogaja na začetku kolone, zato ob vsakem zastoju, naj bo to na avtocesti ali na hitri cesti, ne glede na razlog le-tega, ustvarite reševalni pas po sredini cestišča.

Reševalni pas

Če na avtocesti ali hitri cesti pride do zastoja, ustvarite reševalni pas.

Ustvarite ga tako, da se vozila, ki se ustavljajo ali stojijo na skrajnem levem prometnem pasu, razvrstijo čimbolj levo, tudi čez robno črto smernega vozišča. Vozila, ki se ustavljajo ali stojijo na desnem prometnem pasu, pa se morajo razvrstiti čimbolj desno, tudi čez robno črto smernega vozišča, kar vključuje tudi odstavni pas. Tako ustvarimo dovolj široko pot za dostop pomoči potrebnim. Ravnajte odgovorno in omogočite reševalni pas interventnim službam.

Deli prispevek z drugimi.

Objavi komentar