5 nasvetov za varno in prijetno vožnjo z motorjem

»Na cestah bo v prihodnjih tednih vse več motorjev, zato je zelo pomembno, kako se motoristi in motoristke pripravijo na novo sezono,« opozarja in svetuje Jože Hribar, direktor Agencije za varnost v prometu. V agenciji so marca javnosti predstavili novo kampanjo: Na cesti nisi nepremagljiv. Si najbolj ranljiv.

1. Brezhiben motor in pregledana oprema

Vedno poskrbimo za dobro pripravo motornega kolesa pred začetkom nove sezone. Najprej je treba izvesti zahtevno tehnično opravilo vzdrževanja, ki ga običajno izvaja pooblaščeni servis. Če je od zadnjega servisa minilo že daljše obdobje, je natančen pregled za varno pripravo v spomladansko vožnjo več kot priporočljiv.

Ključnega pomena so seveda kakovostne pnevmatike. Spomladanske vožnje večinoma potekajo v zahtevnejših pogojih, saj so temperature zraka in asfalta nižje. Še posebej na senčnih predelih cest obstaja večja nevarnost zdrsa, zato je treba imeti res dobre pnevmatike.

Pnevmatika na motorju

Če so pnevmatike na motorju stare ali dotrajane, si priskrbite nove.

Pred začetkom vsake vožnje voznik opravi vizualni pregled motornega kolesa ter preveri delovanje svetlobne opreme, zavor, ravni motornega olja, hladilne tekočine, zavornih tekočin, stanje pnevmatik in tlaka v pnevmatikah ter verige. Izkušeni motoristi vedo, da je minimalna globina dezenov na pnevmatiki 1 mm, priporočena starost pnevmatike pa manj kot štiri leta.

Ob pregledu verige se preverja napetost, čistost in zaščitenost z mazivom. Ohlapna veriga lahko drsi po ščitniku, lahko se sname, večja in neenakomernejša je tudi njena obraba. Izrabljena veriga povzroča tudi hrup, ki ga najbolj zaznamo pri počasni vožnji. Priporočeno je mazanje verige na vsakih prevoženih 500 kilometrov ali po vsaki vožnji v dežju.

Kakovost zavorne tekočine je prav tako pomembna in se preverja s posebnim testerjem na servisu. Priporočena menjava je na dve leti. K rednemu pregledovanju motornega kolesa sodi tudi kontrola ravni motornega olja in hladilne tekočine.

2. Izrednega pomena je dobra zaščita motorista

Edina zaščita motorista pred zunanjimi vplivi okolja in poškodbami je motoristična oprema. Agencija za varnost prometa priporoča uporabo popolne motoristične opreme, ne le obvezne zaščitne motoristične čelade, ampak tudi motorističnih oblačil in škornjev, rokavic ter ščitnikov hrbtenice, kolen, ramen in komolcev.

Jože Hribar - Agencija za varnost v prometu

Jože Hribar, direktor Agencije za varnost v prometu, opozarja na previdnost.

Priporočljive so svetle oziroma odsevne barve, s čimer je motorist v prometu bolj viden. Motoristična oprema naj bo primerne velikosti, nepoškodovana, ščitniki pa pravilno nameščeni. Ohlapna oblačila zmanjšujejo stabilnost na motornem kolesu, kar se še posebej občuti pri večji hitrosti.

3. S starostjo se refleksi upočasnjujejo

Za vsakega motorista je nujno, da je ustrezno psihofizično pripravljen. Dejstvo je, da se s starostjo naši refleksi upočasnjujejo, kar izkušeni motoristi lahko nekoliko kompenzirajo s svojim znanjem, ker jim uspe pravočasno zaznati nevarne situacije.

Priporočljivi so obiski raznih preventivnih praktičnih delavnic, ki so namenjene ozaveščanju in osvežitvi motorističnih spretnosti. Agencija za varnost prometa od konca aprila do konca maja v sodelovanju z DARS-om organizira brezplačne delavnice na poligonu v Novem mestu, pod nadzorom izkušenih inštruktorjev.

4. Ne pozabite na svoje telo

Pred vožnjo z motornim kolesom oziroma motorjem si je priporočljivo ogreti telo, tako da razgibamo sklepe, priporočljive so tudi raztezne vaje po več urni vožnji ali pa vmes, ko se ustavimo za počitek. Še vedno velja, da mora motorist znati predvidevati, dobro oceniti prometne razmere in sprejeti hitre in ustrezne odločitve.

Na cesti nisi nepremagljiv. Si najbolj ranljiv.

Kampanja za varno vožnjo: Na cesti nisi nepremagljiv. Si najbolj ranljiv.

Predvsem je zelo pomembno, da telesu privošči dovolj tekočine, torej vode. Voznikova telesna pripravljenost na motorju je velikega pomena, saj motorist upravlja motor s celim telesom. Zato so dobra kondicija, koordinacija gibov in telesna spretnost še kako pomembne vrline voznika.

5. Bodite naspani

Nikoli se ne odpravimo v promet, kadar smo jezni, pod stresom ali utrujeni, saj takrat nismo dovolj zbrani in pozorni, pa tudi fizično in čustveno stanje povečuje možnosti za prometno nesrečo. Na vožnjo z motorjem se odpravimo spočiti. Raziskave kažejo, da če spimo manj kot pet ur na noč, se možnost za udeležbo v prometni nesreči poveča kar za 4,5-krat.

Deli prispevek z drugimi.

Objavi komentar