7 nasvetov za gojenje čilijev

Čeprav je čili v našo domovino prišel še ne tako dolgo nazaj, imamo pri nas že veliko pravih gojiteljev te priljubljene rastline. Čili je v najbližjem sorodstvu s feferoni in papriko. Med njimi obstaja možnost križanja, predvsem čilija s feferoni. Če imate doma dovolj primernega prostora in veliko veselja ter volje do gojenja te nadvse uporabne rastline, ste se znašli na pravem mestu.

Predstavili vam bomo sedem koristnih nasvetov, ki jih je dobro upoštevati pri gojenju čilija, če boste želeli priti do odličnega pridelka. Zaupali vam bomo še nekaj najbolj poznanih vrst za gojenje, med njimi tudi najbolj pekoč čili na svetu.

1. Najbolj kakovosten pridelek dobite v rastlinjaku

Čili je nežnejše rasti in je nekoliko bolj zahteven glede vročine in vlage. Zahteva veliko sonca in toplote. Najbolj kakovosten pridelek boste dobili, če boste čili gojili v rastlinjaku, in sicer pod pogojem, da boste zemljo dovolj dobro namakali.

Čili sadike

Čili bo najbolje uspeval, če ga boste vzgojili v rastlinjaku.

Pridelave čilija si ne moremo zamisliti drugače kot z vzgojo sadik. Za kakovostno sadiko boste potrebovali kar nekaj časa. Ravno zato jih sejte že januarja. Dobre sadike lahko vzgojite samo v ogrevanem rastlinjaku. Prav tako jih lahko pridelate na okenskih policah, vendar bo pridelek iz njih nekoliko manjši.

2. Rastlino posadite na prostem, ko je že poletno toplo

Čili na prostem sadite šele, ko je poletno toplo. Enako velja za vse njegove sorodnike, na primer papriko in feferone. Če boste čili sadili prej, bo njegovo cvetenje zakasnilo in tudi pridelek bo bistveno manjši.

Priporočamo vam, da ga na prostem sadite po 15. maju, v rastlinjaku pa po 1. maju. Vsaka temperatura, ki je manjša od 10 stopinj Celzija, pomeni delno ali celo popolno odmiranje prvih cvetov in kasnejšega pridelka, čeprav ta še ni viden.

3. Če imate možnost, čili gnojite s kompostom

Svetujemo vam, da čili raje gnojite s kompostom kot s hlevskim gnojem. Če pa se boste odločili za gnojenje z gnojem, ga dodajte približno 1,5 litra na kvadratni meter. To naredite že jeseni, da bo gnoj do sajenja preperel.

Sadilna razdalja med rastlinami je odvisna predvsem od njene vrste. Nekatere vrste čilija so visoke in bujne, druge pa nizke in redkejše. Ne glede na to ni potrebe po sajenju dveh rastlin povsem skupaj.

4. Rastline namakajte obilno in globoko

Gojenje čilija brez obilnega in globokega namakanja vam nikakor ne bo prineslo odličnih rezultatov. Veliko je odvisno tudi od lege in vremenskih razmer. Oskrba z vodo je izjemnega pomena, če želite imeti kakovostne in težke, sočne plodove.

Odlična pomoč pri tem je tudi zastirka. Ta bo preprečila, da bi močni poletni sončni žarki preveč ogrevali zemljo in korenine. Obenem vam bo zagotovila enakomerno preskrbo z vodo.

5. Rastline na isto mesto posadite vsako tretje leto

Čili na isto mesto lahko posadite na vsako tretje leto. Le na ta način vam bo uspelo preprečiti propadanje sadik zaradi možnih glivičnih in bakterijskih obolenj.

6. Prah čilija uporabljajte kot insekticid

Čili velja za zdravo vrtnino, toda le če mu zagotovite dovolj toplote in sonca. Vsekakor pa je veliko odvisno tudi od vrste. Čiliju na sploh največje težave povzročajo glivice padavice. Te so posledica ozkega kolobarja.

Čili v prahu

Ste vedeli, da se prah čilija uporablja tudi kot pesticid proti ušem?

Poleg bakterijskih bolezni se tu in tam na njem pojavijo tudi uši, ki ponavadi hitro izginejo. Uši lahko odganjate kar s prahom čilija, ki se uporablja kot insekticid.

7. Rastline krepite z izvlečki morskih alg

Čili ves čas bolezni krepite z izvlečki morskih alg ali rastlinskimi izvlečki. To lahko počnete tudi s sirotko oziroma z razredčenim mlekom. Na začetku bolezni rastlini lahko pomagate s kamiličnim ali žajbljevim čajem.

Najboljša rešitev za upočasnjevanje bolezni pa je vsekakor baker. Priporočamo vam, da uporabljate bakrena listna gnojila, ki so dovoljena tudi v ekološki pridelavi.

Najpogostejše vrste čilija za gojenje

Poznamo veliko vrst čilija. Pri nas in tudi drugje po svetu najpogosteje gojijo čili Capsicum annuum. V to vrsto spadajo npr. navadna rdeča in zelena paprika ter zelo znan čili jalapeño.

Priljubljena je tudi vrsta Capsicum frutescens, ki je občutljivejša na slabše svetlobne razmere. Znana je po manjših plodovih, ki so zelo pekoči. Njen najbolj poznan predstavnik je čili tabasco.

Čili habanero spada med vrsto Capsicum chinense, ki velja za najbolj pekočo vrsto s širokimi listi. Med omenjeno vrsto se uvršča tudi najbolj pekoč čili na svetu – Carolina Reaper, ki ima kar 2,2 milijona skovilov.

Že veste, katero vrsto čilija boste vzgojili to leto? Svoje načrte nam lahko zaupate v komentarju.

Deli prispevek z drugimi.

Objavi komentar