7 nasvetov za obvladovanje stresa

Stresne situacije so v sodobnem življenju nekaj vsakdanjega. Stres, zaradi katerega se izloča več adrenalina, je bil nekoč nujen odziv telesa za našo varnost, saj je poskrbel, da smo se v nevarnosti in težavah pravočasno odločili za beg ali spopad.

Tudi danes je občasen stres lahko koristen, saj nas motivira, nam daje občutek živosti ob izzivih ter nam omogoča, da rešujemo težave, ki nam niso najbolj prijetne. Kadar postane stres kroničen oziroma prepogost, pa je nevaren in vpliva na naše počutje ter življenjske funkcije, zato je nujno poskrbeti za obvladovanje stresa oziroma sproščanje.

Kdaj je potrebno obvladovanje stresa?

Kroničen stres vpliva na zdravje srca in ožilja, na živčevje ter na delovanje žlez z notranjim izločanjem, kar pomeni nepravilno hormonsko delovanje. Prav tako nas stres še dodatno spodbuja k nezdravemu načinu življenja, torej velja za nevarno stanje. Zaradi dolgotrajnega stresa se pričnemo obnašati drugače, zdravju neprijazno, zato je zaradi vsega navedenega potrebno tako obvladovanje stresa na delovnem mestu kot doma. Do stresa namreč prihaja zaradi različnih razlogov, ne le zaradi dela.

Fizične in psihične obremenitve, ki povzročajo stres, se hitro izrazijo s simptomi, kot so utrujenost ali izčrpanost, depresivnost, nemirnost, agresivnost, slab spanec, intenzivni glavoboli, bolezni psihosomatskega izvora, težave z delovanjem srca (infarkt), zdravjem žil (poapnitev), prebavne težave, neutemeljene bojazni, alergije, bolečine v želodcu, bolečine v križu, težave s kožo, povišan krvni tlak, sladkorna bolezen …

Agresija

Stres povzroča številne bolezni in težave, v nekaterih primerih tudi agresijo.

Kadar opazimo, da se nas ali našega bližnjega lotevajo tovrstni simptomi, je pomembno, da takoj poskrbimo za sprostitev in premagovanje stresa. Dokler so težave blažje, se lahko z njimi spopademo sami, sicer pa je potrebna tudi strokovna pomoč. In pri tem ne mislimo zgolj obisk splošnega zdravnika, ki bo opravil krvne teste in predpisal zdravila. Zdravniki namreč z zdravili pomagajo odpraviti simptome stresa, poskrbeti pa je potrebno za odpravljanje dejavnikov, ki jih povzročajo, sicer ne bomo dejansko naredili prav nič.

Nasveti za premagovanje stresa

Vsi poznamo nekaj klasičnih načinov sproščanja, na primer pitje metinega čaja, vadbo joge, prijetno kopel in podobno. A kako premagati stres, kadar to ni dovolj?

1. Pojdite ven. Ne le doma, tudi za obvladovanje stresa na delovnem mestu vam bo prišlo prav, če greste za pol ure na zrak. Zakaj je to tako pomembno? Zunanjost ima kar nekaj vplivov na naše telo. Prvi pomirjujoč dejavnik je svež zrak, ki pomaga hitro odgnati glavobole zaradi preživljanja časa v zaprtem prostoru. Enako učinkovita je naravna svetloba, poleg tega pa nam ob sončnem vremenu sončni žarki pomagajo še pri tvorbi vitamina D, ki dviguje nivo hormona serotonina (hormona sreče). Pomirjujoče in blagodejno pa vplivajo na naše telo tudi rastline, saj s svojo prisotnostjo pomagajo, da se umirimo in si tako tudi znižamo krvni tlak. Najbolje je torej, da greste v gozd oziroma v mestu v park, kadar to ni mogoče (na primer v službi sredi mesta), pa svoj delovni prostor dobro prezračite in razprite žaluzije, pisarno pa opremite z lončnicami.

Gozd

Sprehod po gozdu vas bo pomiril in napolnil z novo življenjsko energijo.

2. Ustvarite si rutino. Stres pogosto povzroča kup obveznosti, zaradi katerih »ne vemo, kje se nas glava drži«. Takšno stanje lahko odpravimo tako, da uvedemo rituale, ki se jih lahko konsistentno držimo. Zjutraj vstanite prej in vsak dan naredite isto, zvečer imejte vedno enako rutino pred spanjem. Rutina našemu telesu pomaga pri ustvarjanju bioritma, s tem pa tudi pri kakovostnem spancu. Kaj boste uvedli kot del svoje rutine? Zjutraj naj vanjo gotovo spada zajtrk, zvečer prijetna kopel, ne pozabite pa tudi na druge tehnike sproščanja in gibanje. Kadar boste tako pod stresom, da boste imeli občutek, da nimate nobenega nadzora nad dogajanjem več, bo rutina zagotovo odlična za premagovanje stresa, saj si boste zaradi nje ponovno pridobili nadzor nad dnevom in življenjem.

3. Izpraznite si glavo. Obvladovanje stresa ne more biti uspešno, če v svoji glavi premlevate vedno iste misli in preganjate vedno iste težave – prav te so tiste, ki stres povzročajo. Odločitev, da boste mislili na kaj drugega, običajno ne deluje – razen seveda, če ne mislite na nič, ker se popolnoma zaposlite z aktivnostmi, ki ne zahtevajo razmišljanja. Katerimi? Poskrbite za aktivnosti, pri katerih se zaposlite z rokami ali s celim telesom, saj boste tako preusmerili svojo osredotočenost. Za obvladovanje stresa na delovnem mestu so vam na voljo terapevtske žogice in podobni pripomočki, sicer pa bo odlično, če se posvetite igranju klavirja ali kitare, pletenju in kvačkanju, če se lotite gnetenja testa, športnega plezanja, »tuttinga« (plesa s prsti), barvanja mandal ali klasičnih pobarvank … Vse, kar vključuje delo prstov, vam lahko pomaga, še najbolj pa tiste dejavnosti, pri katerih je gibanje ritmično.

4. Kako premagati stres, kadar nimate možnosti pobega na lepše, ne morete meditirati, ni primeren trenutek za šport ali ročne spretnosti? Takrat se odlično obnese vizualizacija. Tudi za obvladovanje stresa na delovnem mestu vam lahko pride prav, saj se lahko tudi na svojem stolu v pisarni za minuto naslonite nazaj, umirite svoje dihanje in se prepustite vizualizaciji. Poiščite svojo podobo miru in sreče, si ob tem v mislih ponavljajte svojo mantro in poskrbite za pozitivne afirmacije. Če ne veste, kako pričeti, boste na to temo našli kar nekaj knjig, ki vam bodo pomagale biti čim bolj uspešni.

Obvladovanje stresa z vizualizacijo

Na delu si vzemite nekaj časa zase in se v mislih preselite na umirjen kraj.

5. Gibajte se, pa bo obvladovanje stresa mnogo lažje. Stres je pogostejši prav pri tistih, ki si »ne morejo« vzeti časa za telesno aktivnost. Zakaj? Ker gibanje skrbi za izločanje hormonov, ki skrbijo za uravnavanje spanja, za občutek sreče, odpravljajo depresijo. Gibanje vas ne utrudi, temveč ravno nasprotno – napolni vas z energijo. Če imate možnost, si vsako jutro ali vsak večer privoščite nekaj teka ali druge dejavnosti, ki je mogoča redno, ob vikendih pa si vzemite še nekaj več časa za gibanje v naravi. Lahko se pošteno naprezate ali pa ste bolj zmerni – povsem v redu je, če se povzpnete na bližnji hrib ali naredite nekaj kilometrov s kolesom.

6. Opustite slabe navade. Ste mnenja, da vam prav te pomagajo za premagovanje stresa? Da se z njim lažje spopadete, če prižgete cigareto, spijete merico žganja, se napolnite s kofeinom, vzamete tableto ali prepovedano drogo, zaradi katere se počutite bolj živahni? Morda se v prvem trenutku res zdi tako, dolgoročno pa tovrstna spodbuda ne deluje. Slabe navade namreč naredijo stres še bolj intenziven – dvignejo vaš krvni tlak, vas naredijo tako živahne, da ste popolnoma »našpičeni«, vam preprečujejo sprostitev telesa in spanec. Zaradi njih se nazadnje ujamete v začarani krog, v katerem se ob stresu počutite rahlo bolje, nato pa spet potonete na dno.

Prenehanje s kajenjem

Kako premagati stres? Najprej prenehajte s kajenjem in drugimi slabimi navadami.

7. Poleg že omenjenih, pomagajo tudi nekateri bolj »drobni« pristopi za obvladovanje stresa, ki se zdijo tako vsakdanji, da se njihovega pozitivnega učinka na premagovanje stresa pogosto niti ne zavedamo. Poskusite z naslednjim:

 • pospravljanje drobnarij (na primer predala s kramo),
 • božanje živali (predvsem mačke so odlične),
 • petje (doma, pod prho, v avtomobilu),
 • pisanje dnevnika,
 • vonjanje parfumov ali začimb, zelišč in kave,
 • uživajte dovolj hrane z vitaminom C (pijte pomarančni sok),
 • ob stresu ne uživajte velikih količin sladkorja oziroma sladke hrane,
 • privoščite si masažo ali pojdite v savno,
 • dan začnite z dobrim raztezanjem,
 • smejte se – tudi če se morate k nasmehu prisiliti,
 • lotite se pisanja na roko in za nekaj časa pozabite na tipkovnico,
 • opazujte ptice ob ptičji krmilnici,
 • igrajte preproste namizne igre, kot je Mikado ali Človek ne jezi se.
Deli prispevek z drugimi.

Objavi komentar