7 navad za dolgotrajno ljubezen in partnerstvo

Gotovo ste tudi sami opazili, da se nekateri partnerski odnosi skozi leta razvijajo drugače kot drugi. Pri nekaterih je tudi po desetih, dvajsetih ali tridesetih letih (in več) možno takoj občutiti ljubezen, ki se jasno odraža tudi navzven in se med partnerjema vedno čuti, pri drugih pa se zdi, kot da je ta ugasnila in ostajata partnerja zgolj v neki razumevajoči prijateljski navezi.

Seveda ne gre verjeti, da niso v vsakem partnerskem odnosu tudi težave in dnevi, ko pride do prepirov, vendar štejejo predvsem lepi dnevi – ti so tisti, ki ohranjajo ljubezen in dajejo življenju ter partnerstvu smisel.

Kako poskrbeti, da bo tudi vaša ljubezen po mnogo letih še vedno sveža in pristna, da bo vaš partnerski odnos vedno goreč, ne pa zgolj zaigran? S pomočjo nekaj drobnih navad za kakovostno partnerstvo.

1. Ustvarita drobne rituale in navade

Ko sta se začela dobivati, sta gotovo imela kar nekaj navad, ki so pričale o vajini pozornosti do drugega. Zakaj se ne bi tega držala tudi v bodoče? Če ste partnerja na začetku vsak dan poklicali med njegovo malico ali kosilom, samo zato, da bi slišali njegov glas, tega kasneje nikar ne pozabite. Če ste mu po elektronski pošti pošiljali smešne e-voščilnice, ki naj bi mu polepšale tisti čas, ko sta narazen, se temu ne odrecite. Če ste vsako jutro z njim zgodaj vstali in mu pripravili kavo, preden je šel v službo, nadaljujte …

Jutranja kava

Drobne navade, ki postanejo rituali, prinašajo v življenje neko umirjenost in gotovost, hkrati pa delujejo ljubko – in to se bo odražalo tudi na vaju. Ostala bosta par, za katerega vsi pravijo, da je videti zaljubljen, pozoren in nežen, kot da se ne bi videla že celo vrsto let.

2. Ne pozabita na komplimente

Vsakdo ima rad, kadar ga partner poboža s prijetnim komplimentom. S tem partnerja eden drugemu pokažeta, da sta si še vedno všeč, še vedno privlačna, se še vedno cenita, cenita trud, ki je bil vložen v videz in dosežke. Pokažeta, da še vedno eden pri drugemu cenita tiste lastnosti, zaradi katerih sta se zaljubila. Marsikatera lastnost se seveda skozi leta spremeni – moški morda dobi malo trebuščka, ženska pa nekoliko večjo zadnjico, a to gotovo ni razlog, da ne bi še vedno čutila magnetizma med vama. Povejte svojemu partnerju, da je seksi. Da je čudovit. On naj vam pove, da ste lepi. Da je ponosen na vaše dosežke. Da ste čudovita mama …

Komplimenti utrdijo partnerski odnos in pomagajo partnerjema pri samozavesti, zato je ljubezen med njima veliko bolj iskriva in trajna.

3. Posvetita se telesnemu dotiku

Sta se ob začetku vajine ljubezni želela ves čas dotikati eden drugega, nato pa sta na to kar nekako pozabila? Si podata roki zgolj še na sprehodu na dopustu? Se pozabita objemati?

Objem

Nikar ne dovolita, da je dotikanje omejeno zgolj na spolne odnose, kajti dokazano je, da v partnerskem odnosu tudi sicer potrebujemo veliko dotikanja. Koža ob koži nam pomaga, da se v nas porajajo pozitivna čustva in se dejansko sproščajo tudi hormoni, ki nam pomagajo čutiti ljubezen, srečo in naklonjenost. Vzemita si torej čas in se vsako jutro in vsak večer stisnita eden k drugemu, pa čeprav zgolj za nekaj minut. In ta čas naj bo namenjen zgolj dotiku – če sta objeta na kavču, vajine možgane pa med tem zaposluje gledanje televizije, nista naredila nič. Morata se objeti in se zares čutiti – in ljubezen med vama bo vsakič znova vzplamtela.

4. Poljub za pozdrav in slovo

Na začetku partnerske zveze sta se ves čas objemala, držala za roke in tudi poljubljala. Pa zdaj?

Poljub ob srečanju in poljub za slovo sta obvezna, če želita za vedno ostati ljubek par, ki si je tudi po mnogih letih skupnega življenja in zakonske zveze ljubeče naklonjen. Ko se srečata po prihodu domov ali kje drugje, se torej poljubita. Ko se zjutraj ob odhodu v službo poslovita, si ravno tako dajta poljub. Naj vama ne bo nerodno izkazovati čustev tudi v javnosti – poljub je povsem na mestu prav povsod!

Zakaj deluje preprost poljubček tako čarobno? Ker daje partnerjema vedeti, da sta ljubljena, da sta zaveznika, ki bosta vedno držala skupaj. Tako je začetek vsakega dne lahko bolj prijeten in bolj optimističen. Poljub je nujen tudi takrat, kadar sta sicer sprta ali imata »tihe dni« – pove vama, da sta kljub prepiru še vedno na isti strani reke.

5. Drobna dobra dela

Zakaj ne bi za svojega partnerja naredili nekaj, kar vas prav nič ne stane in ni prav nič težko, vendar kaže na vašo pozornost? Ko gresta zvečer v kopalnico, tudi na njegovo zobno ščetko pripravite zobno pasto – samo zato, ker ste pozorni in ste se spomnili. Kupite mu žvečilke, ker veste, da jih ima običajno v avtomobilu, vendar mu jih je že pred nekaj dnevi zmanjkalo. Po vročem poletnem dnevu na soncu se zvečer ponudite, da mu boste pomagali s kremo za telo namazati hrbet. Kljub temu, da ste nameravali narediti za kosilo zrezke, si premislite in naredite pečenko iz sesekljanega mesa, ker je ravno prejšnji dan rekel, kako dolgo je že ni jedel, pa jo ima sicer zelo rad … Tudi moški poskrbite za svoje dame, saj mora biti skrb za prijetna presenečenja vzajemna. S šopkom rož ali vrtnico boste svoji dragi zagotovo polepšali dan in ji na obraz privabili nasmešek.

Vrtnica

Drobna dela, s katerimi partnerju olajšamo življenje, ga presenetimo, malo razvajamo in »pocrkljamo«, so pogosto tiste začimbice, ki pomagajo, da je partnerski odnos vedno poln ljubezni in da v njem nikoli ne zmanjka iskric.

6. Reden pogovor v postelji

Vsak večer, preden gresta spat, si vzemita vsaj pet minut za pogovor. Ko sta v postelji, ponovno predelajta dogodke minulega dne in se o njih pogovorita. To naj bo poseben čas, ko si lahko povesta vse, kar vama leži na duši – pa naj bo prijetno ali tudi nekoliko neprijetno.

Zaupanje in pogovor sta nujna elementa uspešnega partnerstva. Če bosta odkrita in se znala o vsem pogovoriti, bodo vajine težave precej manjše – vsaka težava je manjša, če jo delimo z nekom, ki nam je pripravljen stati ob strani v dobrem in v slabem. Nenazadnje pa je pogosto dovolj že to, da se partnerju zaupamo in tudi slišimo njegovo mnenje.

Navadita se odkrito pogovarjati. Zaupajta si, poslušajta eden drugega, razmislita o mnenju in nasvetih partnerja. Svet bo lepši, partnerju pa boste hvaležni, da vam pri tem pomaga – in zato bo vajina ljubezen še močnejša.

7. Bodita hvaležna!

Kaj vse naredi partner lepega za vas? Gotovo ni malo, a verjetno v večini primerov pozabite reči »hvala«. Se vam zdi, da to ni potrebno? Vsekakor je, kajti partnerjevih dobrih dejanj za vas ne velja imeti kar za samoumevne. Pokažite mu torej hvaležnost ter se mu zahvalite.

Zahvala

Hvala, ker si me peljal na čudovit dopust. Hvala za dobro kosilo. Hvala, ker si spekla piškote. Hvala za knjigo. Hvala za izjemno avanturo v postelji. Ja … nobena stvar ni prevelika ali premajhna, da bi se partnerja eden drugemu zahvalila.

Hvaležnost, ki kaže, da cenimo partnerjev trud in ga nimamo za samoumevnega, lahko utrdi vsako zvezo – in takšni partnerski odnosi, v katerih se partnerja počutita cenjena, živijo dolgo in so vedno že na videz ljubeči.

Kako pa vi skrbite za negovanje partnerskega odnosa? Hvaležni vam bomo, da nasvete, ki preizkušeno delujejo, delite tudi z nami in drugimi obiskovalci spletnega portala.

Deli prispevek z drugimi.

Objavi komentar