9 idej za najlepše adventne venčke

Namestite konec novembra na vašo jedilno mizo božični ali adventni venček? Pravilno poimenovanje je adventni, saj je namenjen beleženju adventnih nedelj pred božičem, ko naj bi vsakič prižgali eno svečko, a če ga sami imenujete božični venček, tudi nič hudega. Nenazadnje se marsikdo ne drži tradicije in pripravi namizni okras s svečkami, ki niti nima nujno oblike venčka, zgolj zato, da poskrbi za prijetno praznično dekoracijo svojega doma, s tem pa pomaga ustvariti vzdušje pričakovanja. Prav tako za adventne venčke ne moremo imenovati venčkov, ki jih v znak dobrodošlice namestimo na vhodna vrata, saj ti dejansko sploh ne nosijo svečk.

Pa nič zato – pomembno je, da imate pri njihovi izdelavi veselje, vaš dom pa se spremeni v toplo, praznično zimsko zavetje.

Kakšni adventni venčki veljajo za klasične?

Tradicija veli, da je adventni venček okrogle oblike, narejen pa je iz zimzelenih rastlin, torej igličastih dreves in grmičevja, ki tudi pozimi vztraja v svoji zeleni barvi, včasih pa se bohoti tudi z drugimi odtenki, na primer z rdečo. Verni vedo, da sta barvi za pristno dekoracijo vijoličasta in rožnata. Zakaj vijoličasta? To je barva, ki predstavlja spokornost. Da bo vaš adventni venček narejen popolnoma po pravilih, morate nanj namestiti tri vijoličaste in eno rožnato svečo – in ne rdečih, kot je marsikdo zmotno prepričan.

Tradicionalen adventni venček

Tradicionalen adventni venček z vijolično in roza dekoracijo.

In zakaj sploh imamo venčke? Morda vas bo presenetilo, da adventni venčki niso starodavna tradicija, temveč so jih začeli po ideji protestantskega pastorja Johanna Hinricha Wicherna izdelovati šele v 19. stoletju. Pastor je bil prepričan, da lahko venček pomaga natančno odštevati dneve do božiča, zato je imel ta prvotno med štirimi svečami za nedelje še majhne svečke za vse ostale dni. Venčki naj bi pri odštevanju dni do božiča pomagali predvsem otrokom, kar je kasneje nadomestil adventni koledar.

Kaj pa sodobni, moderni adventni venčki?

Marsikdo se odloči, da se ne bo popolnoma držal tradicije, in izdela čisto poseben venček, venček za na vhodna vrata ali pa tudi namizno dekoracijo nekoliko drugačne oblike. Bi poskusili tudi vi? Ponujamo vam nekaj idej za adventni venček oziroma okras v sodobni preobleki.

1. Venček brez zelenja je odlična rešitev za vse tiste, ki jim odpadanje iglic z vejic ni najbolj všeč, ali pa imajo doma nagajive otroke ali ljubljenčke, ki bi se z zelenjem hitro pričeli igrati in tako venček uničili. Za izdelavo takšnega venčka je najbolje vzeti krog iz stiropora, na katerega nato s pomočjo lepilne pištole in vročega lepila pritrdite različno velike božične okraske v obliki kroglic. Te lahko kombinirate tudi s kraguljčki v različnih barvah. Svečke lahko za namizno obliko dodate, če boste venček obesili na vrata, pa nanje seveda pozabite in raje dodajte okrasni trak za obešanje, ki se zaključi z lepo pentljo.

Adventni venček brez zelenja

Boste izdelali moderen adventni venček brez zelenja?

2. Prefinjen venček s steklenimi figurami je pisan na kožo vsem tistim, ki imate radi drobne okrasne steklene figurice (ali tudi figurice iz porcelana). Obliko figur izberite sami – lahko gre za steklene angele, balerine, ptice, kapljice in podobno. Najprej poskrbite za osnovo. Obroč iz stiropora oblecite v rože, ki jih pred tem izdelate iz belega krep papirja, lahko pa kombinirate tudi kakšno drugo barvo, na primer nežno rožnato ali celo črno (če želite kontrast). Rože prilepite na celoten obroč, nato pa mednje pritrdite steklene figure. Svečke niti niso potrebne, če jih boste namestili, pa naj bodo v primernih podstavkih, ki bodo skrbeli za varnost oziroma preprečevali, da bi se krep papir vžgal.

3. Izdelate lahko tudi adventni venček s svetopisemsko zgodbo, ki bo še posebej všeč otrokom. Med ponudbo božičnih okraskov ali na oddelku z igračami poiščite drobne lesene živali – vse tiste, ki jih je Noe vkrcal na svojo ladjo in tako poskrbel za njihovo ohranitev med vesoljnim potopom. Spodnji del venčka oblepite z zmečkanimi kosi modrega krep papirja, ki bodo predstavljali vodo, zgornji del pa polepite z lesenimi skodlami, kamenčki in drugimi elementi kopnega. Na eno stran venčka pritrdite štiri svečke, preostanek pa polepite s pisano karavano, v kateri ne smejo manjkati slon, žirafa in druge eksotične živali. Tudi na bele ovce ne pozabite! Živali lahko postavite v urejeno vrsto ali pa jim dovolite več igrivosti ter jih namestite v skupine.

4. Kaj pravite na adventni venček, ki hkrati nadomešča jaslice? Če za postavitev jaslic nimate prostora, bo to odlična rešitev. Za osnovo venčka kombinirajte vejice zimzelenih rastlin in mahu. Na mah postavite hlevček z Marijo, Jožefom in Jezusom, v bližini naj stojita osel in vol, na drugi strani pa že lahko svojo pot pričenjajo trije kralji. K tem lahko dodate tudi Davidovo zvezdo, ki jo prilepite na žico in zapičite v venček.

5. Imate radi cvetje, pozimi pa vas jezi, da je vsa dekoracija osredotočena zgolj na iglavce, bele omele in božične zvezde? Potem naredite venček s cvetjem, ki bo gotovo požel veliko občudovanja. Če boste kupili ali naredili zimzeleno osnovo, vanjo dodajte nekaj umetnih cvetov nežnih rožnatih vrtnic in drugega razkošnega cvetja. Še bolj pa boste unikatni, če na obroč iz stiropora pritrdite štiri bele ali rdeče sveče, preostanek pa oblepite zgolj z umetnimi cvetovi vrtnic v beli ter rdeči barvi.

6. Zima predstavlja »mrtvo« obdobje, ko zemlja spi, vendar to še ne pomeni, da je treba pozabiti na darove, ki nam jih je ponudila zlata jesen. Obroč za božični venček oblecite v ličkanje ali slamo, ter ga dobro povijte z vrvico, da bo ta stala na mestu. Na venček nato namestite kakšen koruzni storž, nekaj v kito pletenih drobnih čebul ali glavic česna, dodajte kakšno domače jabolko, posušen rdeč čili ali klasičen zelen feferon, seveda pa ne bo odveč tudi kakšen strok vanilje, zvezdasti janež ali skorjica cimeta. Manjše stvari prilepite, pri večjih si pomagajte z vrvico. Svečke naj bodo temno rdeče ali rjave, da se bodo skladale s celotnim videzom.

Adventni venček iz slame

Adventni venček s slamnato osnovo.

7. Radi ustvarjate z volno? Če ne vi, potem gotovo vaši otroci, ki vam lahko pomagajo pri izdelavi množice volnenih cofov. Naredite cofe enake velikosti in jih nato nalepite na obroč iz stiropora, da ga popolnoma prekrijete. Lahko uporabite zgolj eno barvo volne ali pa kombinirate več barv, pri čemer seveda pazite, da bo volna enake kakovosti in v odtenkih, ki so skladni. Če želite, lahko na cofe nato pritrdite še majhne ovčke (zlasti na venček iz svetlejših odtenkov volne) ali nagajive male jelenčke. Tudi na ta venček svečk ne nameščajte, oziroma naj bodo v podstavkih, ki bodo preprečili, da bi se volna vnela.

8. Radi reciklirate? Tudi star časopisni papir je odličen za izdelavo venčka. Iz njega lahko izdelate rožice, ki jih nato nalepite po celotnem obroču in dodate zgolj še nekaj svilenih pentelj. Na spletu pobrskajte za različnimi idejami za zgibanje papirja, saj lahko z origami tehniko naredite veliko zanimivih podob, s katerimi lahko časopisni adventni venček še nadgradite. Zakaj ne bi na venčku iz časopisnega papirja kraljevale iz papirja zgibane rdeče ali zlate zvezde in ptice? Venčku iz papirja dodajte svečke v varnih podstavkih ali pa se raje odločite za male LED svetilke, ki ne bodo predstavljale nevarnosti požara.

9. Venček, pri katerem boste kar veliko tvegali, je adventni venček iz čokoladnih bombonov. Potrebujete obroč iz stiropora, na katerega s pomočjo pištole za lepljenje pritrdite čokoladne bombone. Izberite tiste velike, okrogle, v bleščečem papirju. Če so bomboni zaviti v enobarven papir oziroma venček ni videti pretirano »kičast«, lahko dodate še božične lizike v obliki sladkornih palic. Potem pa držite pesti, da bo venček v enem kosu počakal do božiča.

Kdaj na adventnem venčku prižgemo prvo svečko?

Pri prižiganju prve svečke se ravnamo po godu apostola Andreja, ki ima svoj praznik na 30. november. Svečko prižgemo na nedeljo, ki je temu datumu najbliže, kar pomeni, da je to lahko že 27. novembra ali pa šele 3. decembra – odvisno od koledarja. V letu 2015 bomo tako prvo svečko lahko prižgali v nedeljo, 29. novembra.

Deli prispevek z drugimi.

Objavi komentar