Nad bolečine v križu brez obiska zdravnika

Preden se lotimo nasvetov za odpravljanje bolečine v križu, moramo nujno opozoriti, da ima vsakršno samozdravljenje hujših bolezni ali nepravilnosti hrbtenice lahko resne posledice. Zato je nujno, da tudi takrat, ko se pojavi bolečina v križu, najprej skušamo ugotoviti vzrok zanjo oziroma se prepričamo, da ne gre za kakšno izmed bolezni, ki zahteva medicinski poseg oziroma zdravljenje pod nadzorom zdravnika.

Čeprav si v večini primerov lahko pomagamo sami, pa si najprej oglejmo, v katerih primerih je nujno potrebno poiskati strokovno pomoč.

V splošnem velja, da je obisk zdravnika nujen, ko:

 • je pekoča bolečina v križu izjemno intenzivna
 • vas boli tudi, kadar mirujete
 • se pojavijo težave pri uriniranju in odvajanju blata
 • imate omrtvele noge ali pa vas v njih zbada
 • se pojavi omrtvelost v predelu spolovil in presredka
 • imate težave pri hoji in noge težko premikate
 • bolečine v križu spremlja visoka temperatura in splošno slabo počutje
 • trajajo bolečine več kot mesec dni in so celo vedno močnejše

V vseh omenjenih primerih je bolečina lahko posledica resnejših obolenj, ki terjajo medicinsko pomoč. Z zdravljenjem doma zato lahko stanje zgolj še poslabšate in si z odlašanjem obiska zdravnika lahko naredite veliko škodo in tvegate celo trajne poškodbe.

K sreči pa bolečine v križu v veliki večini primerov niso simptom tako resnih bolezni, da bi bilo treba obiskati zdravnika, ampak jih lahko odpravimo kar sami.

Odpravite vzroke in bolečine v križu bodo izginile

Bolečina v križu Bolečina v križu se nikoli ne pojavi brez vzroka, zato je seveda najbolj smiselno, da najprej odpravimo tiste navade ali dejanja, ki bolečino povzročijo. To pomeni predvsem naslednje:

 • izogibajte se dvigovanju težjih predmetov, ki lahko povzročijo poškodbe
 • poskrbite za ustrezno telesno držo in pravilno sedenje
 • zagotovite si kakovostno ležišče, ki pravilno podpira hrbtenico
 • z redno vadbo poskrbite za močne hrbtne mišice
 • ne pretiravajte s športi, ki preveč obremenjujejo hrbtenico
 • izogibajte se situacijam, ki lahko povzročijo prehladna obolenja
 • vzdržujte ustrezno telesno težo
 • poskrbite za zdrav življenjski slog z dovolj gibanja

Ko se pojavi bolečina v križu …

… jo lahko večinoma odpravite kar sami. Pri tem je bistveno, da se zaradi bolečine v križu ne odpoveste zmerni telesni aktivnosti, ker lahko padete v začaran krog: zaradi bolečin ni aktivnosti, posledično oslabijo hrbtne in trebušne mišice, ki ne morejo več tako učinkovito nositi bremena, zato se bolečine pojavijo bistveno prej kot sicer.

Protibolečinske tablete so le začasna rešitev

Protibolečinske tablete Ljudje smo pogosto takšni, da smo najbolj zadovoljni, če bi za vsako našo bolezen ali neprijetnost preprosto vzeli tableto in težave bi izginile. A bolečine v križu imajo (tako kot druge zdravstvene težave) vzrok nekje drugje in jemanje analgetikov odpravlja zgolj posledice, vzrok pa ostane. Zato je najbolje, da po zdravilih posežete le, če je to neizogibno, sicer pa skušate bolečino odpraviti z odpravljanjem vzrokov in z uporabo manj invazivnih metod. Nekaj smo jih opisali v spodnjih vrsticah.

Nad bolečine v križu s hlajenjem ali gretjem bolečega mesta

Ko se pojavi pekoča bolečina v križu, je pogosto dovolj že hlajenje ali gretje in bolečina občutno popusti. Najpogostejša dilema, ki se ob tem pojavi, pa je ravno vprašanje, ali obolelo mesto greti ali hladiti. V splošnem veljajo naslednja pravila:

 • hlajenje krči ožilje in blagodejno vpliva na živčevje, zato se bolečina zmanjša;
 • gretje sprošča mišice, širi ožilje in izboljša prevodnost živcev, zato ugodno vpliva na vnetje in zmanjša bolečino.

Če ne veste, katere obkladke izbrati, je najbolj enostavno, da preprosto preizkusite, kateri od omenjenih procesov ima blagodejen učinek. Paziti morate le, da ne hlajenja ne gretja ne izvajate dlje kot 30 minut. Obkladek ponovno namestite, ko se koža povrne v običajno stanje, kar navadno traja okrog 45 minut. Za hlajenje lahko uporabljate hladne vodne kopeli, mokro tkanino ali pa kar led, a pri slednjem pazite, da med ledom in kožo ni neposrednega stika, saj lahko pride do ozeblin. Bolečine v križu lahko ublažite s segrevanjem z električno blazino, z električnim grelnikom ali starim dobrim termoforjem.

Obliž za križ V lekarnah so na voljo tudi hladilni in grelni obliži ter povoji, ki jih uporabljajte v skladu s priloženimi navodili. Izjemno blagodejno na bolečine v križu delujejo tudi različna hladilna in grelna mazila, ki imajo globinski učinek. Takšno je na primer mazilo iz smrekove smole, ki sprosti mišice in segreje del, v katerega ga vtremo.

Za segrevanje križa in drugih delov telesa je zelo primerna tudi infrardeča lučka za domačo rabo, ki obsevan del globinsko pregreje.

Pasovi in masažni pripomočki, ki jih nosimo pod obleko

O skoraj neverjetnih učinkih nas prepričujejo tudi reklamna sporočila, ki ponujajo različne pasove in trakove, ki jih lahko ves dan nosimo pod oblačili. Ti naj bi stimulirali določene točke na telesu in tako odpravili bolečine v križu in hrbtu. Čeprav smo vsega hudega vajeni potrošniki vedno bolj skeptični, pa – roko na srce – vsakdo izmed nas osebno pozna vsaj eno osebo, ki mu je tovrsten pripomoček pomagal in prisega nanj že vrsto let. Naš nasvet: preizkusite ga in se prepričajte sami. Večino teh izdelkov lahko v 30 dneh od nakupa vrnete proizvajalcu.

Privoščite si blagodejno masažo

Blagodejna masaža Za sproščanje mišic in pospešitev cirkulacije ter odpravljanje odpadnih snovi iz telesa je idealna tudi masaža. Bolečina v križu bo pod odločnimi rokami strokovno usposobljenega maserja sčasoma izginila ali pa se vsaj občutno zmanjšala. Ob tem pa kot pri vsaki stvari pazite, da se boste resnično odločili za nekoga, ki je na tem področju strokovno podkovan, sicer lahko stanje samo še poslabšate.

Odpravite bolečine v križu z alternativo

Med tako imenovane alternativne oziroma komplementarne načine zdravljenja in odpravljanja bolečin še vedno spadata kiropraktika in akupunktura, ki na tem področju dosegata odlične rezultate. Za odpravljanje bolečine v križu je navadno potrebnih več terapij, pri kiropraktikih pa velja opozorilo, da je metoda primerna le, kadar so vzrok bolečine nepravilnosti v sklepih, mišicah ali vezeh, sicer pa ni učinkovita.

Preprosti in učinkoviti nasveti za takojšnje olajšanje

Vaje proti bolečinam v križu Med enega najbolj učinkovitih postopkov za odpravljanje bolečine v križu spada raztegovanje hrbtenice. To lahko storite tako, da se z rokami primete na drog ali okvir vrat in se za kakih 30 sekund obesite nanje. Če je takšen položaj preveč boleč, poskusite tako, da postopoma odmikate noge in težo prenašate na roke. Druga možnost je uporaba velike vadbene žoge – počepnite obnjo tako, da se s hrbtom oprete nanjo, nato pa počasi usločite hrbet, iztegnite roke nad glavo in preidite v “most” ter skušajte čim bolj raztegniti hrbtenico. Pri tem naj vam hrbet podpira žoga. Obe metodi sta preverjeno učinkoviti tudi kot preventiva. Priporočamo vam, da se vsaj ene izmed vaj lotite že zjutraj.

Naj vas opozorimo še enkrat. Če bolečina v križu kljub zgoraj naštetim nasvetom ne bo pojenjala, se odpravite k svojemu zdravniku, ki vas bo pregledal in po potrebi poslal na nadaljnje preglede ali k specialistu.

Deli prispevek z drugimi.

Objavi komentar