Kaj je čustvena inteligenca in kako jo razvijati?

Ste že slišali za pojem čustvena inteligenca? Morda ta trenutek ne veste, kako bi ga razložili, zagotovo pa vsi veste, kaj so čustva. Obstajajo ljudje, za katere lahko rečemo, da čustev sploh ne poznajo, spet druge pa smo obsodili, da jih imajo še preveč. Kakorkoli že gledamo na to, neizpodbitno je dejstvo, da čustva v našem življenju igrajo izredno pomembno vlogo. Od njih je odvisno, kako se bomo spoprijeli z vsakodnevnimi situacijami, kako dobro ali slabo bomo komunicirali z drugimi, kako se bomo na podlagi njih odločali.

Pa čustva sploh znamo prepoznati?

Čustvena inteligenca (EIEmotional Intelligence ali EQEmotional Quotient) je sposobnost prepoznavanja in jasnega identificiranja občutkov in čustev – tako svojih kot tujih. Je sposobnost razumevanja in sposobnost nadzorovanja čustev ter koriščenja teh za izražanje misli in izvajanje dejanj. Ravnanje mora biti takšno, da podpira našo osebnostno rast in ne škoduje drugim ljudem.

Izraz čustvena inteligenca sta prvič uporabila dr. Peter Salovey in dr. John Mayer. S tem pojmom sta želela zaobjeti človekove lastnosti, kot so: zmožnost za vživljanje, samozavest in obvladovanje čustev. Čustvena oziroma emocionalna inteligenca pa je postala popularna šele z izdajo knjige, ki jo je leta 1995 napisal avtor in znanstveni novinar Dan Goleman.

Daniel Goleman: Čustvena inteligenca

Če želite kupiti knjigo, kliknite nanjo.

Obstaja ogromno dokazov, da je v primerjavi z razumsko inteligenco čustvena večje dokazilo za uspeh v življenju. In to tako na zasebnem kot na poslovnem področju. Zato je prav, da v današnjem prispevku nekaj besed namenimo prav tej vrsti inteligence, ki jo številni ljudje žal še vedno zanemarjajo.

Čustvena inteligenca in njene komponente

Dan Goleman je v svoji knjigi opredelil 5 glavnih komponent čustvene inteligence:

1. komponenta: samozavedanje

Tu gre za prepoznavanje in razumevanje lastnih razpoloženj in motivacij ter njihovega učinka na druge. Za samozavedanje je torej potrebno, da znamo prepoznati svoja čustva. Čustvena zrelost se tako kaže v samozavesti, smislu za humor in zavedanju tega, kakšen vtis naredimo na druge.

2. komponenta: samoobvladovanje

Samoobvladovanje je sposobnost presojanja in sposobnost, da razmislimo, preden izberemo primerno vedenje. Po domače: gre za to, da znamo kontrolirati svoje impulze. Čustvena zrelost se kaže v tem, da se zavedamo posledic svojih dejanj (znamo prevzeti odgovornost zanje), smo prilagodljivi in pripravljeni na spremembe. Pa tudi takrat, ko se nekdo do nas obnaša na neprimeren način, ne reagiramo enako, saj se izogibamo temu, da bi situacijo še poslabšali.

3. komponenta: notranja motivacija

Odraža se v interesu za učenje. Prav tako pomeni, da se človek raje odloči za delo na sebi, kot pa da išče bogastvo in status. Čustvena zrelost se kaže v zavzetosti za dokončanje nalog in vztrajanju tudi takrat, ko se človek znajde v težavnih situacijah.

4. komponenta: empatija

Empatija je sposobnost vživljanja v čustva drugih. To je možno le v primeru, da se najprej zavedamo svojih čustev, saj ne moremo razumeti drugih, dokler najprej ne razumemo sebe. Čustvena zrelost se kaže v tem, da zaznamo emocije drugih in pokažemo interes za skrbi drugih. Poleg tega se izraža tudi v proaktivnosti, se pravi v tem, da znamo predvideti posameznikove potrebe in nanje ustrezno reagirati.

5. komponenta: socialne veščine

Socialne spretnosti se nanašajo na posameznikovo sposobnost vplivanja na druge ljudi. Ljudje z dobrimi socialnimi spretnostmi imajo veliko znancev in smisel, da najdejo stične točke s širokim krogom ljudi.

Znaki čustvene inteligence

Ali veste, kako razvita je vaša čustvena inteligenca? Preverite naslednjih 6 znakov:

1. Svoja čustva znate dobro opisati

Vsi ljudje občutijo čustva, a zelo redki jih znajo tudi prepoznati. Z raziskavami so dokazali, da to zmore le okrog 36 odstotkov ljudi. To pa včasih povzroča številne težave, saj lahko neprepoznana čustva razumemo narobe, zaradi česar sprejemamo iracionalne odločitve ter neprimerno reagiramo.

Emocionalna inteligenca

Prepoznavanje lastnih čustev kot pomemben znak emocionalne inteligence.

Ljudje, pri katerih je čustvena inteligenca visoko izražena, obvladajo svoja čustva, saj jih do potankosti razumejo. Medtem ko nekateri ljudje ne znajo povedati drugega kot to, da se počutijo (čustveno) dobro ali slabo, čustveno inteligentni ljudje uporabljajo besede, kot so razdražljiv, frustriran, anksiozen, razburjen, živčen in podobno. Bolj boste znali opisati, kako se počutite, lažje boste identificirali to, kaj pravzaprav čutite in kako se morate temu ustrezno obnašati.

2. Ste radovedni – zanimajo vas drugi ljudje

Ne glede na to, ali ste introvertirana ali ekstravertirana osebnost, če je vaša odlika čustvena inteligenca, potem vas bodo zanimali drugi ljudje. To je posledica empatije, ene izmed najbolj očitnih komponent emocionalne inteligence. Več vam je do drugih ljudi in do tega, kaj doživljajo, večja bo vaša radovednost. In to ni nič slabega!

3. Sprejemate spremembe

Ljudje, ki jih odlikuje čustvena inteligenca, so fleksibilni in so se sposobni prilagajati različnim spremembam. Dobro se zavedajo, da jih strah pred spremembo samo ovira v tem, da bi bili uspešni in srečni. Zanje je torej značilno, da se znajo premakniti iz cone udobja.

4. Zavedate se svojih prednosti in slabosti

Čustvena inteligenca omogoča ljudem tudi to, da se dobro zavedajo svojih plusov in minusov. Dobro vedo, na katerih področjih so močni, kar znajo izkoristiti za to, da so v življenju uspešni.

5. Dobro presojate druge ljudi

Lahko bi rekli, da vam emocionalna inteligenca omogoča, da dobro »preberete« ljudi. Čez čas boste s svojo sposobnostjo znali izvrstno oceniti prav vsakega človeka, saj za vas ne bodo obstajale nobene skrivnosti.

6. Težko vas kdo prizadene ali užali

Ker vam čustvena inteligenca zagotavlja, da dobro veste, kdo ste, bo drugim ljudem zelo težko uspelo, da bi vas kakorkoli prizadeli. Drugače povedano: imate »debelo« kožo.

Kako razvijati čustveno inteligenco?

Čustvena inteligenca ni določena ob rojstvu, temveč se razvija skladno s človekom. V nadaljevanju bomo zato opisali nekaj načinov, s katerimi lahko učinkovito okrepite to vrsto inteligence.

  1. Postanite pozorni na svoja čustva. Nikdar in nikoli jih ne ignorirajte.
  2. Bodite empatični in poskušajte razumeti tudi perspektivo drugih ljudi.
  3. Nadgrajujte svoje komunikacijske veščine, kar pomeni, da boste svoje sporočilo (verbalno ali neverbalno) predali tako, da vas bo naslovnik natančno razumel.
  4. Ne izogibajte se drugih ljudi, temveč z njimi navežite pristne stike. Pozorno poslušajte, kaj vam želijo povedati.
  5. Ne razširjajte govoric, od katerih ne bo nobene koristi.
  6. Bodite motivirani in razumite, kaj vam bodo prinesli doseženi cilji.
  7. Ves čas razvijajte svoje socialne veščine.
  8. Ne pustite, da vas mnenja drugih prizadenejo. Nadzorujte svoja čustva in bodite srečni.

Čustvena inteligenca je nekaj, na čemer morate neprestano delati. Raven inteligence lahko dvignete pri kateri koli starosti, torej v katerem koli življenjskem obdobju. Zato nikoli ne obupajte in ves čas utrjujte zgoraj omenjene spretnosti. Vaja dela mojstra!

Deli prispevek z drugimi.

Comments are closed.