Kako poteka dieta kliničnega centra (UKC dieta)?

Dieta kliničnega centra ali UKC dieta je 14-dnevna dieta, ki jo je predpisal Univerzitetni klinični center. Je ena izmed tistih diet, za katere velja, da preverjeno deluje, poleg tega pa pri njej ne gre za stradanje. Diete, ki temeljijo na minimalnem vnosu količine snovi v telo, imajo večinoma jo-jo efekt, saj se kilogrami, ki smo jih samo začasno izstradali iz svojega telesa, vrnejo v isti ali celo večji meri. Pri UKC dieti je pomembna le zmernost.

Prvotno naj bi bila 14-dnevna dieta kliničnega centra namenjena predvsem pacientom, ki so morali pred operacijo na hitro izgubiti kar nekaj odvečnih kilogramov. Bistvo UKC diete je v tem, da posamezniku spremeni presnovo in mu v dveh tednih omogoči izgubo do 9 kg. Večina ljudi, ki upošteva pravila in jedilnik diete, v povprečju izgubi okrog 5 kilogramov.

Ko z dieto kliničnega centra dosežemo želene kilograme, moramo predvsem paziti, da pravilno kombiniramo določena živila. Na ta način namreč obdržimo želeno težo brez nepotrebnega odpovedovanja ali celo stradanja.

Katere so prednosti diete kliničnega centra?

Osnovna pravila diete kliničnega centra so natančno upoštevanje navodil. Poleg predpisanega načina prehranjevanja pa dieta zahteva tudi vsakodnevno gibanje. S telesno aktivnostjo vsaj 40 minut na dan je UKC dieta zares uspešna, pri tem pa ni pomembno, za katero vadbo se posameznik odloči. Bistveno je, da telovadimo vsak dan in na nek način poleg nove prehranjevalne rutine vzpostavimo še gibalno.

14-dnevna dieta kliničnega centra določa majhne vsebnosti ogljikovih hidratov v obrokih. Med ljudmi je priljubljena predvsem zato, ker ne gre še za eno od mnogih dolgočasnih diet, pri kateri vsak dan uživamo isto vrsto živil. Jedilnik UKC diete je zelo pester, hrana pa raznolika.

UKC dieta - jedilnik

Na jedilniku UKC diete se pogosto znajdeta piščanec na žaru in solata.

Strokovnjaki za prehrano se zavedajo, da stroge diete ne vodijo nikamor. UKC dieta bazira na zmernosti, samodisciplini in vztrajanju. Predvsem pomembno je torej to, kaj jemo, v manjši meri pa, koliko zaužijemo.

Kakšen je jedilnik UKC diete?

Za UKC dieto je značilen 7-dnevni prehranjevalni ritual, ki ga moramo v drugem tednu diete ponoviti. Pri tem na dan zaužijemo 3 do 5 obrokov, z natančno določenimi pravili, kaj lahko uživamo.

Priporoča se 5 manjših obrokov na dan: poleg zajtrka, kosila in večerje lahko pojemo še 2 malici. Za malico si lahko privoščimo sadje ali zelenjavo. Čez dan moramo tudi spiti vsaj dva litra vode.

1. dan

Prvi dan UKC diete lahko zajtrkujemo le nesladkano kavo, ki je lahko popijemo, kolikor je želimo. Kosilo sestavljata dve kuhani jajci ter kuhana brokoli in špinača. Za večerjo si lahko privoščimo en zrezek, pečen na olju, poleg pa si privoščimo še skledo zelene solate.

2. dan

Zajtrk drugega dne je enak zajtrku prvega dne, vendar lahko poleg kave zaužijemo še malo žemljico. Kosilo naj sestavljajo večji zrezek na žaru, solata in poljubno sadje. Za večerjo si pripravimo kuhano šunko, ki jo lahko jemo v neomejenih količinah, vendar brez dodatnega uživanja ogljikovih hidratov.

3. dan

Tudi tretji dan je zajtrk enak kot drugi dan, uživamo torej ob kavi in žemljici. Kosilo tega dne naj vsebuje dve kuhani jajci, zeleno solato in paradižnik. Večerji s kuhano šunko dodamo še solato.

4. dan

Zajtrk, ki nam ga narekuje dieta kliničnega centra, se ponovi tudi četrti dan. Kosilo je podobno kot prejšnje dni: jajce, 10 dag sira, korenček ali brokoli ter kuhana repa. Za večerjo si privoščimo jogurt in sadje po izbiri.

5. dan

Peti dan je zajtrk že nekoliko bolj pester, saj lahko pojemo repo, korenje ali brokoli z limono, zraven pa spijemo črno nesladkano kavo. Za kosilo pripravimo ribe na žaru, kot prilogo pa en svež paradižnik. Za večerjo bosta spet zrezek in zelena solata.

6. dan

Šesti dan UKC diete za zajtrk spijemo črno nesladkano kavo z žemljo. Za kosilo pripravimo piščanca na žaru, večerja pa naj bo sestavljena iz korenčka ali brokolija, dveh kuhanih jajc in repe.

7. dan

Sedmi dan lahko namesto kave spijemo nesladkan čaj z limono. Kosilo sestavljata zrezek na žaru in sadje kot desert. Za večerjo pa lahko zaužijemo karkoli iz tedenskega jedilnika te diete.

Drugi teden 14-dnevne UKC diete

Drugi teden dieto oziroma jedilnik UKC diete v celoti ponovimo. Piti smemo le navadno vodo in nesladkane tople napitke. Po dveh tednih se spet prehranjujemo z normalno hrano, vendar POZORv zmernih količinah!

Ste UKC dieto že preizkusili?

Je dieta kliničnega centra ena izmed tistih, ki ste jih z namenom odprave odvečnih kilogramov že preizkusili? Vam je na poti do idealne teže pomagala? Ali pa imate z njo slabe izkušnje in k uspešnemu hujšanju ni pripomogla niti malo? Svoje izkušnje z UKC dieto nam lahko zaupate v komentarju.

Deli prispevek z drugimi.

Objavi komentar