Garažna vrata – vrste, pogoni, dodatki in varnostne zahteve

Pri nakupu garažnih vrat se ne splača varčevati, saj že z nekaj dodatno odštetimi evri lahko dobite precej bolj kakovosten izdelek. Če se odločite za garažna vrata z dobro izolacijo, boste prihranili na energiji, kar se bo na dolgi rok zagotovo poznalo v vaši denarnici. Gre torej za dolgoročno investicijo, ki pokriva približno 20 odstotkov celotne površine pročelja vašega doma.

Pozorni bodite na vrsto garažnih vrat, razmislite o pogonu, ki vam najbolj ustreza, pozanimajte se o garanciji in možnosti nakupa rezervnih delov ter o izpolnjevanju vseh varnostnih zahtev.

Vrste garažnih vrat

Vrste garažnih vrat Včasih edina, danes pa vse redkejša izbira, so klasična dvokrilna garažna vrata, ki so večinoma izdelana iz lesa. Naslednji tip predstavljajo dvižna vrata. Ta so lahko enodelna ali sekcijska. Pri obeh se vrata dvignejo pod strop, razlika je le v tem, da se pri enodelnih dvignejo celotna vrata v enem delu, pri sekcijskih pa lamele med odpiranjem drsijo po vodilih in se prepogibajo. Dandanes prevladujejo sekcijska garažna vrata, ki so lahko izdelana iz izoliranih ali neizoliranih kovinskih lamel, možne pa so tudi lesene lamele. Naslednja vrsta vrat so stranska oz. bočna sekcijska vrata. Ta se ne odpirajo pod strop, temveč se po vodilih pod različnimi koti zapeljejo na levo ali desno stran ob steni. Uporabljajo se v nižjih garažah, kjer ni dovolj prostora za dvižna vrata. Vse pogosteje se kupci odločajo za iz lamel sestavljena navojna rolo vrata, ki so lahko notranja ali zunanja.

Pogoni za garažna vrata in različni dodatki

Pogon za garažna vrata Vsa garažna vrata so lahko brez pogonov (ročno odpiranje), seveda pa so danes takšna vrata prava redkost. Motorni pogoni so največkrat montirani na strop garaže, od njihove kakovosti pa so odvisni dejavniki, kot so mehhoba drsenja, hitrost drsenja, pogostost napak, poraba električne energije in podobno. Možna je tudi vgradnja akumulatorja na solarne celice, kjer neposredne električne energije za delovanje pogona sploh ne potrebujemo. K pogonom sodi še dodatna oprema – različni daljinci za odpiranje vrat, impulzna ali kodna stikala, čitalniki prstnih odtisov itd.

V garažna vrata se lahko vgradi tudi različne svetlobne elemente, kot so npr. LED svetila, ki utripajo v času odpiranja ali zapiranja vrat.

Izpolnjevanje varnostnih zahtev

CE - oznaka evropske skladnosti V Sloveniji morajo biti vsa garažna vrata v skladu z novo evropsko zakonodajo, izpolnjevati morajo t.i. proizvodni standard za garažna vrata EN 13241-1. Ta je bil uveden predvsem iz varnostnih razlogov, saj so se na trgu pojavljala tehnično pomanjkljiva in posledično nevarna vrata. Z izpolnjevanjem omenjenega standarda produkt pridobi oznako CE. Oglejmo si, kakšne varnostne zahteve morajo vrata izpolnjevati.

Kot prvo morajo imeti varovalo, ki poskrbi, da se ob morebitni oviri samodejno ustavijo. Poleg tega morajo biti odporna proti predpisani količini vetra, saj močni sunki lahko vrata poškodujejo. Materiali ne smejo vsebovati zdravju in okolju nevarnih snovi (določeni so v evropskem standardu o materialih ali v državnem predpisu). Zapiralne prostore, dostopne med dvigom vrat, je potrebno odstraniti ali dvigniti na višino 2,5 m. Okenca morajo biti izdelana iz materialov, ki se ob razbitju ne razletijo na ostre in nevarne delce. Zagotovljena mora biti samodejna zaustavitev, ko so garažna vrata popolnoma odprta. Poskrbljeno mora biti tudi za varen preklop med ročnim in električnim upravljanjem.

Deli prispevek z drugimi.

Objavi komentar