Ideje za dom – notranje opremljanje stanovanja

Je prišel čas za notranje opremljanje stanovanja? Si želite, da bi bili nad novim interierjem navdušeni tudi vaši gostje? Prepričani smo, da vam bodo kreativne in unikatne ideje za dom v veliko pomoč pri izbiri in postavitvi stavbnega pohištva in ostalih hišnih elementov.

Odločite se lahko za starinski rustikalni (lat. rusticalis – kmečki) ali bolj drzen moderen slog, v zadnjem času pa postaja vse bolj priljubljeno tudi tako imenovano feng shui opremljanje stanovanja, ki daje velik poudarek harmoniji in pretoku energije Qi po prostorih.

Rustikalni slog za ljubitelje narave

Rustikalni slog notranje opreme Prisegate na les – na topel material, ki v prostor prinese domačnost? Vam je všeč rustikalni slog s svojim naravnim in starinskim izgledom, vendar še nimate prave ideje za opremljanje stanovanja? Pa začnimo kar pri tleh. Tla so lahko izdelana iz lesenih desk z grčami, ki v dom prinašajo kmečki duh in energijo gozda. Deske so lahko surove, brušene ali krtačene, naravno oljene ali mat lakirane. Če prisegate na popolno naravno, bo za vas najprimernejša izbira kar prva, torej neobdelane in nelakirane surove deske. Na izbranih mestih tla prekrijte s toplimi preprogami in v prostore vnesite živahnost.

Barva sten je največkrat bela ali bež, za večjo pestrost pa vam priporočamo tudi uporabo drugih barv, ki se pogosto pojavljajo v naravi. Dovolite si, da vaše ideje za dom postanejo barvite – uporabite še zeleno, rjavo, oranžno ali temno rdečo barvo. Sledi notranje opremljanje stanovanja in izbira pohištva. Omare naj bodo izdelane iz masivnega lesa hrasta, kostanja ali češnje, enako pa velja tudi za jedilno mizo, kuhinjske stole in postelje. Ne pretiravajte s količino pohištva, saj za rustikalni stil veljajo predvsem enostavnost, funkcionalnost in naravna estetika. V jedilnici lahko ob steni stoji tudi masivna lesena klop, na mizo pa se lepo poda klasičen rdeče-bel karirast prt, na njem pa sveže nabrano vrtno cvetje. Ideje za opremljanje stanovanja v rustikalnem stilu pa niso prave, če v prostorih manjkajo dolge in debele bombažne zavese.

Pomembni so tudi rustikalni detajli, kot so sveže sadje v pletenih košarah, ozimnica v steklenih kozarcih na policah masivnih omar, slike z lesenim okvirjem, starinske džezve na vidnih mestih in seveda lestenci z železnim, lesenim ali medeninastim kolesom ter z žarnicami v obliki sveč.

Sodoben slog in moderne ideje za dom

Moderna oprema stanovanja Vas ideje za opremljanje stanovanja s podeželskim pridihom niso navdušile? Potem ste po vsej verjetnosti zagovornik novejših trendov, sodobnih oblik in naprednih tehnologij. Moderen oziroma sodoben slog ne pozna meja, v splošnem pa so zanj značilne čiste in prefinjene linije. Čeprav notranje opremljanje stanovanja pogosto vključuje tudi lesene komponente, pa so le-te največkrat kombinirane z drugimi materiali, kot so steklo, aluminij, polirana kovina in plastika. Za sodoben stil sta značilna materiala tudi beton in naravni kamen, ki še posebej prideta do izraza v svetlih in odprtih prostorih.

Za moderen dom so primerne najrazličnejše talne obloge, od parketa, laminata in ladijskega poda do keramičnih ploščic, naravnega ali umetnega kamna, linoleja, gume in talnih oblog iz PVC-ja. Najprimernejša notranja vrata so steklena drsna vrata, ki omogočajo elegantno odpiranje in večji pretok naravne svetlobe po prostorih. Ko smo ravno pri svetlobi, notranje opremljanje prostorov zajema tudi razsvetljavo. Sodobni trendi vključujejo večje število elegantnih svetil, tako stropnih kot tudi talnih in namiznih. Obvezen element modernega minimalističnega sloga je klubska mizica v dnevni sobi. Dandanes je pogosta kombinacija kovinskih nog s prozorno stekleno površino, funkcionalna pa je tudi polica za odlaganje. Ker ideje za dom pri modernem stilu puščajo domišljiji prosto pot, je mizica lahko poljubne oblike. Do izraza pridejo ravne pravokotne ter okrogle oziroma elipsaste linije. Sodobna stalnica postajajo tudi vgradne omare z drsnimi vrati, ki jih lahko postavite v spalnico, na hodnik ali v predprostor. Zanimiva rešitev je tudi vgradna omara pod notranjim stopniščem, saj je vsak izkoriščen kvadratni meter še kako dobrodošel.

Ostale ideje za opremljanje stanovanja na sodoben način so še: minimalistična kuhinja (z otokom), elegantna kopalnica z masažno tuš kabino, igra s kontrastnimi barvami (npr. bela – črna), kovinski in stekleni spominki na dolgih policah ter stekleni in kristalni kozarci v omari s prozorno prednjo površino.

Ideje za notranje opremljanje stanovanja v stilu Feng Shui

Feng Shui Bistvo stila Feng Shui je, da lahko s pravilno postavitvijo oziroma izbiro elementov, materialov in barv v veliki meri vplivamo na harmonijo bivanja in boljšo kakovost življenja. Kakšne so torej ideje za dom v povezavi s 3500 let staro kitajsko filozofijo Feng Shui? Zelo pomembno je kakovostno zračenje prostorov, saj s svežim zrakom potuje tudi energija Qi. Podobno velja za svetlobo. Najboljša je naravna svetloba, zato je smiselna uporaba steklenih vrat. V stanovanje vnesite tudi čim več predmetov, ki vas osrečujejo, ter listnate rože in raznobarvne cvetlice.

Največ pozornosti namenite kuhinji, saj ima neposreden vpliv na Qi. Poskrbite, da bo vedno čista, da bo v njej svež zrak, obrnjena pa naj bo proti vzhodu oziroma jugovzhodu. Ne uporabljajte mikrovalovne pečice, saj sevanje negativno vpliva na Qi. V bližino hladilnika postavite kameno strelo, ki bo nevtralizirala škodljivo energijo. Izogibajte se pretirani uporabi tkanin, ki vpijajo vodo, vlago in vonjave. Raje se odločite za naravne materiale, kot sta npr. kamen in les.

Če zbirate ideje za dom v slogu Feng Shui, morate vedeti, da sta z vidika energije Qi poleg kuhinje zelo pomembna prostora tudi kopalnica in spalnica, ki morata biti fizično ločena prostora. Kopalnica mora biti vedno čim bolj suha, zato je prostor potrebno pogosto prezračiti. Primerni materiali so les, kovina in keramika. V spalnici pa je pomemben element postelja z lesenim okvirjem, odsvetuje pa se namestitev ogledal, saj le-ta pospešijo pretok energije in s tem negativno vplivajo na spanec.

Naše ideje za dom dopolnite s svojimi in notranje opremljanje stanovanja vam bo zagotovo v izziv in veliko zadovoljstvo. Pričarajte si miren in prijeten dom, v katerem bodo izpolnjeni vsi pogoji za zdravo in udobno bivanje.

Deli prispevek z drugimi.

1 komentar

 1. Glede na to, da se tudi sam ukvarjam s svetovanjem in to predvsem na področju vgradnih omar, me je seveda vaš članek pritegnil predvsem na tem področju. Najprej bi vam rad čestital za res enkraten članek, sicer pa bi, če smem, k nasvetom, če se vaši obiskovalci odločijo za vgradno omaro, dodal še nekaj prednosti, ki jih prinaša vgradna napram klasični omari.

  Prva prednost je ta, da boste z vgradno omaro prihranili pri prostoru. Nekatere študije kažejo, da je tega prihranka lahko celo do 30%. Večina ljudi sicer v začetku pomisli, da ni potrebe po vgraditvi omare do vrha njihovega stropa, češ, da so premajhni ali majhne rasti, a saj za to obstajajo stare dobre “pručke”. Bolje na pručko, kakor da kovčke in prtljago, ki jo pospravljamo v višine in uporabljamo le občasno, ne moremo pospraviti nikamor.

  Druga prednost vgradnje omare je davek. Napram klasični omari je davek pri vgradni omari (po trenutno veljavni zakonodaji – sept. 2015) 9,5%. Pri klasični, samostoječi omari, boste plačali 22,5% davek.

  Tretja prednost je prihranek prostora pred omaro – seveda, če si boste dali vgraditi vgradno omaro z drsnimi vrati. Krilno odpiranje vrat pogosto zmoti druge uporabnike, ki se isti čas sprehajajo po prostoru, drsna vrata ne.

  Četrta prednost vgradne omare je v tem, da jo dostavijo in zmontirajo drugi. Ni hec v tem, da tega ne bi znali sami, ampak v tem, da nam ti “drugi” lahko vgradno omaro po potrebi tudi prilagodijo. Npr. če je treba odrezati pri keramičnih oblogah pri tleh kak del omare ali če npr. omaro moti električna omarica, okenska polica, poševni strop v mansardi.

  Peta prednost napram klasični omari pa je v tem, da je izbire barv in materialov preprosto več. Klasične in vnaprej omare dobimo po načelu videno/kupljeno, pri vgradni omari pa lahko “kompliciramo”. Zelo. 🙂

  Vgradne omare se od primera do primera cenovno lahko zelo razlikujejo od samostoječih klasičnih omar. A ker je ponudnikov res ogromno, pač opravimo domačo nalogo in se odločimo pobrskati med različnimi. In ni vrag, da ne bomo naleteli tudi na ugodnega.

  Takole… svoje nasvete sem prispeval. 🙂 Upam, da bodo komu koristili, sicer pa vas povabim, da jih več spremljate tudi na naši spletni strani, kjer jih dodajam na temo vgradnih omar, tedensko. http://www.vgradneomare.eu/

Objavi komentar