Kako dom zavarovati pred vlomilci?

V prazničnih decembrskih dneh se radi poveselimo s prijatelji, sodelavci in domačimi, zato nas ni toliko doma kot v drugih dneh. V tem času se znatno poveča tudi število vlomov v domove, še posebej takrat, ko smo zdoma več dni. Vlomilci se dobro zavedajo, da so naši odhodi od doma v času praznikov daljši kot ponavadi, zato se nanje tudi skrbno pripravijo.

Naše hiše in stanovanja lahko v teh radostnih dneh brez napora uredimo tako, da bodo na varen način kar sama odganjala nepridiprave. Skupaj s certificirano mednarodno detektivko in strokovno vodjo inštituta za varnost in strateške raziskave Bernardo Škrabar Damnjanović smo pripravili nekaj nasvetov, s katerimi boste lahko svoj dom naredili bolj varen pred tatovi.

1. Naredite svoj dom svetel

Ko se odpravljate na praznovanja ali obiske, je zelo pomembno, da pustite svoj dom svetel. Osamljeni in temni objekti so namreč tatovom zelo privlačni. Ko odidete od doma, poskrbite za dobro osvetlitev na vhodu, parkirišču in dvorišču. Če živite v hiši, je priporočljivo, da okoli nje postavite luči s senzorjem gibanja.

2. Zaprite in zaklenite

Ne pozabite preveriti, ali so vsa okna zaprta in vrata zaklenjena. Ključev od hiše in stanovanja ne puščajte na vidnih mestih, pod predpražniki, nad podboji vrat, v cvetličnih lončkih ali pri drvarnici.

3. Obvestite sosede

Preden za dlje časa odidete na počitnice, je priporočljivo o tem obvestiti sosede. Detektivka Škrabar Damnjanović priporoča, da jih med odsotnostjo prosite, naj občasno preverijo vašo hišo.

Detektivka Bernarda Škrabar Damnjanović

Bernarda Škrabar Damnjanović, vodja inštituta za varnost in strateške raziskave

Če bodo o vašem odhodu obveščeni vnaprej, bodo pozorni na morebitne sumljive obiskovalce ali vozila, ki bi se lahko pojavila na vašem dvorišču.

4. Namestite varnostne kamere

Eden ključnih preventivnih dejavnikov pred vlomi so nadzorne kamere. Namestite jih lahko na vidnih mestih okrog hiše, če živite v bloku pa v notranjosti. »Najbolj osnovno kamero lahko dobite že za 50 evrov, sama cena pa se zvišuje glede na zahtevnost in funkcionalnost opreme,« nam razloži Škrabar Damjanović.

5. Vklopite alarm

Poleg osnovnih nadzornih kamer je v hišo ali stanovanje dobro namestiti tudi alarmni sistem, ki vam ga strokovnjaki hitro in enostavno vgradijo po meri vašega doma. Alarm opozori vas, sosede ali varnostno službo na nenavadne aktivnosti. Je pomemben element, ki vpliva na to, da boste na praznovanja lahko odšli brez skrbi.

Deli prispevek z drugimi.

Objavi komentar