Kako izbrati obleko za maturantski ples?

Maturantski ples je eden izmed najpomembnejših večerov v življenju. Obleka, ki jo izberete za to priložnost, je elegantna, a ne nasprotuje vašemu siceršnjemu slogu oblačenja.

Elegantna oblačila so večini srednješolcev tuja, zato je treba takšen styling pravilno popestriti in se na ta način izogniti ponesrečeni podobi. Če se boste po nakupih odpravili pred novim letom, lahko izbrano obleko preizkusite tudi na kakšni izmed novoletnih zabav.

V nadaljevanju vam ponujamo nekaj nasvetov, kako izbrati ustrezno maturantsko obleko.

Maturantska obleka naj ne bo premajhna

Oblačila morajo biti poleg določenega sloga, ki ga izberemo, dovolj velika. Nikakor nočemo, da so nam premajhna, saj niso udobna, s premajhno številko lahko tudi popolnoma spremenimo svoj videz. Pomembno je poudariti, da eleganca ni rezervirana le za ljudi z vitko postavo, temveč pristoji vsem. Pri maturantski obleki si lahko pomagamo s kroji, ki poudarijo ali skrijejo različne dele telesa.

Izbira maturantske obleke za fante

Mnogi mislijo, da je za fante izbira preprosta, a že dolgo ni tako. Izbiramo lahko med klasično eleganco in sodobnejšimi kroji. Razlike lahko opazimo v dolžini suknjičev in hlač, dolžini ovratnikov, obliki kravate itd.

Visoko postavo lahko optično zmanjšamo s krajšimi kroji, poleg črnine lahko uporabimo tudi modro ali sivo za obleko ter srajco svetlejše barve. Kroji, ki izstopajo zaradi zanimive kombinacije tkanin, so bolj primerni za moške s polnejšo postavo. Oblačila morajo biti dovolj velika in naj se le rahlo dotikajo telesa.

Oblačila znamke Sens lahko v mnogih primerih skrajšajo postopek izbiranja. Za uspešno, 22 let dolgo tradicijo stoji direktorica in lastnica podjetja Zlata Zavašnik, ki je v svoji karieri predstavila že več kot 2000 modelov moških oblačil, trenutno pa ima v ponudbi več kot 1200 modelov. V svoji trgovini ponuja bogato paleto različnih modelov in velikosti, ki se skladajo z vsemi tipi moške postave. Oblečejo lahko nadpovprečno visoke maturante, ki potrebujejo podaljšane modele oblačil, moške s športno postavo ter tudi tiste drobnejše postave.

Izbira maturantske obleke za dekleta

Dekleta imajo prav tako veliko možnosti za poudarjanje svojega telesa. Večna dilema se ne pojavlja le med kravato in metuljčkom, ampak tudi med dolgo elegantno obleko in njeno mlajšo tekmico, »cocktail« oblekico.

Za kroj se najlažje odločimo, če pomislimo, kateri so naši aduti in česa morda ne želimo pokazati. Dolga obleka v obliki črke A je primernejša za postavo z ožjimi rameni in poudarjenimi boki. Dolga obleka lahko postreže z dolgim razporkom, a z razkrivanjem telesa na takšnih dogodkih, kot je maturantski ples, raje ne eksperimentirajmo. Obleko najlažje izberemo, če najdemo njene prave prednosti in ne najmanjše število pomanjkljivosti.

Dodatki: manj je več in več je manj

Poudarki so pomembni, saj nas naredijo drugačne, a z njimi nikakor ne smemo pretiravati. Svoj slog najlaže poudarimo z dodatki, ki pa jih ne sme biti veliko. Moški te izbire skorajda nimajo, zato je naloga kar težka. V tem primeru je najbolje, da se obrnemo na izurjene stiliste ali prodajalce, ki nam bodo znali svetovati.

Svetovanje predlaga tudi direktorica omenjene moške blagovne znamke Zlata Zavašnik: »Priporočljivo je, da sta soplesalca barvno usklajena z vsaj enim kosom. Če je soplesalkina obleka svetlih tonov, na primer bela ali bež, lahko barvno usklajenost zagotovi že srajca soplesalca. Kadar pa je srajca druge barve, barvno povezanost poskušamo doseči s kravato, metuljčkom ali robčkom.«

Maturantska obleka

Elegantna maturantska obleka v modri barvi.

Lahko pa je moški tudi zgodba zase, saj s črno-belo kombinacijo maturantske obleke ustreza vsem pravilom »dress code« in je primerno urejen k različnim slogom soplesalkine obleke.

Je maturantska obleka primerna le za maturantski ples?

Trajnost je po novem na prvem mestu, kar ne gre zanemariti niti pri maturantski obleki. V primeru moške in ženske maturantske obleke je dobro vedeti, da je to priložnost za eleganten kos v naši garderobi, ki nam bo zagotovo še kdaj prišel prav. Vsaj moško obleko je mogoče kombinirati tudi pozneje in z bolj sproščenim slogom oblačenja. Če nam je obleka všeč, se zanjo zagotovo splača plačati malo več, saj jo bomo tako lahko z veseljem spet oblekli.

Deli prispevek z drugimi.

Objavi komentar