Kako odpraviti plesen v stanovanju?

Plesen je tesno povezana z relativno zračno vlago v prostoru. Ko se vlažnost dvigne nad 80 odstotkov, se pričnejo težave, pojavi se plesen v stanovanju, ki se je nato precej težko znebimo. Najpogosteje je prisotna v kopalnici, kuhinji, pralnici in sušilnici, kjer je zračna vlaga višja kot v drugih prostorih.

Glavna možna razloga za pojav plesni sta dva, in sicer interni ter eksterni. Za slednjega so krivi predvsem nekakovostni izvajalci gradbenih del (najpogostejši napaki sta slabo izdelana ali poškodovana fasada ter nenatančno postavljena strešna kritina), medtem ko je interni razlog povsem normalen, saj smo zanj odgovorni sami. Dihanje, znojenje, umivanje, pranje, sušenje, kuhanje… vse našteto dviguje stopnjo vlažnosti, kar spodbuja proces nastajanja plesni.

Kaj torej lahko naredite, da vas plesen v stanovanju ne bo spremljala v tolikšni količini kot do sedaj?

Redno prezračevanje prepreči ali omeji nastanek plesni

Plesni v stanovanju se lahko izognete na povsem enostaven način. Redno prezračujte prostore in s tem preprečite nevarnost kondenzacije vodne pare, ki privede do nastanka plesni. Priporočamo vam, da stanovanje prezračite večkrat dnevno. V zimskem času, ko je mrzlo, odprite okna in vrata le za kratek čas (nekaj minut), saj se v nasprotnem primeru lahko hitro prehladite.

Prezračevanje prostorov

Z rednim prezračevanjem prostorov boste preprečili nastanek plesni.

S tem ko boste na stežaj za kratek čas odprli vsa okna in vrata, bo omogočena zelo hitra menjava zraka. Vlažen zrak bo šel ven, nadomestil pa ga bo svež in precej bolj suh zrak, verjetnost za plesen v stanovanju pa bo tako mnogo nižja.

Odlična je tudi naložba v sistem za rekuperacijo toplote, saj sistem skrbi za stalno menjavanje zraka. Dandanes je pri pasivnih hišah omenjeni sistem že stalnica.

Plesen v stanovanju škodi zdravju

Eden izmed glavnih krivcev za oslabljen imunski sistem je prav plesen. Če imate pogosto težave s kašljem, če se vam pojavljajo alergije, za katere ne najdete pravega vzroka, ali če ste pogosto prehlajeni, morate pomisliti tudi na to, da je za težave kriva plesen v stanovanju.

Poskrbite za svoje zdravje in z rednim prezračevanjem znižajte relativno vlažnost zraka. Tako ne boste okrepili le svojega zdravja, temveč vam bodo hvaležni tudi gradbeni elementi in pohištvo.

Deli prispevek z drugimi.

Objavi komentar