Kako otroka naučiti brati?

Nekaterim se zdi branje prava muka, saj so se ga težko naučili ali pa v njem enostavno ne najdejo veselja. Raje pogledajo film, kot da bi v roke prijeli knjigo. Drugim branje predstavlja odkrivanje novih svetov, v katerem besede odražajo dejanja, čustva in doživetja. Branja se naučimo v času vstopa v šolo, nekateri z lahkoto, drugi z nekaj več muke.

Kako se naučiti branja na čim bolj enostaven način, je vprašanje, ki si ga starši v želji, da bi njihovi otroci osvojili to kognitivno spretnost čim bolj brez težav, zastavljajo povsod po svetu. Poglejmo si, kakšen je odgovor.

Branje ni enostavno!

Velika večina otrok se ne more naučiti brati pred vstopom v šolo, saj njihovi možgani za to še niso dovolj zreli oziroma v njih še niso razvite povezave, ki so potrebne za učenje branja. Otroci se lahko pri nekaj letih naučijo posameznih črk ali zapišejo svoje ime in nekaj besed, a to temelji zgolj na memorizaciji, torej učenju »na pamet«, ne pa na procesih, ki so potrebni za branje. Zgolj majhen delež otrok se nauči brati pri treh ali štirih letih, vendar za to potrebujejo izjemno stimulativno okolje, ki pospeši tvorbo možganskih povezav, prav tako pa je potrebna tudi genetska predispozicija.

Ali veste, zakaj možgani niso že ob rojstvu prilagojeni za branje, tako kot so za govorno sporazumevanje? Ker je branje precej novejša veščina, ki se je pojavila s Sumerci, Babilonci in Egipčani. Pred tem pisave niso obstajale in tudi v vsem času človeške zgodovine velja za precej redko spretnost. Med približno 6.000 v zgodovini obstoječimi jeziki jih je pisanje in branje razvilo le okoli 200.

Kaj je potrebno, da otrok prične brati?

Branje ni samostojna dejavnost, temveč je nadgradnja govora oziroma govora v povezavi s prepoznavanjem in razumevanjem grafičnega, vizualnega zapisa besed, kjer vsak znak predstavlja glas (v nekaterih jezikih zlog ali celo besedo). Da se možgani lahko naučijo branja, morajo torej najprej obvladati govor, zato pogosto opažamo, da otroci, ki hitreje pričnejo govoriti in se dobro izražajo, pričnejo tudi hitreje brati in jim je učenje branja lažje.

Učenje branja

Le redki otroci veščino branja osvojijo že pri treh ali štirih letih.

Pri branju pridejo v možgane informacije, ki jih v vizualni obliki zaznavajo naše oči. Te se morajo pretvoriti ter povezati s pomenskimi enotami možganov, nadalje pa še z govornim izražanjem. In kot da to ne bi bilo dovolj, je za dojemanje informacij potrebna tudi primerna osredotočenost, ki je otrokom pogosto primanjkuje. Gotovo jih večino bolj zanimata igra in gibanje kot učenje branja.

Kako se naučiti brati brez težav?

Prav je, da se učenje branja prične v času otroštva, ko se možgani najbolj razvijajo in z največjo lahkoto prilagajajo. A ne moremo pričeti kar s črkami in njihovim povezovanjem ter razumevanjem zapisov. Da bi branje takrat, ko so možgani nanj pripravljeni, steklo čim bolje, lahko otroku že pred tem pomagamo z najrazličnejšimi spodbudami, s prijetnimi aktivnostmi, ki skrbijo za učenje in razvoj možganov skozi igro in druženje. Predstavljamo vam nekaj najučinkovitejših.

1. Otroku od prvega dne naprej berite, saj bo v vaši družbi raje prisluhnil besedam. Kadar mu ne morete brati, naj posluša govor na radiu ali televiziji. S tem se bo učil novih besed, vzorcev slovnice, zaznaval zvok ter pravilno naglaševanje besed.

2. Ko malčku berete, naj pri tem aktivno sodeluje. Spremlja naj slike ob besedilu in se tako nauči, da imajo napisane besede pomen, ki ga lahko povezuje z ilustracijami. Naj se nauči, kako »delujejo« knjige – da beremo od prve do zadnje strani, od zgoraj navzdol, od leve proti desni, da pri tem listamo strani. Da si bo potek branja lažje predstavljal, pri branju besedilu sledite s prstom.

3. Z otrokom se igrajte razne besedne igre, nauči naj se izštevank in pesmic. S tem se bo učil fonetike.

4. Otroku priskrbite enostavne knjige in slikanice, v katerih so sličice, ob njih pa zapis za poimenovanje podobe na sličici v velikih tiskanih črkah. Na začetku si bo zapis besed zapomnil na pamet, kasneje pa bo začel spoznavati, da ima vsaka črka dejansko pomen oziroma glas.

Učenje branja s pomočjo slikanice

Slikanica je eden izmed najboljših pripomočkov za učinkovito učenje branja.

5. Otrok naj črk ne bere z njihovimi imeni, temveč z njihovim zvokom, torej z glasom. Črka M ni »m« ali »em«, temveč »mmmmm«.

6. Z otrokom se igrajte logične igrice, pri katerih se različni elementi razvrščajo po pravilu, na primer po obliki, barvi, velikosti ali posebnem zaporedju. Tako se otrok nauči pravila zaporedja, ki je pomembno za branje in pisanje.

7. Izkoristite vsako možnost, s katero lahko branje poteka ob vsakdanjih aktivnostih in na sproščen način. Otroku lahko preberete ime s škatle kosmičev, s pasje hišice, avtomobila ali izložbe.

V kolikor imate tudi sami kakšen dober nasvet, kako otroka naučiti brati, vam bomo hvaležni, če ga z nami in ostalimi bralci portala Nasveti.net delite v komentarju.

Deli prispevek z drugimi.

Objavi komentar