Kako premagati kronično utrujenost?

Ob sodobnem načinu življenja, ki terja od nas hiter tempo, nas neprestano sooča s stresom, poleg tega pa nam odtegne čas za sprostitev, gibanje in pripravo zdravih obrokov, ni prav nič presenetljivo, da se ne počutimo dobro. Pogosto se ne spopadamo z bolezenskimi znaki, ki bi jih imeli za tipično bolezenske, na primer s povišano temperaturo, vendar vemo in čutimo, da je nekaj narobe. Manjka nam energije in počutimo se stare ter brezvoljne. Največkrat si pravimo, da gre zgolj za stres, za začasno preobremenitev, da smo še daleč od izgorelosti in si bomo vzeli čas zase takoj, ko bo to mogoče. Potem bo spet vse v najlepšem redu.

Sindrom kronične utrujenosti žal ni nekaj, kar bi minilo tako enostavno, prav tako pa ima lahko kronična izčrpanost tudi neprijetne dolgotrajne posledice. Če se vas loti kronična utrujenost, torej ne odlašajte. Ukrepati je treba takoj!

Vzroki za kronično utrujenost

Nekateri radi govorijo o tako imenovani pomladanski utrujenosti, ki naj bi ji botrovala sprememba letnega časa, vendar pa je tudi spomladanska utrujenost lahko pogosto le oblika sindroma kronične utrujenosti. Običajno se spomladi pojavi zato, ker je to čas, ko smo ravno preboleli tipične zimske virusne bolezni. Prav tako se kronična utrujenost lahko pojavi pozimi ali jeseni, česar ne gre pripisati zgolj pomanjkanju dnevne svetlobe in toplote. Kaj pa poleti? Ravno tako. Celo dopust včasih ne pomaga, da bi se spet počutili vitalne in sposobne. Simptomi kronične utrujenosti nas torej lahko doletijo kadar koli.

Zakaj se kronična utrujenost oziroma izčrpanost pojavi? Pravzaprav je težko določiti natančen razlog, saj gre za zelo kompleksen pojav. Ta pogosto sledi preboleli bolezni ali zgolj oslabitvi imunskega sistema tako zaradi zunanjih povzročiteljev kot zaradi stresa in preobremenitve. Počutimo se slabo, nimamo energije, pogosto nas vse boli, pa tudi psihično nismo stabilni, zato mimogrede lahko planemo v jok.

Sindrom kronične utrujenosti

Sindrom kronične utrujenosti lahko spremljajo tudi “nepojasnjene” bolečine.

Še najbolj verjetna razlaga je ta, da fizično in psihično precej oslabimo zaradi nekega dogodka, ki je velik stres za telo ali um. Oslabimo torej zaradi bolezni, poškodbe, stresa v službi, smrti v družini ali česar koli drugega. Namesto, da bi takrat popolnoma izpregli, si zaradi obveznosti ne vzamemo časa za počitek. Telo si tako ne opomore, psiha ravno tako ne, obremenitev na oba pa se kopiči in njena teža je vse večja. In če nas kronična utrujenost ne prisili k temu, da se vendarle ustavimo, se nazadnje pošteno zalomi – fizično, psihično ali oboje.

Simptomi kronične utrujenosti

Sindrom kronične utrujenosti, ki je prepoznan kot bolezen, ki je lahko tudi dolgotrajna, se lahko kaže z znaki, ki jih pogosto ne upoštevamo, češ da se nas je lotil zgolj nedolžen prehlad. Kaj kaže na to, da nas pesti kronična izčrpanost? V prvi vrsti smo seveda izjemno utrujeni, kar se lahko vleče tudi več mesecev. Nimamo energije, kar ves čas bi bili v postelji, vsa opravila se nam zdijo težka in zahtevna, že najmanjši napor nas izčrpa. Tudi kadar se pošteno naspimo, se ne počutimo niti malo bolje. Kronična utrujenost je pogosto pospremljena s fizičnimi bolečinami, tako se lahko pojavijo bolečine v mišicah in sklepih, včasih imamo povečane bezgavke, prav tako pa nas muči glavobol. In tudi brez glavobola so miselni procesi za nas težki, saj nam stvari zelo hitro uidejo iz spomina, poleg pozabljivosti pa nas obremenjuje še nezmožnost koncentracije, zaradi česar smo včasih kar nekoliko zmedeni.

Kronična utrujenost torej ni težava, ki bi jo lahko odpravili čez noč. Nasvet, da naj se dobro naspimo, gremo na masažo in pojemo obilen zdrav obrok, torej ne more obroditi sadov.

Zdravljenje kronične utrujenosti

Kronična utrujenost, kronična izčrpanost oziroma sindrom kronične utrujenosti se strokovno skrivajo pod imenom mialgična encefalopatija. Bolezen je zapletena in terja kompleksno zdravljenje, saj sicer lahko pripelje do tesnobe in depresije, kar je še zahtevnejše zdraviti. Če nas pesti kronična izčrpanost, zaradi katere je lahko ogrožen naš vsakdanjik, tako v smislu dela kot aktivnosti v prostem času, je torej nujno pravočasno obiskati zdravnika. Po možnosti še preden se simptomi, ki sicer na splošno izvirajo iz fizične izčrpanosti, pokažejo tudi v povsem fizični obliki, na primer s kožnimi pojavi (ekcemi), astmatičnimi napadi in podobno. Počitek se sicer sliši povsem preprosto, a sindrom kronične utrujenosti je precej zahrbten. Bolnik kljub izčrpanosti namreč tudi spati ne more ali pa se po spanju prebudi še vedno utrujen, telo se mu zdi otrdelo, mišice razbolele … Pridružijo se lahko velika nihanja v razpoloženju in tudi hormonske težave.

Kronična izčrpanost

Če sumite, da trpite za kronično izčrpanostjo, se posvetujte z zdravnikom.

Kadar ste utrujeni daljši čas, običajno več kot šest mesecev, se kronična izčrpanost vsekakor mora zdraviti pod zdravniškim nadzorom. Sindrom kronične utrujenosti prizadene predvsem ženske, saj so te ali bolj obremenjene ali bolj dovzetne, pri vseh bolnikih pa se skuša najprej ugotoviti razlog, ki pa ga ni tako lahko dognati. Preverijo se nivoji hormonov, morebitne nevrološke nenormalnosti, težave z imunskim sistemom, pogovori se o stresu in travmah v mesecih pred nastopom bolezni in med njenim trajanjem. Pred postavitvijo diagnoze sindroma kronične utrujenosti je potrebno izključiti vse druge bolezni, kar se večinoma opravi s krvnimi in urinskimi testi.

Kronična utrujenost se zdravi simptomatsko, torej z odpravljanjem posameznih težav s pomočjo zdravil, prav tako pa je potreben celosten pristop, ki se osredotoča tudi na psiho. Poleg tega se svetuje zdravo življenje z izogibanjem stresu ter dovolj počitka, predvsem pa primerna telesna dejavnost.

Deli prispevek z drugimi.

Objavi komentar