6 nasvetov, kako se motivirati za tek

Morda je bil v preteklosti tek vaša najljubša vadba, v tem hipu pa ni več del vsakdana, še več: s tekom ste povsem prenehali. Razlogi za prenehanje aktivnosti so seveda lahko različni. Med najpogostejšimi so zagotovo daljše obdobje slabega vremena, poškodbe, nova zaposlitev ali zadolžitev ter še kaj. Toda … pomislite na čase, ko ste vsak dan ali vsaj trikrat na teden tekli. Počutili ste se odlično, prekipevali ste od energije in dobre volje. Čas je, da se ponovno vrnete na teren in obudite spomine odličnega počutja.

Po drugi strani pa vas je kar nekaj, ki še nikoli niste intenzivneje tekli. Veste sicer, da je tek izjemno koristen za počutje in zdravje. A nikakor ne najdete tiste prave motivacije, da bi se preoblekli v tekaška oblačila, si nadeli tekaško obutev in pričeli z aktivnostjo. Ne glede na to, v katero skupino sodite – v skupino tistih, ki so nekoč že tekli, ali v skupino tistih, ki ne poznajo občutka med in po teku – je najpomembneje, da najdete ustrezno motivacijo.

Pripravili smo vam 6 učinkovitih in preverjenih motivacijskih nasvetov za hitrejši pričetek ukvarjanja s tekom. Preberite jih, če bo treba tudi dvakrat, in videli boste, kaj se bo zgodilo.

1. Notranji glas predrugačite s pomočjo glasbe

Ko ste že skoraj na poti do garderobne omare, da bi se odpravili na tek, vas premaga notranji glas, ki reče: »Ne, danes še ni čas za tek.« V tem primeru je torej treba premagati svoj notranji glas, ki vas vse prej kot spodbuja. Po drugi strani pa je to za vas odlična priložnost, da si na ušesa nadenete slušalke in pričnete poslušati kaj bolj motivacijskega.

Poslušanje glasbe pred tekom

Poslušanje glasbe pred tekom vas bo napolnilo z energijo in motivacijo.

Med tekom poslušajte priljubljeno glasbo. Obstaja celo takšna, ki naj bi bila motivacijsko usmerjena. Ne nazadnje lahko med tekom poslušate zanimivo zvočno knjigo. Ko bo najbolj napeta, jo ugasnite ter nadaljevanje prihranite za naslednji tek. Tako boste komaj čakali, da se ponovno obujete v tekaške čevlje.

2. Oborožite se s pametnimi napravami za merjenje rezultatov

Nekateri najbolj pridni tekači natanko vedo, koliko kilometrov na dan so pretekli, koliko metrov dlje so pretekli od svojih prijateljev tekačev, kolikšen je bil njihov srčni utrip med tekom, koliko kalorij so porabili in še bi lahko naštevali. Z merjenjem in primerjanjem rezultatov so nekateri že kar obsedeni, kar pa v resnici ni nič kaj slabega.

Če si boste kupili eno od pametnih naprav, ki bo lahko sledila vam in morda še vašim prijateljem tekačem, verjemite, da boste z večjo vnemo in veseljem odhajali na vsak naslednji tek. Še posebej pa, če boste rezultate meritev vsak dan sproti zapisovali v fizični obliki in si jih namestili na vidno mesto v svojem domu.

3. Postavite si konkretne cilje

Če tečete brezglavo in niti med tekom ne veste, kje boste obrnili ter po kateri poti boste tekli nazaj, je to tek brez načrta. Slabo ali sploh nič načrtovani tek pa slej ko prej pade v vodo. Pred seboj je namreč treba imeti natančno določen cilj.

Tekaški plan

Pripravite si tekaški plan, ki naj vključuje čim bolj konkretne cilje.

Pripravite si torej dober tekaški načrt. Na začetku s tekom nikakor ne pretiravajte. Četudi boste pretekli le nekaj kilometrov, na seznamu naredite kljukico. Nato si lahko za vsak dan ali za vsak tek posebej začrtate, koliko kilometrov boste pretekli in kje bo vaš cilj. Priprava načrta za tek je odličen pokazatelj, da mislite še kako resno!

4. Priskrbite si kakovostno tekaško opremo

Če tečete neprimerno oblečeni in obuti, je večja verjetnost slabe motivacije, prav tako tudi poškodb. Če pa imate na sebi kakovostno opremo, posebej zasnovano za tek, je mera motivacije višja. V takšnih oblačilih ter obutvi se namreč odlično počutite in ne premišljujete, kdaj boste prenehali s tekom, ker se preveč potite ali ker vam obutev ne služi najbolje.

V bližini doma imate zagotovo zadosti specializiranih prodajaln s tekaško opremo, kjer so vam na voljo tudi številni dodatki, ki motivacijo še povečajo. Ne nazadnje pa si tekaško opremo po ugodnejši ceni lahko naročite tudi v spletni trgovini.

5. Tecite v družbi

Če tečete sami, to sicer prinaša prednosti, a po drugi strani imate zagotovo večjo motivacijo teči, če veste, da se boste med tekom lahko sproščeno pogovarjali, zaupali težave ter podobno. V kolikor se vam kakšen dan ne da teči, hitro pomislite na to, da ste prijatelju obljubili, da pridete ponj za tek. Tudi to je ena od prednosti, zakaj teči v dvoje ali v skupini.

Tek s prijatelji

Predvsem na začetku se lahko motivirate tako, da na tek povabite prijatelja.

Če okoli sebe nimate prijatelja, sorodnika ali znanca, s katerim bi tekli, se včlanite v tekaški klub. Ne nazadnje boste tam spoznali tudi kakšnega novega prijatelja. Z njim lahko odkrijete vsaj še en skupen interes. Motivacija za tek bo tako še bistveno večja.

6. Ne merite časa, temveč raje dolžino poti

Najverjetneje ste navajeni reči, da greste teč za pol ure. Povsem drugačen občutek bi imeli, če bi si raje odmerili pot in ne časa. Recite si, da greste teč na primer 5 kilometrov. Morda boste tako veliko manj osredotočeni na konec ter ne boste stalno gledali na čas. Torej, tu in tam morate za večjo motivacijo pri teku nekaj predrugačiti, na primer namesto časa merite raje pot.

Dobra glasba za na pot, jasen cilj, pametna naprava, vrhunska tekaška oprema, tek v družbi, sprememba navad … Ne glede na to, katero »sestavino« boste izbrali, je to zagotovo recept za vsaj tretjino več motivacije za vsakdanji ali nekajtedenski tek.

Kako pa se za tek motivirate vi? Veseli bomo vašega komentarja.

Deli prispevek z drugimi.

Objavi komentar