Kako skrbeti za nakit?

Skoraj vse ženske si zelo rade nadenejo nakit. Predstavlja jim nekaj neprecenljivega, s čimer se rade okitijo in v vsej svoji lepoti zablestijo v družbi. Da prstani, uhani, zapestnice, verižice, ogrlice in drugi kosi nakita čim dlje ostanejo brezhibni in sijoči, pa je zanje potrebno znati pravilno skrbeti. Nakit je treba negovati vse dni v letu, še posebej pa poleti, kajti izpostavljenost soncu, slani morski vodi, klorirani bazenski vodi in kremam ter dezodorantom lahko nakit poškoduje.

Zbrali smo nekaj uporabnih nasvetov, z upoštevanjem katerih bo nakit ostal dolgo časa lep.

Pred kopanjem v morju ali bazenu snemite nakit. Slana morska in klorirana bazenska voda lahko povzročita razbarvanje nakita ali celo poškodujeta strukturo kovine. »To še zlasti velja za srebrn nakit, ki zaradi klora in soli potemni in izgubi lesk, pa tudi za čedalje bolj priljubljene bisere,« svetuje Vladimira Fink Pavlin, direktorica Zlatarne Aura in Zlatarne Karat iz Novega mesta.

Tudi pod prho brez nakita. Šamponi in mila nakitu prav nič ne koristijo. Nasprotno, škodijo mu. Pred prhanjem ali kopanjem ga zato snemite.

Brez nakita pri gospodinjskih opravilih. Kemikalije v čistilih, ki se uporabljajo v gospodinjstvih, lahko poškodujejo ali razbarvajo plemenite kovine, kot so zlato, srebro in platina, prav tako pa lahko povzročijo razbarvanje dragih kamnov. Veliko čistil vsebuje tudi amonijak in druga belila, ki lahko trajno poškodujejo površino kamnov. Preden se torej lotite gospodinjskih opravil, nakit snemite.

Potemnelo srebro. Priporočljivo je, da nakit vsak dan obrišemo z mehko bombažno krpico in ga shranjujemo v šatulje. Srebrn nakit čistimo s posebno krpico, ki jo lahko kupimo v trgovinah z nakitom, uporabimo pa lahko tudi sredstva iz domače shrambe. Potemnel srebrn nakit lahko očistimo z limono ali ga namočimo v vodo, ki smo ji dodali sodo bikarbono. Srebrni nakit z okrasnim kamenjem pa bomo brez težav očistili z lesnim pepelom, ki ga potresemo po nakitu in nato nežno zdrgnemo z mehko krpo.

Čiščenje potemnelega srebrnega nakita

Srebrn nakit rad potemni, a ga na srečo lahko brez težav očistimo.

Potemnelo zlato. Zlat nakit z manj kot 18 karati potemni tako kot srebrn nakit. Očistimo ga lahko z vodo, v kateri smo raztopili amonijak, nato pa osušimo z mehko suho krpo. Zlat nakit brez kamnov lahko tudi za kratek čas potopimo v alkohol in nežno ščetkamo. »Dragih kamnov, kot so opali in smaragdi, ne smemo potapljati v vodo, tudi če ji nismo dodali nobenih sredstev za čiščenje. Ti kamni imajo namreč razpoke in voda oziroma čistilna sredstva bi prodrli vanje. Čiščenje raje zaupajte strokovnjaku,« še svetuje Vladimira Fink Pavlin.

Čiščenje trdih dragih kamnov. Trdi dragi kamni, kot so diamanti, safirji in rubini, so zelo odporni. Če so se na njih nabrale nečistoče, vzemite novo zobno ščetko, jo namočite v toplo vodo in z njo ščetkajte površino kamnov.

Porumeneli biseri in koralde. Bisere, ki so porumeneli zaradi izpostavljenosti soncu ali pa se je na njihovi površini nabral sloj nečistoč, za dve minuti potopimo v mlačen vinski kis, nato pa še v mlačno čisto vodo. Mokrih biserov ne drgnemo, ampak jih položimo na čisto brisačo in pustimo, da se posušijo. Obledelo površino korald pa osvežimo z olivnim oljem. Če je ogrlica čista, a brez sijaja, jo damo za nekaj ur v zamrzovalnik.


Našteli smo kar nekaj nasvetov, kako skrbeti za nakit, da bo ta kar najdlje ostal sijoč. Upoštevajte jih čim več, v kolikor pa tudi sami poznate kakšnega, ki ga nismo omenili, bomo veseli vašega komentarja.

Deli prispevek z drugimi.

Objavi komentar