5 nasvetov, kako vlomilcem prekrižati načrte

Poletje je tu in vsak že komaj čaka svojo dozo brezskrbnega poležavanja na plaži. Toda ali med tem, ko vi odklopite vse skrbi, kdaj pomislite, ali sta vaša lastnina in dom na varnem? »Največ vlomov se namreč zgodi ravno v času dopustov, saj takrat nikogar ni doma. Neljubim dogodkom se lahko izognete z zaščito svoje lastnine in preventivnim ravnanjem,« opozarja Bernarda Škrabar Damnjanović, direktorica Detektivsko varnostne agencije.

Pri tem poudarja tudi, da storilci postajajo vedno bolj nasilni, število vlomov pa se skozi leta povečuje. V letu 2021 je bilo med kaznivimi dejanji splošne kriminalitete največ prav tatvin, in sicer 25.750. Vlomilci najraje izberejo hišo ali stanovanje s kar najmanj ovirami in očividci, saj je tveganje za odkritje tam najmanjše.

Detektivka Bernarda Škrabar Damnjanović

Detektivka Bernarda Škrabar Damnjanović

Naj vas vrnitev z dopusta ne šokira. Zaščitite svoj dom in si privoščite oddih popolnoma brez skrbi. V nadaljevanju boste spoznali pet nasvetov, kako kar najbolje preprečiti odtujitev lastnine, medtem ko brezskrbno srkate svojo najljubšo osvežilno pijačo.

1. Ne puščajte ključa na skritih mestih

Preden se odpravite na pot, se prepričajte, da ste naredili vse, kar je v vaši moči za zaščito vašega domovanja. Naredite obhod in preverite, da so zapahnjena vsa okna, zaklenjena vsa vrata in blokirani vsi drugi morebitni vhodi.

Poskrbite, da hiša na prvi pogled ni videti zapuščena, in umaknite vse orodje, ki bi spontanemu roparju pomagalo, da si utre pot v vaš dom. Ključev ne puščajte na »skritih mestih«, saj so storilci vajeni pogledati pod predpražnike, na podboje vrat in v cvetlične lonce.

2. Pretentajte zmikavta

Pogosto je smiselno v stanovanju pustiti prižgan radio in kakšno luč. Takšno ravnanje daje zunanjemu opazovalcu informacijo, da je nekdo v hiši, in morda jo zaradi tega izpusti. V primeru, da dolgoprstnežem uspe vdreti v vaš dom, poskrbite, da so vrednejši predmeti skriti iz očitnih ali vidnih mest.

Sef za sliko

Vsak vlomilec bo zagotovo preveril, ali se za sliko morda skriva sef.

Vsak tat ve, da mora za nakit pokukati pod sliko, kjer se pogosto skriva sef z dragoceno zlatnino, ki ga vzame kar s seboj, ali pa preveri v predal z nogavicami ali zdravili, če se tam morda skriva težko privarčevani denar. Bodite nepredvidljivi in čimbolj otežite delo zmikavtu. Če imate garažo, kar največ predmetov, ki jih sicer hranite zunaj, umaknite z dosega rok.

3. Radoveden sosed in glasen pes – roparjeva največja sovražnika

Organiziranim roparjem sam vstop v domovanje večinoma ne predstavlja težav, saj se na njih dobro pripravijo. Posamezne soseske opazujejo več tednov in spremljajo dinamiko vsakega gospodinjstva. Na ta način ocenijo, katera družina ima največ pod palcem, kdaj nikogar ni doma ter katera ura je najbolj optimalna, da si postrežejo s tujo lastnino.

Bodite pozorni tudi na pasji lajež na dvorišču vašega soseda, ki modra opozarja, da se nekdo nepovabljen sprehaja po dvorišču. Če opazite sumljive opazovalce, o tem nemudoma obvestite policijo. Morda je naslednja tarča ravno vaš dom.

4. Ne objavljajte odsotnosti na družbenih omrežjih

V zadnjih nekaj letih je pravi trend postalo deljenje podrobnosti iz osebnega življenja na raznoraznih družbenih omrežjih. Naslednjič, ko ponosno objavite fotografijo z dopusta ali letališča, se spomnite, da s tem vse svoje sledilce obveščate, da je vaš dom popolnoma nezaščiten. Prav te informacije pa lahko nepridipravom utrnejo misel, da bi si lahko postregli z vašo lastnino.

Pred odhodom na dopust

Novice, da se odpravljate na dopust, ne delite javno na družbenih omrežjih.

Če storilci zasledijo, da ste odsotni, imajo samo še več časa za pripravo, storitev vloma in brisanje sledi. Informacije o tem, da doma ni nikogar, delite le s peščico ljudi, ki ji zaupate. Poskrbite, da hiša ali stanovanje med vašo odsotnostjo ne bosta videti zapuščena, včasih pomaga že kakšna luč ali avto na dvorišču. V primeru, da se objavljanju na socialnih omrežjih res ne morete upreti, pa je tukaj za vas pomembna naslednja točka.

5. Vložite v varnostno opremo

Na tržišču obstaja že kar nekaj pripomočkov, ki otežijo ali celo preprečijo vlom. V primeru, da je do slednjega vseeno prišlo, obstajajo varnostne kamere, s pomočjo katerih je moč storilca izslediti in vsaj deloma popraviti nastalo škodo.

Osnovna varnostna oprema je dandanes dostopna že širši javnosti in na voljo po dostopnih cenah. Preprosto varnostno kamero tako lahko dobite že za 50 evrov. Njena cena se nato zvišuje glede na dodatne funkcije, ki jih izdelek ponuja. Smiselno je na primer vložiti v detektor odpiranja vrat ali napravo za preverjanje pristnosti, ki preprečuje zamenjavo naprave in lažne alarme. Vsa ta oprema je na voljo v Detektivsko varnostni agenciji, kjer vam bodo dodatno pomagali z večletnimi izkušnjami.

Bernarda Škrabar Damnjanović

Bernarda Škrabar Damnjanović, direktorica Detektivsko varnostne agencije.

Pomembno je, da nakup opreme opravite dovolj zgodaj in se pozanimate o načinu uporabe ter pravilni namestitvi. Vzemite si dovolj časa, da pred odhodom na dopust opremo tudi preizkusite. Na ta način boste mirno in sproščeno zapustili svoj dom, saj boste vedeli, da ste storili vse, kar je v vaši moči, da zaščitite svoje domovanje pred nepridipravi.

Deli prispevek z drugimi.

Objavi komentar