Kako udobno in varno z otroki na potovanje?

Marsikateri starš bi se verjetno strinjal s tem, da prihod otroka dodobra spremeni dnevno rutino in življenje nasploh. Nekaterim omejitvam se težko izognemo tudi na družinskih potovanjih, zato mnogi starši v prvih letih otrokovega življenje o daljših potovanjih sploh ne razmišljajo in načrtujejo samo krajše izlete do bližnjih destinacij. No, ne glede na to, kam se z otrokom odpravimo, moramo vselej poskrbeti za najvišjo raven varnosti in udobja.

V nadaljevanju smo pripravili nekaj koristnih nasvetov, ki vam bodo prišli prav pred in med samim potovanjem z družino.

Več časa namenite načrtovanju samega potovanja

Preden se odpravite na daljše potovanje z otroki, je dobro, da malce več časa namenite načrtovanju samega potovanja. Če se boste na pot odpravili z avtomobilom, je dobro, da vnaprej načrtujete postanke. Nerealno je namreč pričakovati, da bodo vaši malčki, še posebej če gre za daljšo pot, ves čas potrpežljivo čakali na prihod na končni cilj. Krajše postanke je dobro načrtovati vsaki dve oz. tri ure. Za postanke, ki jih boste namenili za malico, kosilo ali zgolj za nekajminutni oddih od naporne poti, se potrudite poiskati zanimive lokacije v bližini kakšnega jezera, parka ali avtocestnega postajališča z otroškim igriščem. Dobro je, da jih združite s postanki za dotakanje goriva, saj boste s tem hkrati prihranili čas.

Postanek med vožnjo

Med daljšo vožnjo na vsaki dve ali tri ure naredite krajši postanek.

V izogib prepogostim postankom je smotrno, da imate za otroke pripravljene tudi kakšne prigrizke in pijačo. Priročni sladki in slani prigrizki, ki jih večina izmed nas kupuje med potjo, niso ravno dobra izbira, saj so otroci po njih žejni in le še bolj nemirni. Dobro se je izogibati tudi jogurtom in sladkim sokovom, saj so lahko otroci nanje občutljivi. Med najbolj primernimi živili so na primer koščki sadja, ki jih lahko kombiniramo s sirom in oreščki, in žitne ploščice ali mešanica oreškov in suhega sadja. Glede izbire pijače sta najbolj priporočljiva voda in čaj.

Istočasno z nakupom letalskih vozovnic rezervirajte prevoz do letališča

Če se nameravate z družino na pot odpraviti z letalom, je zelo pomembno, da pravočasno kupite letalske vozovnice, saj boste za nakup v zadnjem hipu odšteli neprimerno več denarja. Dobro je preveriti različne prevoznike, saj so lahko tiste letalske družbe, ki veljajo za cenejše, kdaj tudi dražje, in nasprotno. Na ceno vozovnice seveda vpliva tudi izbrano letališče – ljubljansko Letališče Jožeta Pučnika je eno manjših v svetovnem merilu, kar pomeni, da so leti z njega pogosto dražji kot z drugih, nam bližjih letališč. Zato je dobro preveriti možnosti letov z letališč v Celovcu, Gradcu, Trstu, Zagrebu, Münchnu, Benetkah, Milanu in na Dunaju.

V tem primeru si morate zagotoviti še sam prevoz do bližnjega letališča. Eno cenovno najbolj ugodnih in varnih možnosti vam tudi v primeru potovanja z družino nudi spletna platforma GoOpti, ki povezuje potnike s prevoznimi podjetji.

GoOpti

Storitev podjetja GoOpti se pogosto poslužujejo tudi mlade družine.

»Če potujete z družino, vam omogočamo, da med vožnjo sedite in predvsem uživate, se sproščeno pogovarjate, vozi pa vas eden od profesionalnih voznikov, s katerimi sodelujemo. To je zagotovo ceneje, kot če bi šli z lastnim prevozom, saj vam ni treba plačati dragih cestnin in parkirišča na letališču,« o prednostih potovanj s podjetjem GoOpti, kjer so v zadnjih šestih letih prepeljali več kot 745.000 potnikov, razlaga direktor podjetja Marko Guček.

Rezervacija prevoza do letališča prek spletne strani, po novem pa tudi brezplačne mobilne aplikacije, je zelo preprosta. Če želimo, da bo prevoz čim cenejši, je dobro upoštevati nekaj napotkov. Eden od odločilnih je čas rezervacije nakupa. Cena bo najnižja, če se boste za prevoz z GoOpti odločili vsaj dva meseca pred želenim datumom odhoda. Ker je to v praksi velikokrat težko izvedljivo, poskušajte prevoz rezervirati vsaj sočasno z nakupom letalske vozovnice. Ceno prevoza lahko znižate tudi tako, da opravite nakup za vsaj dva potnika hkrati – več družinskih članov pomeni torej nižjo ceno posameznega prevoza.

Mobilna aplikacija GoOpti

Prevoz do letališča lahko rezervirate z uporabo GoOpti mobilne aplikacije.

»Ker nam je varnost potnikov na prvem mestu, lahko starši ob nakupu prevoza GoOpti rezervirajo otroški sedež, ki je primeren starosti in teži otroka,« poudarjajo v podjetju.

Kot eno prvih tovrstnih podjetij v svetovnem merilu potnikom zagotavljajo tudi storitev, imenovano Popolna brezskrbnost. »Če potniki zaradi izrednih vremenskih pojavov, cestnih zastojev ali drugih primerov višje sile zamudijo svoj let, zanj poiščemo in kupimo novo letalsko vozovnico istega razreda na prvem možnem letu. Če je prvi možen let na voljo šele naslednji dan, potniku najdemo in plačamo tudi prenočišče,« storitev opisujejo v podjetju, s katerim vsak mesec potuje več kot 24.000 potnikov.

Pred potovanjem se strateško lotite tudi pakiranja

Preden odidete na potovanje, se strateško lotite pakiranja in pri tem ne pretiravajte. Najpomembnejše stvari imejte spravljene v manjši torbi, ki bo vedno pri roki. S seboj ne pozabite vzeti nekaj zdravil. Pri tem bodite pozorni, da so to tista, ki ste jih otroku kdaj v preteklosti že dali in veste, da delujejo. Pri reševanju težjih zdravstvenih zapletov vam je lahko v primeru potovanj, predvsem v bolj oddaljene dežele, zelo v pomoč tudi dobro turistično zavarovanje.

V primeru potovanja z letalom si vzemite dovolj časa tudi za iskanje in rezervacijo primernega hotela ali hostla. Čeprav imajo nekateri starši zadržke do bivanja z otroki v hostlih, je tu kar nekaj prednosti. Hostli so namreč ugodnejši, hkrati pa, podobno kot hoteli, ponujajo možnost najema zasebne sobe. Pri potovanjih z otroki se kot zelo dragocen obrok dneva izkaže zajtrk, zato je še posebej dobra izbira prenočišče, ki ima v ceno vključen zajtrk.

Ste se s svojim otrokom kdaj že odpravili na daljše potovanje? Je vse potekalo brez zapletov ali bi danes, če bi lahko, v določeni situaciji ravnali drugače? S komentiranjem prispevka delite svoje izkušnje in drugim staršem pomagajte do brezskrbnega potovanja.

Deli prispevek z drugimi.

Objavi komentar