Kam z mačko, ko gremo na dopust?

Hišni ljubljenčki, zlasti mačke in psi, so naši družinski člani. So bitja, ki jim dajemo ljubezen, in ta nam jo brezpogojno vračajo.

Kadar se odpravljamo na dopust, pa žal ne morejo z nami. Kužka že lahko vzamemo na kakšno pot, mačka pa bo najverjetneje morala ostati doma. Odločitev za daljši dopust je tako pogosto težka, lahko pa si olajšamo skrb, če poskrbimo, da bo muca med našo odsotnostjo v dobrih rokah.

A kdo naj prevzame odgovornost zanjo in kako bomo vedeli, da je res vse tako, kot mora biti?

Kje naj bo mačka?

Pravijo, da je pes žival, ki se naveže na človeka, mačka pa žival, ki se naveže na prostor. To zagotovo drži, saj se mačke v neznanem in novem prostoru zagotovo ne počutijo dobro. Rade imajo svoj dom, kjer točno vedo, kje so njihovi priljubljeni kotički. Izjema so morda muce, ki so vajene potovanj in razstav. S temi je gotovo lažje in imajo v »mačjem hotelu« nekaj manj težav, prav tako pa tudi v primeru, da jih v oskrbo predamo kakšnemu kolegu z razstav ali vzreditelju, ki ve, kako poskrbeti zanje.

Za »navadne« muce, ki so vajene biti ljubljenke, je zagotovo najbolje, da ostanejo doma. Kljub temu, da je mačjih in pasjih hotelov kar nekaj že tudi pri nas, verjemite, da jim tam ne bo prav nič prijetno in da je to le izhod v sili, takrat ko nimate druge rešitve.

Mačka naj ostane doma

Muc se bo zagotovo počutil najbolje, če bo med vašo odsotnostjo ostal doma.

In kdo naj skrbi za mačko pri vas doma? Če je mogoče, naj za muco skrbi nekdo, ki ga ta že pozna. Mačke potrebujejo bližino ljudi in lahko, če so same, počnejo tudi neumnosti, zato je najboljša izbira, da se ta oseba v času vaše odsotnosti preseli k vam – naj ima na račun skrbi za mačko tudi sama počitnice. Če je med vašimi bližnjimi kak upokojenec, študent ali kdo drug, ki mu je to po volji, je takšen dogovor najboljši.

Kadar muci ne morete zagotoviti takšnega luksuza, pa se z nekom dogovorite, da se pri vas oglasi enkrat ali še raje dvakrat dnevno. Takrat naj mačko nahrani, poskrbi za njeno stranišče in se z njo malo poigra ter jo pocrklja.

Priprava na odhod

1. Zaprite vrata sob, v katere mačka ne gre, druga vrata pa fiksirajte, da se ne morejo po nesreči zapreti in tako ujeti mačko v sobo, kjer nima hrane, vode in stranišča.

2. Očistite mačje stranišče in vanj nasujte dovolj peska. Pripravite pesek in hrano, da ne bo treba oskrbniku po nakupih.

3. Odstranite vse, kar bi lahko bilo nevarno: vaze, ki se prevrnejo, rože, ki so strupene ali kličejo k temu, da mačka iz njih zmeče prst, izključite električne kable, ki bi lahko bili nevarni.

4. Voda naj bo na dveh lokacijah, v dveh skledah, da ne bo mačka žejna, če posodo prevrne. Tudi posodo s suho hrano naj ima na »rezervni« lokaciji – če ostane lačna, ji bo tudi ta hrana prišla prav, pa četudi se sicer za suho hrano ne zmeni kaj prida.

Mačka pije vodo

Če bo mačka tudi zunaj, naj ima v vedru vedno na voljo vodo.

5. Poskrbite, da bo v stanovanju primerno toplo. Pozimi nastavite regulator gretja, poleti pustite odprta vrata v prostor na severni strani, ki je hladnejši.

6. Mački pripravite kakšno zanimivo igračko, na primer novo pero. Če je rada na okenski polici in spremlja dogajanje na vrtu, lahko nanj namestite ptičjo krmilnico, da bo skozi okno opazovala ptice in se zamotila.

7. Na vidnem mestu pustite kontakt veterinarja, svoj kontakt in vse druge pomembne informacije.

Kako preveriti, da je vse v redu?

Z mačjim oskrbnikom se dogovorite, da vam vsak dan napiše sporočilo (na mobilni telefon, elektronsko pošto, družbeno omrežje) in vam tako sporoči, kaj se je dogajalo, oziroma da je vse v redu. Če mu ne morete povsem zaupati, dajte rezervni ključ sosedu ali znancu, ki se lahko pri vas vsakih nekaj dni oglasi in po potrebi poskrbi za muco, če bi bilo z oskrbnikom kaj narobe. Na odsotnost in oskrbnika opozorite soseda, ki bo videl, ali oskrbnik zares pride vsak dan ali vas mora obvestiti, da ta za muco ne skrbi primerno.

Ko se vrnete domov

Res je, ko se boste vrnili, bo mačka morda užaljena, da ste jo tako dolgo pustili samo. Ne bodite preveč razočarani, saj na srečo mačke hitro oprostijo in pozabijo. Nekatere bodo že v času vaše odsotnosti naredile kaj takšnega, s čimer bodo pokazale, da ne marajo biti zapuščene, večina pa je seveda takšnih, s katerimi ni težav in vam bodo ob vaši vrnitvi takoj prišle naproti in prvi dan ne bodo hotele iz vašega naročja. Takoj bodo pokazale, kako vesele so, da je njihov človek spet pri njih.

Ste svojo mačko zaradi dopusta že kdaj dlje časa pustili samo doma? Vas je bila ob vrnitvi vesela? Je med vašo odsotnostjo ušpičila kakšno lumparijo? S komentiranjem prispevka delite svoje izkušnje tudi z drugimi bralci!

Deli prispevek z drugimi.

Objavi komentar