Kdaj opraviti prvo košnjo trave?

V aprilu je ponavadi čas za prvo košnjo trave, saj se zemlja in ozračje dovolj otoplita, da začnejo rastline poganjati svoje zelenje. Trata je čez zimo »počivala«, tako da moramo biti pri prvi košnji pazljivi na več malenkosti.

Košnja naj se izvede, ko je trava visoka do 10 cm, idealne mere pa so tam med 8 in 10 cm. Za prvo košnjo je tudi pomembno, da se ne pokosi prevelik del trave. Idealno je do enega centimetra, tako da bo najbolje, da nastavite vašo kosilnico na primerno višino.

Kasneje se redno kosi približno enkrat tedensko, lahko tudi enkrat na dva tedna. Potrebno pa je biti previden pri višini košene trave, zato naj košnja trave ne bo prenizka niti previsoka. Prenizka košnja namreč slabi travo, previsoka pa jo slabi posledično, saj »visoka« trava dela senco stranskim poganjkom in jim pusti premalo prostora. Zato trava postaja vedno redkejša.

Nadaljnje urejanje zelenice bo enostavnejše

Košnja trave tako zahteva nekoliko več naše pozornosti, ko se je lotevamo prvič v letu. Ob pravilno izvedeni košnji si bomo nato olajšali nadaljnjo ureditev zelenice. Trava bo namreč lahko začela normalno poganjati, hkrati pa se bo tudi primerno zgostila.

Košnja trave

Prvo košnjo trave opravite, ko je trava visoka od 8 do 10 cm.

Ureditev zelenice kasneje ne potrebuje tolikšne pozornosti, če jo seveda redno kosimo. Košnja trave naj bo tako redna, pomembno pa je gledati tudi na samo višino trave, saj je važno, koliko je trava zrasla, to pa se lahko ob različnih obdobjih razlikuje. Na primer ob sušnem obdobju trave manj rastejo kot ob deževnem, tako da se je potrebno nekoliko prilagoditi vremenskim pogojem.

Košnja trave je sicer preprosto opravilo, vendar se ga je vseeno potrebno lotiti z nekoliko previdnosti. Še posebej prvič v letu si za ureditev zelenice vzemite malo več časa.

Deli prispevek z drugimi.

Objavi komentar