9 nasvetov za krepitev mentalnega zdravja

Težko verjamemo, da bi nam na vprašanje, ali ste mentalno dovolj zdravi oziroma močni, lahko odgovorili brez kakršnega koli pomisleka. Če vedno poskušate ohraniti optimističen pogled na svet, poslušate svoje telo, ne potrebujete potrditev, si pustite tudi pasti in delati napake, preteklost puščate za seboj in dobro skrbite zase, ste na odlični poti k dobremu mentalnemu zdravju.

Še kar nekaj truda za dobro mentalno zdravje pa vas čaka, če na primer čustva doživljate intenzivneje, kot je sploh potrebno, se pogosto dajete v nič, se zapirate med štiri stene in imate nekoliko nenavadne spalne navade. V tem primeru se lahko poslužujete spodnjih nasvetov. Če se jih boste dosledno in redno držali, boste slej ko prej tudi vi zašli na pot k dobremu mentalnemu zdravju.

1. O sebi razmišljajte pozitivno

Najpomembneje je, kaj si pravzaprav mislite o sebi. Če o sebi ne mislite prav nič dobrega, zagotovo nič dobrega ne mislite tudi o svojih najbližjih in drugih.

V primeru negativnega razmišljanja o sebi poskusite svoje misli nekoliko predrugačiti. Če vam na primer ni uspelo opraviti izpita za avto in v tem hipu mislite, da ste povsem nesposobni, pomislite raje na to, da se boste morali še nekoliko bolj potruditi. V hipu se boste počutili bolje. Iz vsake slabe izkušnje poskusite potegniti kaj dobrega.

2. Naredite seznam stvari, za katere ste hvaležni

Vsak večer si vzemite nekaj minut za razmislek o tem, kaj se vam je čez dan lepega zgodilo in kaj bi lahko še izboljšali. Izjemno dobrodošlo je tudi pisanje dnevnika. V privlačno obarvan zvezek ali beležko ne pozabite prav vsak sleherni dan napisati niti tega, komu ali čemu ste bili tisti dan najbolj hvaležni. V naslednjih nekaj dneh določeni osebi poskusite hvaležnost pokazati na prav poseben način.

3. Osredotočite se le na eno pomembno stvar

Če ste hiperaktivni in se težko osredotočite na samo eno stvar, je velika verjetnost, da je vaše življenje ena sama velika zmešnjava. Poskusite se navaditi na to, da v določenem trenutku počnete samo eno stvar oziroma ste osredotočeni samo nanjo.

Osredotočenost na eno stvar

Tudi med delom se nadzorujte, da ste osredotočeni le na eno stvar.

Čeprav se vam bo to sprva zdelo misija nemogoče, pa se boste sčasoma lahko privadili tudi na to. Vmes vam bo zagotovo nekajkrat spodletelo oziroma se boste spozabili, a če boste vztrajni in odločni, vas na koncu čaka pozitiven rezultat.

4. Na dan si privoščite vsaj pol ure aktivne vadbe

Strokovnjaki ves čas opozarjajo, da je za dobro mentalno zdravje izjemno pomembno intenzivno gibanje, ki naj traja vsaj pol ure na dan. Čeprav namesto dvigala uporabljate stopnice in tudi sicer med delovnim časom tekate sem in tja, to še zdaleč ni zadostna in dovolj učinkovita vadba.

Po službi ali pred njo si namenite vsaj pol ure časa. Privoščite si tek v naravi, sedite na kolo, se sprehajajte po bližnjem hribu, pojdite na plavanje, s prijatelji se vpišite na odbojko, košarko, nogomet.

5. Prehranjujete se čim bolj zdravo

Poleg gibanja je za čim boljše mentalno pa tudi fizično zdravje seveda pomembno tudi to, kako in kdaj se prehranjujete. Na dan si privoščite vsaj pet obrokov, ki naj bodo prepojeni z zdravo hrano. Ne pozabite popiti dovolj tekočine, ki naj bo prav tako zdravju prijazna.

6. Vsak dan naredite nekaj koristnega tudi za druge

Vsak dan naredite čim več koristnih stvari zase, a nikakor ne pozabite na druge. Če boste vsak dan vsaj malo osrečili nekoga iz svoje bližine, se vam bo to zagotovo vračalo v številnih možnih oblikah. Če ne drugega, boste te osebe veliko lažje prosili za pomoč, ko jo boste potrebovali.

Pomoč starejšim

Dobrodelnost, kot je npr. pomoč starejšim, bo okrepila vaše mentalno zdravje.

Starejšim pomagajte pri nakupovanju, berite jim zanimive zgodbe, z njimi se sprehajajte, pogovarjajte, pazite sosedove otroke … Možnosti je neskončno veliko in še več.

7. Vzemite si dovolj časa zase

Če imate zelo zaseden urnik, je večja verjetnost, da si čez dan ne vzamete dovolj časa zase. V svoj urnik na novo uvedite rutino, ki naj se imenuje Čas zase. Da se vam bo lažje izšlo s časom, je najbolje, da si čas zase vedno odmerite ob enem in istem času. To pa vsekakor ne pomeni, da ste takrat le sami s seboj. Dobrodošla je družba vseh, ki vam v življenju veliko pomenijo.

8. Pravočasno se odpravite k nočnemu počitku

Na kakovost mentalnega in fizičnega zdravja v veliki meri vpliva tudi način spanja oziroma kdaj hodite k nočnemu počitku. Če je to vsaj eno uro pred polnočjo, boste lahko še vedno ujeli najučinkovitejše ure za spanje, ki naj bi po nekaterih raziskavah potekale med deseto uro zvečer in drugo uro zjutraj.

9. Vsaj eni osebi se povsem zaupajte

Nenazadnje pa je za kakovostno mentalno zdravje nujno potrebno tudi to, da imate ob sebi osebo, ki ji lahko poveste prav vse, in to brez kakršnih koli zadržkov. Čeprav je ljudi, ki jim lahko popolnoma zaupamo, malo, pa imate zagotovo vsaj eno takšno osebo, ki ji lahko poveste vse o sebi, o svojih težavah in seveda tudi o uspehih.

Deli prispevek z drugimi.

Objavi komentar