Kupite lesne pelete poleti

Lesni peleti so oblika sodobnega biomasnega goriva iz obnovljivih virov energije. Narejeni so iz suhega, mletega lesa listavcev ali iglavcev, ki so stisnjeni pod močnim pritiskom, v obliki valjčkov premera šest do osem milimetrov in dolžine do 50 milimetrov. Lesne pelete se najpogosteje uporablja v sodobnih pečeh na biomaso za ogrevanje stanovanjskih objektov. Zaradi vedno višjih cen ostalih energentov na trgu, postajajo lesni peleti vedno bolj priljubljeni med gospodinjstvi.

Tako kot kurilno olje se tudi lesne pelete splača kupovati že pred kurilno sezono, torej že čez poletje. Cene energentov so v poletnem času nižje, saj ljudje še ne razmišljajo o nakupu in je na trgu povpraševanje zelo nizko. S tem pa lahko v gospodinjstvu preprosto privarčujete nekaj evrov. Poleg ugodnejše cene pa dobite tudi bolj kakovostne lesne pelete, ki dosegajo visoko kurilno vrednost, z nizkimi vrednostmi ostanka pepela in vlage.

Kakovostni lesni peleti so gladki, svetli in kompaktni

Peleti Zaradi naraščajočega povpraševanja po lesnih peletih se je na trgu povečalo število ponudnikov, ki pa ne zagotavljajo niti minimalnih standardov kakovosti, zato je dobro vedeti, kako prepoznati kakovostne lesne pelete. Zunanja plast peletov se med proizvodnjo preoblikuje v gladko površino ter v takšni obliki prispe tudi na trg. Videz lesnega peleta predstavlja tudi merilo za njegovo kakovost, saj velja pravilo, da bolj kot so peleti gladki, boljša je kakovost.

»Kakovostni peleti so svetlejši in bolj kompaktni. Pred nakupom se vsekakor izplača pozanimati, če v njih prevladuje zgolj ena vrsta lesa, torej zgolj listavci ali iglavci. V podjetju nam zelo veliko pomeni tudi to, da so naši lesni peleti narejeni iz 100 % lesa, brez primesi, lubja in lepil, s čimer smo še korak bližje k ohranjanju narave,« nam je zaupal mag. Mitja Terče, direktor Elektra Celje Energija.

Kakovost peletov lahko preverite z enostavnim testom

Tudi enostaven pogled v vrečo nam pove veliko o sestavi peletov. Znaka za slabo kakovost sta namreč veliko prahu in kratki peleti. To pomeni, da se peleti krušijo in so nekompaktni. Kompaktnost lahko preverite tudi z enostavnim testom. Lesne pelete prelijte z vodo, če ostanejo na gladini, to kaže na slabo kompaktnost materiala in nekakovost. Takšne vzorce izločite že na začetku, pri tem pa naj vas ne zavede izjemno nizka cena.

Lesni peleti so narejeni iz naravnega materiala, zato v zrak spuščajo manj ogljikovega dioksida kakor fosilna goriva. Če se boste letošnje poletje odločili za nakup lesnih peletov, boste privarčevali, prispevali k čistejšemu okolju in uživali v prijetni toplini čiste energije, za vse ostalo pa bo poskrbel vaš ogrevalni sistem.

Deli prispevek z drugimi.

Objavi komentar