Masaža dojenčka po metodi IAIM

Masaža dojenčkov ima nešteto pozitivnih učinkov. Dojenčki potrebujejo dotik svojih staršev, saj je pomirjujoč, hranljiv in zdravilen. Z dotikom dojenčku nudimo ljubezen, zaupanje, varnost, spoštovanje. Skozi dotik postavljamo temelje za ljubeče odnose, se povežemo z otrokom, ga opazujemo in bolje spoznamo. Masaža dojenčka je odlična priložnost za več dotikov, poleg tega otroku skozi masažo nudimo občutek varnosti, toploto, božanje, telesni stik, kar so osnovne fiziološke potrebe vsakega dojenčka. Masaža nerazvitemu organizmu dojenčka pomaga, da hitreje dozoreva.

»Bolj kot je otrok deležen dotikanja v otroštvu, mirnejši bo, ko bo odrasel.«

— Margot Sunderland, britanska otroška psihologinja in psihoterapevtka

Da dotik ne bo le dotik, temveč bomo z njim dosegli še več pozitivnih učinkov, pa se naučimo masažnih prijemov skozi tečaj masaže dojenčkov po metodi IAIM.

Kaj je IAIM?

IAIM je kratica za International Association of Infant Massage. Gre torej za mednarodno združenje za masažo dojenčka. Program je leta 1978 razvila Vimala McClure, ki je delala v sirotišnici v severni Indiji, tam pridobila veliko izkušenj in starodavno prakso masaže dojenčkov pripeljala na Zahod. Avtorica IAIM programa je, poleg prijemov indijske masaže, vključila še prijeme švedske masaže, joge in refleksoterapije. Vse prijeme je prilagodila dojenčkom in razvila tečaj, ki ga danes izvajamo v več kot sto državah po celem svetu.

V Sloveniji so Društvo inštruktorjev za masažo dojenčkov IAIM ustanovili leta 2019, usposobljenih inštruktorjev masaže dojenčka IAIM pa je pri nas že več kot sto.

Kako poteka tečaj masaže dojenčka IAIM?

Tečaj masaže dojenčka IAIM je izredno dodelan in obsega pet srečanj (srečanja potekajo pet tednov, enkrat tedensko) po 60-90 minut. Namenjen je staršem z dojenčki, starimi od 0 do 12 mesecev. Tečaj je razdeljen v več sklopov. Certificiran inštruktor najprej predstavi masažne prijeme za nogice, naslednji teden dodajo trebušček itd. Tako se z masažnimi prijemi spoznate postopoma in jih iz tedna v teden nadgrajujete.

Masažni prijemi za nogice dojenčka

Starši se najprej spoznate z masažnimi prijemi nogic dojenčka.

Posebnost tečaja masaže dojenčka IAIM je, da dojenčka masirajo izključno starši. Inštruktor prijeme pokaže na lutki, dojenčka pa se dotikajo le osebe, ki so mu blizu (torej starši, posvojitelji, potencialno babice in dedki ipd.). Tečaj je v celoti prilagojen dojenčkom. Na prvem mestu je zadovoljevanje dojenčkovih osnovnih potreb, torej hranjenje, previjanje, tudi spanje.

Če dojenček joka, si starši lahko vzamejo čas, da ga pomirijo, ga ljubkujejo, nahranijo, previjejo ali uspavajo. Če dojenček na tečaju zaspi, starši masažne prijeme lahko vadijo na inštruktorjevi lutki. Bistveno je, da se starši spoznajo z masažnimi prijemi, nato pa bodo v varnem zavetju doma masažo izvajali takrat, ko bo dojenček dobro razpoložen in pripravljen na masažo.

Po tečaju od inštruktorja prejmete opis prijemov v pisni obliki, da jih imate lahko vedno pri roki in se spomnite vseh prijemov, ki ste se jih naučili na tečaju. Tečaj masaže dojenčka IAIM običajno poteka v živo (izjemoma zaradi pandemije tudi preko spleta). Izbirate lahko med skupinskim tečajem in individualnim obiskom.

Na vsakem tečaju je čas tudi za sproščen pogovor med starši, da si lahko izmenjate mnenja in se pogovorite o aktualnih izzivih, s katerimi se srečujete. Inštruktor vam bo predal tudi informacije o zgodovini in pomenu masažne rutine, predstavil vam bo prednosti masaže dojenčka, pogovorili se boste o tem, kdaj in kako izvajati masažo dojenčka, kako se sporazumevati z dojenčkom in kako odreagirati ob dojenčkovem joku.

Komu je namenjen tečaj masaže dojenčka IAIM?

Tečaj masaže dojenčka IAIM je namenjen vsem dojenčkom v starosti do enega leta, ne glede na morebitne zdravstvene težave. Pri nedonošenčkih počakamo vsaj toliko, da pridejo domov iz porodnišnice, saj bi jim prej masažni prijemi lahko predstavljali preveč dražljajev in ne dodatne sprostitve, ki jo masaža nudi. V prvih tednih z nedonošenčkom se svetuje samo polaganje rok na različne dele telesa, npr. prsni koš, trebušček. Pazimo, da se zaceli popek, po tem pa lahko sproščeno uživamo v masaži vsak dan.

Na tečaju starši dobijo tudi navodila, kako masirati večje otroke, ko že kobacajo in hodijo.

Med masažo se posvetite dojenčku

Pri masaži dojenčka po metodi IAIM ne gre le za rutino masažnih prijemov. Pomembno je, da izberemo primeren trenutek za masažo, tudi primeren prostor in položaj. Preden se lotimo masaže dojenčka, se vprašamo, ali se dobro počutimo mi in dojenček. Pred masažo se sprostimo, umirimo in se posvetimo izključno dojenčku. To je čas, ki ga namenimo ena na ena dojenčku, zato odklopimo zunanji svet in vse potencialne distrakcije.

Umiritev pred masažo dojenčka

Pred pričetkom masaže dojenčka se morate popolnoma umiriti.

Med masažo dojenčka se boste z njim povezali na novem nivoju, te trenutke pa lahko izkoristite, da otroka bolje spoznate, ga opazujete, se z njim pogovarjate in na ta način tudi vzpostavljate zaupanje, spoštovanje, razumevanje. Ko si boste vzeli čas za svojega dojenčka in se mu v celoti posvetili, mu boste sporočili, da je z vami varen, ljubljen in sprejet.

Spoštovanje dojenčka je ključno

Masaža dojenčka temelji na ljubečem in spoštljivem dotiku. Izrednega pomena je, da upoštevamo in spoštujemo dojenčka, ki nam sporoča, ali mu dotiki odgovarjajo ali ne. Ni nujno, da bo masaža dojenčku vedno odgovarjala in prav je, da se temu prilagodimo. Skozi masažo bomo spoznali, kaj dojenčku odgovarja in kaj morda ne, ter tako oblikovali svojo rutino, ki bo dojenčku in staršu v popolno zadovoljstvo.

Prek masaže se z dojenčkom povežejo tudi očetje

Zaželeno je, da se masažnih prijemov naučita oba starša. Očetje se večkrat počutijo zapostavljene, če mamica doji in ima več trenutkov za povezovanje z dojenčkom. Masaža pa je odlična priložnost, da se z dojenčkom povežejo tudi očetje in z njim ustvarijo posebno vez ter skupaj preživijo kvaliteten čas.

Masaža dojenčka prinaša mnogo koristi

Znano in dokazano je, da ima masaža dojenčka nešteto koristi. Tako kot mi uživamo med masažo, tako uživajo tudi dojenčki.

  • Dojenčki, ki so masirani, so bolj sproščeni in zadovoljni, dihanje in srčni utrip se umirita, manj so podvrženi stresu in manj jokajo.
  • Masaža sprošča mišice, dojenček se posledično boljše počuti in lepše spi, in tako cela družina bolje funkcionira. Masirani dojenčki se lažje uspavajo ter imajo globlji in daljši spanec.
  • Masaža pomaga pri lajšanju bolečin. Dojenčku boste z masažo lahko pomagali ob izraščanju zobkov, trebušnih krčih in vseh ostalih nevšečnostih.
Koristi masaže dojenčka

Dokazano je, da masaža dojenčka prinaša številne koristi za zdravje.

  • Če je dojenček zaprt, več dni ne kaka, mu masažna rutina pomaga, da se pospeši prebava, ga ne napenja, da lažje odvaja blato. Z masažo mu pomagamo, ko ga mučijo vetrovi.
  • Masaža vpliva na gibalni razvoj, koordinacijo, lajša razne stiske, agresije, strahove.
  • Masaža nam pomaga, da se povežemo z dojenčkom, lažje prepoznamo, kaj dojenček potrebuje. Ob masaži dojenčka se bomo z njim hitreje povezali, lažje razumeli dojenčkovo neverbalno komunikacijo, dojenček pa bo razvil občutek varnosti in zaupanja.

Masaža torej stimulira tako imunski in prebavni sistem kot tudi razvojni in respiratorni sistem, krepi se zavedanje lastnega telesa in posledično spodbuja gibalni razvoj.

Masažo dojenčka podpirajo strokovnjaki

Številni pediatri, fizioterapevti, psihologi in drugi strokovnjaki, ki se ukvarjajo z razvojem dojenčkov, vam bodo svetovali masažo dojenčkov, saj se zavedajo koristi masaže dojenčka tako za dojenčka kot tudi za starše. Opravljenih je bilo več raziskav, ki potrjujejo, da je masaža dojenčka koristna in priporočljiva čisto vsem družinam.

Deli prispevek z drugimi.

Objavi komentar