5 nasvetov za načrtovanje sanjske kuhinje

Brez kuhinje ni doma. V njej kuhamo, pripravljamo ter shranjujemo hrano, obedujemo in se družimo. Prav zaradi tega se je potrebno na nakup nove kuhinje res dobro pripraviti, seveda pa bomo v ta projekt vložili tudi veliko svojega časa, energije in denarja.

Kakovostno načrtovanje kuhinje je zelo pomembno za kasnejšo preglednost in enostavno dostopnost do kuhinjske posode, pribora in drugih kuhinjskih pripomočkov. Predvsem pa je dobra zasnova kuhinjskega prostora pomembna za praktičnost priprave obrokov.

Načrtovanje kuhinje je torej precej zahtevno. Potrebno si je zastaviti vprašanje, kaj od kuhinje pravzaprav pričakujemo. Upoštevati moramo dejstvo, da obstajata dva osnovna tipa kuhinj:

  • delovna kuhinja, ki je izključno namenjena pripravi hrane,
  • bivalna kuhinja, ki se povezuje z drugimi prostori in je namenjena tudi druženju.

Tako je kuhinja lahko povsem samostojen prostor, v katerem bomo le pripravljali hrano. A kuhinja je lahko še veliko več: povežemo jo lahko na primer z dnevno sobo ali jedilnico ter v njej počnemo veliko zanimivih stvari. Pri tem naj omenimo še to, da je kuhinjo priporočljivo postaviti na severno stran hiše, osvetljena pa naj bo tako z naravno kot umetno svetlobo. Dobro je, če se nahaja blizu vhoda ali sanitarij.

Načrtovanje kuhinje je osnova. Na tej podlagi bomo lahko ustrezno postavili različne kuhinjske elemente. Osnovne kuhinjske elemente poznamo vsi. To so štedilnik, hladilnik, zamrzovalna omara, pečica, pomivalno korito, pomivalni stroj, kuhinjski pult, napa, omarice in predali. Prav posebno pozornost je potrebno posvetiti delovnim površinam.

Ključni dejavniki pri načrtovanju kuhinje

1. Ergonomska postavitev elementov

Pri načrtovanju kuhinje moramo biti pozorni na obliko in velikost prostora. Zavedati se moramo dejstva, da bomo največ prostora potrebovali prav za pripravo hrane. Hkrati moramo upoštevati zaporedje kuhinjskih elementov ter gospodinjskih strojev. Le tako bomo hrano lahko pripravljali brez odvečnih korakov, hitro in enostavno.

Kuhinjski delovni trikotnik

Kuhinjski delovni trikotnik omogoča hitrejšo pripravo jedi.

Pri tem je še kako pomemben delovni trikotnik, ki ga tvorijo hladilnik, pomivalno korito in štedilnik. Med hladilnikom in koritom mora biti najmanj 60 cm delovne površine, na kateri bomo lahko na grobo pripravljali hrano. Tudi med koritom in štedilnikom naj bo od 60 do 120 cm prostora, ki bo namenjen natančnejši pripravi hrane.

2. Upoštevanje življenjskega sloga in individualnih želja

Upoštevajte svoj življenjski slog. Pri tem se vprašajte, koliko časa na dan v kuhinji sploh preživite ter koliko ljudi bo kuhinjo uporabljalo. Razmislite o tem, kakšen stil kuhinje vam je najbolj všeč ter tudi o tem, koliko časa ste pripravljeni vložiti v čiščenje in vzdrževanje kuhinjskega prostora. Večja kot bo kuhinja, več časa boste potrebovali za ohranjanje čistoče.

Načrtovanje kuhinje naj ne mine brez dobrega razmisleka o tem, katere barve in kakšne oblike so vam všeč. Morda imate raje gladke in moderne linije? Prisegate na vzorce ter naravne odtenke lesa? Na voljo imate številne modele kuhinj, vse od modernih, klasičnih in rustikalnih. Pomembno je, da izberete model, ki ustreza tako vaših zahtevam kot zahtevam partnerja oziroma partnerke.

3. Načrtovanje oblike kuhinje in pozicije priključkov

Razmislite tudi o sami postavitvi kuhinje. Želite enovrstno, dvovrstno kuhinjo ali morda kuhinjo v obliki črke U ali L? Bo vaša kuhinja kotna ali mansardna? Naj ima v sredini otok? Ne glede na to, za kakšno kuhinjo se boste odločili, mora le-ta biti funkcionalna in preprosta za uporabo. Gibanje med posameznimi delovnimi postajami mora biti gladko in tekoče.

Kuhinja v obliki črke L

Kuhinja v obliki črke L je primerna za manjše kuhinjske prostore.

Ne zanemarite niti pozicije priključkov za naprave, se pravi priključkov za vodo, elektriko, prezračevanje in ogrevanje. Pomislite na to, kje v prostoru bodo okna in vrata. Poleg tega poskrbite, da boste ves prostor natančno izmerili, saj so višina, dolžina in globina tiste mere, ki so ključnega pomena. Na njihovi osnovi vam bodo v prodajnem salonu pripravili natančen 3D izris vaše bodoče kuhinje.

4. Načrtovanje osvetlitve kuhinjskega prostora

Ko se odločate glede osvetlitve kuhinje, morate razmisliti tako o splošni razsvetljavi prostora kot o razsvetljavi z usmerjenimi snopi svetlobe, ki osvetljujejo delovne površine. Vitrine, predale, spodnje dele omaric in podobne kuhinjske elemente lahko dodatno osvetlite z nežnejšo ambientalno razsvetljavo, ki bo v prostoru pričarala prav posebno vzdušje.

Za splošno razsvetlitev uporabite stropno svetilo z razpršeno svetlobo. Izbirate lahko med klasičnim stropnim svetilom in visečim svetilom. Odločite se lahko tudi za vgradna stropna svetila. Če bo vaš kuhinjski prostor večji, vgradna svetila postavite na medsebojno razdaljo približno 1,5 metra.

Osvetlitev kuhinje

Poskrbite za ustrezno osvetlitev kuhinje z naravno in umetno svetlobo.

Delovne površine osvetlite z vgradnimi stenskimi svetili ali z energijsko varčnimi LED trakovi, ki ji namestite na sprednje robove zgornjih kuhinjskih omaric. Dobra osvetlitev delovnega pulta je izjemno pomembna, saj omogoča varno uporabo kuhinjskih pripomočkov in natančno pripravo jedi. Svetila morajo biti obvezno pozicionirana tako, da si med rezanjem, sekljanjem in podobnimi kuhinjskimi opravili ne mečete sence na delovno površino.

5. Gospodinjski aparati in prostor za shranjevanje

Načrtovanje kuhinje zajema tudi odločitev o tem, katere gospodinjske aparate boste vključili v prostor. Pri tem upoštevajte odgovore na vprašanja:

  • Kakšno kuhališče želite imeti?
  • Kakšno pečico potrebujete?
  • Bo vaša kuhinja imela pomivalni stoj?
  • Kakšen oziroma kako velik bo hladilnik?
  • Želite kuhinjo z vgrajenimi kuhinjskimi pripomočki?

Na koncu sledi še zadnja točka v načrtovanju kuhinje. Lotite se načrtovanja notranjosti omaric in predalov. Pri tem je dobro razmisliti o tem, koliko hrane boste shranjevali, koliko posode, jedilnega pripora in ostalih kuhinjskih pripomočkov boste imeli. Če je le možno, si priskrbite nekaj dodatnega prostora, saj bo z leti vaša kuhinja najverjetneje postajala vse bolj zasedena.

Dejstvo je, da načrtovanje kuhinje od vas zahteva temeljit razmislek, saj morate razmisliti tako o sami umestitvi kuhinje v prostor kot o najrazličnejših detajlih. Zato si vzemite dovolj časa ter svoje zamisli in želje zapišite ali skicirajte na papir. Obiščite tudi salone kuhinj, kjer boste dobili nove ideje, poleg tega pa se boste s svojimi vprašanji lahko obrnili neposredno na strokovnjake.

Deli prispevek z drugimi.

Objavi komentar