Nakup mobilne hiše: na kaj morate biti pozorni?

Previdnost pri nakupu ni nikoli odveč, še posebej, če gre za nekaj, česar ne boste pogosto menjali in za kar bo potrebno odšteti zajeten kupček denarja. Sem spada tudi nakup mobilne hiše, za katerega se dandanes odloča vse več ljudi. To vsekakor ne preseneča, saj je mobilna hiša precej cenejša rešitev prostorskih težav kot nakup nepremičnine ali na dolgi rok tudi najem stanovanja. Še posebej pri mladih družinah je vse več povpraševanja po mobilnih hišah, ki so lahko kot klasične enako udobne in zgrajene v skladu z željami naročnika.

Da z nakupom mobilne hiše ne boste nezadovoljni še pred vselitvijo, smo pripravili spisek stvari, na katere morate biti pozorni.

Kako je s transportom?

Pomemben podatek je, ali cena mobilne hiše zajema tudi transport. O tem se vsekakor dobro pozanimajte, saj je v nasprotnem primeru strošek lahko precej višji od pričakovanega. Ponudnika vprašajte, ali bo za transport poskrbelo podjetje, pri katerem boste mobilno hišo kupili, ali bo morda prevoz izvedlo drugo podjetje. Najbolje je, da izvajalec poskrbi za čim več storitev, saj v primeru nevšečnosti lahko krivdo valijo eden na drugega, s čimer bo izgubljenega precej časa in živcev.

Bo mobilna hiša zagotovo dovolj velika?

Pametno je, da razmišljate vnaprej, saj mobilne hiše verjetno ne boste prav kmalu zamenjali za drugo. Morda ste mlad par, ki mu ustreza manjše enosobno stanovanje, toda prav lahko se zgodi, da boste že čez nekaj let imeli družino, prostor pa bo z leti postajal utesnjen.

Transport mobilne hiše

Pred nakupom mobilne hiše se pozanimajte, ali cena vključuje transport.

Ker so dimenzije mobilne hiše vezane na možnost transporta, nekateri ponudniki nudijo le manjše objekte. Če ste mnenja, da boste kmalu potrebovali več prostora, se raje obrnite na nekoga, ki bo lahko poskrbel tudi za prevoz večje mobilne hiše.

Kako je z vodovodnim in električnim omrežjem?

Ena izmed najpogostejših pritožb lastnikov novih mobilnih hiš je povezana z vodovodom. Dobro se pozanimajte, če bo možen priklop na javni vodovodni sistem in kakšni bodo s tem povezani stroški. Preverite, s kakšnimi cevmi so izvedene vodovodne inštalacije. Priporočamo ALU plast cevi. Podobno kot za priklop na vodovodno omrežje velja tudi za priklop na električno omrežje – pred nakupom mobilne hiše se pozanimajte, kako globoko boste morali za to seči v denarnico.

Kaj pa izolacija?

Najprej premislite, kakšno izolacijo sploh potrebujete. Boste imeli mobilno hišo postavljeno na obali, kjer so temperature višje? Bo mobilna hiša bolj v notranjosti? Pozanimajte se, če lahko dokupite dodatno zimsko izolacijo in kolikšen dodaten strošek le-ta predstavlja. Pred nakupom mobilne hiše tudi dobro preverite tesnjenje oken, saj slabo tesnjenje lahko pripelje do velikih toplotnih izgub, kar zopet pomeni dodatne stroške.

Deli prispevek z drugimi.

Objavi komentar