Nakup snowboard deske: kako izbrati pravo?

Deskanje na snegu je vse bolj priljubljena zimska športna aktivnost, za katero potrebujemo ustrezno snowboard desko. Zato vam na tem mestu predstavljamo preprost vodič za nakup snowboarda, v katerem vam bomo predstavili najpomembnejše informacije, na katere morate biti pri izbiri še posebej pozorni.

1. Dolžina in širina deske

Včasih je prevladovalo prepričanje, da je izbira dolžine snowboarda na podlagi telesne višine dovolj dobro merilo. V tem primeru bi vam moral snowboard segati do brade.

To je sicer dober začetek za izbiro primernega snowboarda, vendar na njegovo dolžino vplivata tudi vaša telesna teža in slog vožnje:

 • Če ste začetnik ali pa pretežno deskate po snežnih parkih ali FREESTYLE, izberite krajši snowboard.
 • Če ste nadpovprečno težki ali deskate večinoma po neutrjenem terenu ali urejenih progah, za večjo stabilnost in hitrost izberite daljši snowboard.

Primerna širina snowboarda je odvisna predvsem od vaših snowboard čevljev. Pomembno je, da robovi čevljev rahlo segajo preko deske, vendar nikakor ne preveč, da vas to med deskanjem ne ovira. Ko se boste pri zavoju nagnili naprej, vsekakor nočete z robovi čevljev podrsati po snegu.

2. Deskarsko znanje in sposobnosti

Različni snowboardi so zasnovani iz različnih materialov, da se lahko prilagodijo različnim sposobnostim deskarjev na snegu. Zato je pred nakupom potrebno dobro razmisliti, v katero skupino deskarjev se uvrščate:

 • ZAČETNIKI: Vaše znanje je na takšnem nivoju, da obvladate bočno drsenje in postavljanje robov, povežete nekaj obratov in se nadzorovano ustavite na modri in rdeči progi.
 • POVPREČNI DESKARJI: Lahko se kadar koli obrnete in ustavite, že dobro obvladujete zavoje in se samozavestno spopadate z rdečimi in črnimi progami.
 • NAPREDNI DESKARJI: Uporabljate različne sloge deskanja, imate popoln nadzor nad obvladovanjem zavojev na zaledenelih progah in strmem terenu, zato samozavestno deskate po različnih terenih in v različnih snežnih razmerah.

3. Slog vožnje in teren

Z vsakim snowboardom lahko deskate po katerem koli terenu, kljub temu da so zasnovani tako, da se prilagajajo različnim terenom in slogom vožnje. Če se na deskanje še ne spoznate najbolje, je bolje izbrati ALL MOUNTAIN snowboard, ki se dobro obnese na vseh terenih.

 • ALL MOUNTAIN snowboardi so najbolj vsestranska kategorija in so primerni za vse vrste terenov in snežnih razmer, zato jih lahko uporabite v snežnih parkih, na urejenih progah in v novozapadlem pršiču. To jim omogoča nekoliko višji nos napram repu in srednja stopnja upogljivosti.
 • FREESTYLE snowboardi za prosti slog so običajno nekoliko krajši, kar omogoča vožnjo po raznih utrjenih progah ter izvajanje skokov in drugih trikov v snežnih parkih. Po svoji upogljivosti so mehki, kar omogoča še večjo agilnost na deski.
 • FREERIDE snowboardi so namenjeni vsem deskarjem, ki smučarske dneve preživijo na razgibanih terenih izven urejenih prog in tako raziskujejo celotno zasneženo pobočje. Za večjo stabilnost pri večjih hitrostih so tovrstne deske nekoliko trše in daljše.
 • POWDER snowboardi imajo širši nos in ožji rep, kar omogoča deskanje po novozapadlem pršiču. Če jih primerjamo z ALL MOUNTAIN snowboardi, so POWDER deske pogosto širše in daljše.
 • SPLITBOARD deske odlikuje relativno nova tehnologija, ki deskarjem omogoča, da SPLITBOARD razdelijo na dve polovici. To jim omogoča turno vzpenjanje navkreber, na vrhu pobočja pa se lahko dve polovici zopet združita v eno.

4. Ukrivljenost deske

Glede na ukrivljenost snowboard desk ločimo:

 • CAMBER: Tovrstni snowboardi so na sredini ukrivljeni navzgor, kar jim pomaga enakomerno porazdeliti pritisk po celotni dolžini. Takšen profil je priljubljen pri FREESTYLE snowboardih in omogoča stabilnost na trdem snegu in pri visokih hitrostih.
 • ROCKER: Poznan je tudi kot REVERSE CAMBER snowboard, saj ima na sredini obratno ukrivljenost kot pa CAMBER snowboard. Nos in rep ima izrazito ukrivljen navzgor, zato je ta tip snowboarda primeren za deskanje po pršiču.
Ukrivljenost snowboard deske

Prikaz različnih ukrivljenosti snowboard desk.

 • FLAT: Snowboard ima ničelni pregib in je v svojem profilu popolnoma raven. Zato se popolnoma prilega snegu, običajen sprednji in zadnji del pa ohranjata stabilnost. To omogoča enakomerno drsenje po snegu in še boljše lastnosti pri smučanju v pršiču.
 • HYBRID CAMBER: Takšen snowboard je kombinacija vseh prej omenjenih profilov, kar deskarjem omogoča najboljše lastnosti za različne vožnje po gorskih terenih.

5. Oblika deske

Različni slogi deskanja pogosto zahtevajo tudi različne oblike snowboardov:

 • DIRECTIONAL: Gre za snowboarde, ki imajo usmerjeno obliko, kar pomeni, da so izdelani za deskanje le v eno smer vožnje. Običajno so trši v repu in mehkejši v nosu, kar zagotavlja večjo stabilnost pri velikih hitrostih. To je najpogostejša oblika pri FREERIDE in ALL MOUNTAIN snowboardih.
 • TWIN (TRUE TWIN): Tovrstni snowboardi imajo simetrično obliko in imajo enako obliko nosa in repa. Vezi so nameščene na sredino snowboarda, kar omogoča večjo stabilnost in vožnjo v vseh smereh. Takšna oblika je značilna predvsem za FREESTYLE snowboarde.
 • DIRECTIONAL TWIN: Gre za kombinacijo usmerjenih in simetričnih oblik desk, ki jo boste najpogosteje našli pri ALL MOUNTAIN in FREESTYLE snowboardih.

6. Upogljivost deske

Upogljivost snowboarda opisuje njegovo mehkobo. Ta se razlikuje med blagovnimi znamkami, najpogosteje pa jo ocenjujejo od 1 do 10, pri čemer je 1 najmehkejša in 10 najtrša.

 • Mehkejši snowboardi so pri visokih hitrostih nekoliko nestabilni. Primerni so za FREESTYLE ali ALL MOUNTAIN slog vožnje, za začetnike in lažje deskarje.
 • Trši snowboardi pa so primerni za FREERIDE in BACKCOUTRY deskarje, saj nudijo večji nadzor in stabilnost pri visokih hitrostih.

Izbira primernega snowboarda močno vpliva na to, ali vam bo deskanje na snegu predstavljajo zabavo in užitek ali pa le še eno brezsmiselno trpinčenje. Zato je pomembno, da pri nakupu upoštevate zgornje dejavnike. Tudi sama izbira deske bo tako veliko lažja in hitrejša.

Deli prispevek z drugimi.

Objavi komentar