Nakupovanje med epidemijo: kako se izogniti okužbi?

V času epidemije je ob vseh ukrepih tudi nakupovanje postalo drugačna izkušnja. Ključno je, da v trgovinah v ospredje postavijo varno nakupovanje in tudi v največjem slovenskem nakupovalnem središču dajejo največji poudarek varnosti. O tem, na kaj vse je dobro paziti ob nakupovanju, je spregovoril tudi Andrej Ropret, center manager Cityparka v Ljubljani.

1. Več prostora, večja varnost

Nakupovanje v velikih trgovinah je zaradi več prostora bolj varno, saj se obiskovalci porazdelijo po površini. Prednost so tudi veliki in široki hodniki, ki omogočajo večmetrsko varnostno razdaljo med obiskovalci. Sicer pa tudi varnostniki ves čas štejejo število obiskovalcev in skrbijo, da je glede na površino v objektu naenkrat le določeno dovoljeno število ljudi.

2. Pomembna je kakovost zraka

V nakupovalnem središču je zaradi epidemije še bolj pomembna kakovost zraka. Za to je dobro poskrbljeno v določenih novejših nakupovalnih središčih, ki več vlagajo v prenove in investicije. Tudi v nakupovalnem središču Citypark pozorno skrbijo za učinkovito prezračevanje s stalnim dovajanjem svežega zraka.

3. Nosite maske

Pomembno je dosledno nošenje mask, ki nam pokriva nos in usta. Redno je treba uporabljati tudi razkužila, po možnosti brezkontaktna ob vhodih v trgovine. Upoštevati je potrebno tudi higieno kašlja, saj kašljamo v rokav. Plačujemo s plačilnimi karticami, se ne dotikamo obraza in se ne rokujemo.

4. Artikle izbirajmo z očmi, ne z rokami

Danes so police trgovin že tako urejene, da nam artiklov ni treba izbirati z rokami. Želeno izberimo z očmi, dotikajmo pa se le tistih artiklov, ki jih bomo kupili.

5. Za nakup si vzemimo dovolj časa

Pomembno je, da si za nakup vzamemo tudi dovolj časa. Tako bomo lažje na varni razdalji počakali na druge kupce, ki nam prečkajo pot, pa tudi tiste, ki izbirajo artikle s polic, ki smo si jih želeli ogledati sami.

6. Za varnost poskrbite tudi ob prihodu domov

Ob prihodu iz trgovine je najbolj pomembno, da si temeljito umijemo roke, nato pa tudi sveže sadje in zelenjavo. Ostala živila, če se le da, shranimo v drugo embalažo, kot so na primer plastične posode in kozarci. Predmete, kjer embalaže ne moremo zamenjati, očistimo z detergentom in vodo ali jo prebrišimo z alkoholnimi robčki. Vrečke za večkratno uporabo operemo, plastičnih pa nekaj dni ne uporabljajmo.

Ko živila pospravimo, si še enkrat umijemo roke. Najbolje je po prihodu iz trgovine tudi sleči vsa oblačila, v katerih smo bili v trgovini, in jih oprati na vsaj 60 °C.

Deli prispevek z drugimi.

Objavi komentar