7 najpogostejših napak na razgovoru za zaposlitev

Podjetje, ki sprejme odločitev o zaposlitvi novega sodelavca, vedno želi zaposliti najboljšega. Izbor je vsekakor težak, saj se na nekatera delavna mesta prijavi tudi nekaj sto kandidatov.

Prvo selekcijo si delodajalec običajno naredi že med branjem življenjepisa. V povprečju si za to vzame vsega minuto, zato je pomembno, da že na začetku izve, kaj vse je kandidat delal, kakšne so njegove delovne izkušnje, druga znanja in kompetence. Življenjepis mora imeti tudi osebni pečat, ampak o tem kdaj drugič. Za potrebe tega zapisa ste ta korak že uspešno opravili.

Tokrat bomo podrobneje pogledali, katere so najpogostejše napake, ki jih iskalci zaposlitve naredijo prav na razgovorih za zaposlitev. Kot je zapisano na enem vodilnih zaposlitvenih portalov pri nas, portalu mojazaposlitev.si, kjer beležijo več kot 400.000 obiskov na mesec (tako iskalcev zaposlitve kot tudi potencialnih delodajalcev), bi lahko najpogostejše napake strnili v sedem točk.

1. Slab prvi vtis

Prvi vtis pri delodajalcu ustvarite že v začetnih minutah, od teh pa je odvisen nadaljnji potek intervjuja. Na razgovor pridite vedno urejeni in primerno oblečeni. Izogibajte se določenim kretnjam, kot so udarjanje z nogo ob tla, prepogosto popravljanje las, premikanje na stolu, pretirano mahanje z rokami ipd.

2. Nepripravljenost na intervju

Pred intervjujem poskušajte pridobiti čim več informacij o podjetju. Za delodajalca ni hujšega, kot vprašanje: »S čim se pa ukvarjate?«

Zaposlitveni razgovor

Pred odhodom na zaposlitveni razgovor pridobite čimveč podatkov o podjetju.

Pred intervjujem si zato še enkrat oglejte spletno stran podjetja, prav tako pa preberite svoj življenjepis in oglas za razpisano delovno mesto. Tako bo verjetnost, da se znajdete v neprijetni situaciji, mnogo manjša.

3. Laganje

Laganje vam zagotovo ne koristi. »Ne pozabite, da lahko oseba, ki vas intervjuja, na podlagi vaših odgovorov hitro ugotovi, ali ji lažete,« poudarja Saša Boštjančič, direktorica podjetja Moja zaposlitev, ki upravlja tudi istoimenski zaposlitveni portal. Četudi dobite zaposlitev z laganjem, vam bo ob razkritju to bolj škodilo kot koristilo.

4. Obrekovanje nekdanjega/trenutnega delodajalca

Zaposlitveni intervju ni pravo mesto za obrekovanje nekdanjega oziroma trenutnega delodajalca. Vaš potencialni delodajalec lahko dobi vtis, da ste opravljivec, kar seveda škodi klimi v podjetju. Delodajalec lahko upravičeno predvideva, da če grdo govorite o nekdanjem delodajalcu in podjetju, boste grdo govorili tudi o njem. Če vas torej vprašajo po zadnjem delodajalcu, raje povejte kaj pozitivnega.

5. Negativizem

Če vas vprašajo, katera je vaša največja pomanjkljivost, bodite previdni z negativno samooceno, saj ta večinoma slabo vpliva na izid intervjuja. Raje odgovorite, da ste nekoliko preveč natančni, da včasih delate preveč ipd.

6. Skromnost ali bahavost

Ne pretiravajte, a obenem ne bodite preskromni. Ne pozabite predstaviti svojih dosežkov, vendar ne pretiravajte z bahavim obnašanjem, saj lahko s tem pustite vtis, da ste oseba, ki se bo težko vklopila v nov kolektiv.

7. Takojšnje spraševanje o bonitetah, času dopusta in plači

Veliko pametneje je uvodoma postavljati vprašanja o podjetju in delu samem. »Temo financ in dopustov načnite šele, ko ste prepričani, da ste si pridobili naklonjenost delodajalca oziroma na naslednjem intervjuju,« zaključi sogovornica, ki že vso svojo kariero dela z ljudmi in za ljudi.

Saša Boštjančič

Saša Boštjančič, direktorica podjetja Moja zaposlitev, že vso kariero dela za ljudi.

Ste mnenja, da bi na seznam najpogostejših napak lahko dodali še kakšno? Zelo veseli bomo vaših komentarjev – tako delodajalcev kot tudi iskalcev zaposlitev, ki že imate izkušnje z zaposlitvenimi razgovori. Prepričani smo, da bodo nasveti marsikomu prišli še kako prav!

Deli prispevek z drugimi.

Objavi komentar