Nasveti za hujšanje

Ste poskusili že na desetine različnih diet, pa nikakor ne pridete do vitke postave? Ste zapravili goro denarja za razne tablete, praške, drage športne vadbe in naprave? Čeprav je motivacija za zmanjšanje telesne teže na začetku »podviga« ponavadi velika, se hujšanje žal pogosto konča neuspešno. Če niste povsem prepričani o uspehu, če ne vidite pozitivnega cilja in nimate ustrezne discipline, vam tudi najboljši nasveti za hujšanje ne bodo prav dosti koristili. Kot pri večini stvari, morate tudi pri hujšanju najprej razčistiti v svoji glavi. Seveda pa obstajajo različni triki in tehnike, ki so vam lahko na vaši poti do popolne postave in povečanja samozavesti v veliko pomoč.

Za vas smo sestavili seznam nasvetov, razdeljenih v tri kategorije. V prvo spadajo nasveti, ki so povezani z motivacijo in odpravo stresa, v drugo smo umestili s prehrano povezane nasvete, v tretji pa so nasveti za hujšanje, povezani s športom in rekreacijo.

Ohranite visoko raven motivacije in se znebite negativnih misli

Znanstveno dokazano je, da sta stres in telesna teža medsebojno povezana. Če boste v procesu izgubljanja kilogramov pogosto v stresu, vam bo padla tudi motivacija za dosego zastavljenega cilja. Priporočamo vam, da upoštevate naslednje:

Beležite rezultate teže in obsega pasu 1. Preden pričnete s hujšanjem, se fotografirajte in si izmerite obseg pasu. Nato si določite in zapišite cilj, ki ga želite doseči.

2. Vsako jutro se stehtajte in težo zabeležite na list papirja ali v zvezek. Tako boste imeli dober pregled nad procesom hujšanja, s sprotnimi rezultati pa boste ohranjali visoko stopnjo motivacije.

3. Povejte svojim najbližjim, da ste pričeli s hujšanjem. V trenutkih, ko ne boste več povsem prepričani glede zastavljenega cilja, vam bodo svojci in prijatelji stali ob strani in vas spodbujali, hkrati pa boste tudi sami imeli večjo motivacijo.

4. Če je hrana vaš edini vir zadovoljstva, se pogovorite sami s seboj ter se odločite in zapustite začaran krog. Poskusite ponovno uživati v dobri družbi, glasbi, izletih, telovadbi, prostovoljnem delu ali v čem podobnem. Ne pozabite, da je težak le začetek.

5. Meditacija je odlična tehnika za odpravo kroničnega stresa, zaradi katerega posegate po nezdravi prehrani oz. nezdravem življenjskem slogu.

6. Zastavite si realne cilje. Shujšati več kot 15 kg v enem tednu je morda realno, zagotovo pa nezdravo. Pregovor »počasi se daleč pride« je v tem primeru vsekakor na mestu.

7. Ne primerjajte se z drugimi, saj se vsako telo na shujševalno kuro odzove drugače. Če vam nekdo reče, da je v enem tednu izgubil 10 kg, vam pa to ne bo uspelo, vam to ne sme zbiti motivacije.

8. Poskrbite za zadostno mero spanja. Pomanjkanje spanja spreminja raven hormonov v telesu, ki uravnavajo lakoto, kar lahko povzroči povečanje apetita.

Nasveti za hujšanje, povezani s hrano in pijačo

Naj vas ne bo strah, da se boste morali zaradi shujševalne kure v celoti odpovedati vašim sladkim razvadam in okusni hrani. Če boste upoštevali vsaj nekaj izmed spodnjih nasvetov, boste brez večjih naporov iz dneva v dan bolj zadovoljni, postavni in zdravi.

Jejte dovolj sadja in zelenjave 1. Recite STOP hitri prehrani, ki zvišuje nivo holesterola v krvi, maši žile, povzroča utrujenost, poleg tega pa nasiti le za kratek čas. Preglejte hladilnik ter shrambo, in se takoj znebite nezdrave prehrane.

2. Poskusite se izogibati ocvrti hrani. Obstaja veliko drugih, zdravju prijaznejših načinov priprave hrane, kot so kuhanje, pečenje v pečici, pečenje na žaru, dušenje, praženje …

3. Imejte vsaj pet obrokov na dan, ki naj bodo enakomerno razporejeni skozi celoten dan. Najbolje bo, da jeste na približno vsake tri ure.

4. Ne izpuščajte obrokov, saj na tak način ne boste shujšali. Učinek bo ravno obraten, saj bo telo pričelo s shranjevanjem zalog (maščob). Poleg tega bo organizem za proizvodnjo energije pričel izkoriščati mišice (beljakovine), ki so glavni porabnik maščob.

5. Prehrana naj bo čimbolj raznolika in uravnotežena. Ne pozabite na sadje in zelenjavo, ki vsebujeta veliko vlaknin, vitaminov in mineralov. Zaužijte tudi dovolj zdravih maščob, kot so olive, losos in oreščki.

6. Verjetno se strinjate, da vaše počutje po preobilnem kosilu vsekakor ni dobro. Ko niste več lačni, takoj prenehajte jesti. Če vam to ne bo uspelo, si hrano servirajte na manjše krožnike.

7.  Preden se odpravite v trgovino, si na listek napišite seznam živil, ki jih potrebujete za pripravo obrokov. Nakup opravite čim hitreje, saj boste na ta način preprečili, da bi posegli po nezdravih izdelkih, hkrati pa boste privarčevali tudi pri času in denarju.

8. Spijte vsaj 2,5 l tekočine na dan. Izogibajte se sladkim gaziranim pijačam, alkoholu, sadnim sokovom in polnomastnemu mleku. Poleg vode in zelenega čaja je priporočljiva nizkokalorična tekočina tudi brezkofeinska kava, ki je odličen vir antioksidantov.

Rekreacija za dobro počutje in vitko postavo

Z izogibanjem stresa, s pozitivno naravnanostjo in pravilno prehrano ste že na dobri poti do popolne postave. Hujšanje pa bo precej bolj učinkovito, če boste v svoje življenje vnesli tudi zadostno mero gibanja. Z rekreacijo in športom so povezani naslednji nasveti za hujšanje:

Vzemite si čas za tek v naravi 1. Pred kosilom ali večerjo se odpravite na krajši sprehod. Ne le, da boste s tem pokurili nekaj kalorij, po vsej verjetnosti boste nato želeli zaužiti nekaj bolj zdravega.

2. Zavedajte se, da mišične celice porabijo vsaj štirikrat več kalorij kot maščobne. Privoščite si pol ure aktivne fizične vadbe vsaj dvakrat ali trikrat na teden.

3. Že med tednom planirajte, na kakšen način se boste rekreirali za vikend. Če imate resno željo po hujšanju, boste morali živeti zdravo vseh 7 dni v tednu.

4. Zmanjšajte čas sedenja. Za gibanje izkoristite vsako priložnost. Tudi v službi si večkrat vzemite 5 minut časa in se malo razgibajte.

5. Če vam je vreme naklonjeno, se odpravite na sprehod v naravo. Še bolje bo, da se odpravite v hribe, saj boste na ta način pokurili še več kalorij.

6. Odlično rekreacijo za boljše počutje in izgubo odvečnih kilogramov predstavlja tek. Pričnite s krajšo razdaljo (3-5 km). Ne pozabite, da bo težak le začetek, nato pa se boste kmalu z veseljem odpravili tudi na nekoliko daljšo razdaljo.

7. Izkoristite čas televizijskih reklam za krepitev mišic. Naredite 20 sklec, trebušnjakov in počepov ter vaje za hrbtne mišice.

8. Kupite si sobno kolo, tekalno stezo, orbitrek ali kakšno podobno napravo. Ta vam bo še posebej prav prišla v zimskih dneh, ko bo za zunanjo vadbo premrzlo.

Prepričani smo, da vam bodo zgornji nasveti za hujšanje pomagali priti do postave, kakršno ste si vedno želeli. Naj še enkrat poudarimo, kako zelo pomembno je, da vztrajate pri novem življenjskem slogu. Shujšali ne boste z danes na jutri, saj je hujšanje proces, skozi katerega mora iti vaš organizem. Ne iščite bližnjic, s katerimi boste svojemu telesu le škodovali. Bodite odločni, živite zdravo in zaupajte v pozitiven rezultat.

Preberite tudi: Nasveti za zdravo življenje

Deli prispevek z drugimi.

Objavi komentar