Nega suhe kože na obrazu

Nagnjenost k suhi koži je prirojena. Če vas muči suha koža na obrazu, potem to običajno pomeni, da koži primanjkuje maščobe in vode. Nega kože mora zato obsegati tako skrb, da koži dovajamo vlago in maščobo, kot tudi to, da poskrbimo za primerno okolje, ki ne bo še bolj vplivalo na izsušenost. Koža se namreč pogosto lušči in luska tudi zato, ker so naši prostori premalo vlažni, ker v njih prekomerno uporabljamo klimatske naprave in ogrevalne vire, ker se prhamo s preveč toplo vodo … Da bo nega obraza učinkovita, suha koža pa preteklost, moramo torej poseči po različnih ukrepih – tako po primernih sredstvih za nego kot po spremembah v okolju in stilu življenja.

Kaj vse delamo narobe?

1. Koža ščiti telo pred okoljem in tudi koža obraza ima zunanjo plast namenjeno zaščiti. Če se na primer predolgo kopamo, se zaščita iz maščob odstrani in tako se nam blazinice na prstih zaradi vode nagubajo. Enako pa se s kožo na obrazu zgodi tudi v primeru, da za umivanje uporabljamo vročo vodo, ki topi kožne maščobe. Obraz umivajte s hladno vodo in ne bodite v vodi več kot pet do deset minut, kadar se prhate.

Umivanje obraza

Za umivanje obraza vedno uporabljajte hladno vodo.

2. Obraz potrebuje nežno čiščenje. Če uporabljate ličila, uporabite sredstva za odstranjevanje ličil, ob koži z mozolji pa temu namenjena mila. Ne uporabljajte navadnih mil, saj ta kožo zgolj še bolj izsušijo. Če je možno, se izognite antibakterijskim milom in milom z umetnimi dišavami.

3. Kadar se odločite za piling, naj bo ta blag. Piling je pri suhi koži nujen, da se odstranijo že odmrle celice in se lahko nato poskrbi za nego, ne sme pa biti pogost in agresiven. Zanj se odločite, ko že na videz ugotovite, da se koža luska in lušči. Ne drgnite preveč, da se ne vname!

4. Suha koža na obrazu povzroča težave tudi moškim, pogosto zaradi britja. Ko britev odstranjuje dlačice, odstranjuje s kože tudi zaščitna olja. Briti se je treba z ostro britvijo, v smeri rasti dlak ter z uporabo gela, ki omogoča dobro drsenje. Če je suha koža velik problem, razmislite o tem, da se ne bi brili. Na primer vsaj v času dopusta.

5. Suha koža je pogosto posledica prekomernega izpostavljanja sončnim žarkom. Nega obraza naj torej vključuje tudi zmernost pri sončenju in uporabo visokega zaščitnega faktorja – tako poleti kot pozimi!

6. Uporabljate ličila, po katerih je vaša suha koža še bolj suha? Proč z njimi! Poiščite takšna, ki so namenjena prav suhi koži.

7. Če imate s kožo težave, obiščite zdravnika oziroma dermatologa, saj je morda potrebna posebna nega kože. Suha koža lahko kaže na luskavico, atopični dermatitis, diabetes …

Pravo vlaženje kože na obrazu

Nega obraza mora biti pri suhi koži dosledna. Vsekakor ni dovolj, če se suha koža zgolj vsakih nekaj dni, ko se slučajno spomnimo, namaže s kremo. Nego je potrebno izvajati vsak dan, najbolje zjutraj in zvečer. Vendar pa to ne pomeni, da zahteva suha koža nujno draga kozmetična sredstva. Običajna krema za suho kožo, olje, rastlinsko maslo ali tudi mehki beli parafin (»vazelin«) povsem zadostuje.

Nega suhe kože

Nega suhe kože vodi do izboljšanja le, če jo izvajamo redno in dosledno.

Če kreme nimate pri roki, torej uporabite ali vazelin ali kakavovo maslo, kokosovo olje, oljčno olje … Deluje vse, kar lahko ponovno naredi »pregrado« med kožo in okolico.

Nega obraza naj poteka po naslednjih korakih:

  1. Obraz si očistite s sredstvom za čiščenje, namenjenim za suho kožo, najbolje s takšnim, ki ne vsebuje mila, ima pa ceramide.
  2. Kožo zgolj hitro popivnajte. Suha koža na obrazu se pri brisanju ne sme drgniti, prav tako je ne brišemo do suhega.
  3. Na še nekoliko vlažno kožo takoj po umivanju nanesemo kremo oziroma sredstvo, ki pomaga, da se vlago ujame v koži oziroma je ta ne prepušča navzven.
  4. Nega kože obraza zahteva tudi zaščito ustnic! Uporabite enako sredstvo kot za obraz ali posebno mazilo.

Suha koža in poletni meseci

Načeloma naj bi nam suha koža poleti povzročala manj težav kot pozimi, saj je zrak bolj vlažen. Res je, a v naših domovih vlago odganjamo s pomočjo klimatskih naprav, na prostem pa pozitivne lastnosti vlage izničujejo drugi vremenski vplivi, predvsem UV žarki vročega sonca. Saj veste, kaj pravijo. Če želite popolno polt, morate živeti v Angliji, kjer so ravno pravšnje temperature in ravno prav dežja, da suha koža obraza ne nagaja prav nikomur.

Poleti zahteva nega kože še nekaj dodatnih ukrepov. Poleg zaščite z visokim UV faktorjem vsak dan (tudi, če smo v mestu), je potrebno še splošno vlaženje telesa z uživanjem veliko tekočine.

Uživanje tekočine

Nezadostno uživanje tekočine lahko privede do nastanka suhe kože.

Če je suha koža težava tudi poleti, je najbolje, da obsega nega obraza tudi uporabo razpršil z vodo. Marsikatero kozmetično podjetje ima razpršilo z vodo, ki je obogatena z minerali in drugimi koristnimi snovmi, namenjena pa je prav temu, da si s fino meglico osvežimo obraz, ko nam je vroče. Pršilo imate lahko vedno v torbici in kadar koli začutite, da vas koža obraza »veže«, obraz popršite in nato na še vlažnega nanesite kremo. Najbolje je, da uporabite tako imenovano BB kremo (Beauty Balm kremo), ki hkrati poskrbi za prekrivanje nepravilnosti in daje koži enakomeren, rahlo matiran in nekoliko svetlejši ten, torej vam za lep videz ni potrebno uporabljati poleg nje prav nobenih ličil.

Deli prispevek z drugimi.

Objavi komentar