Nova javna najemna stanovanja v Mariboru

Stanovanjski sklad RS je v soseski Pod Pekrsko gorco otvoril 400 novih najemnih stanovanj, skupaj s 60 oskrbovanimi stanovanji in vso potrebno infrastrukturo. Namenjena so predvsem mladim do 35 let, mladim družinam in vsem, ki so kakorkoli bolj ranljivi, imajo zdravstvene ali druge težave.

Stanovanja so velika od 35 do 85 kvadratnih metrov, v A energetskem razredu in zagotavljajo odlične pogoje za bivanje v sozvočju z okolico. Največja javna investicija v Sloveniji, vredna približno 55 milijonov evrov, bo pomembno prispevala k reševanju stanovanjske politike, saj je soseska dostopna vsem.

Komu so nova najemna stanovanja namenjena?

Nova najemna stanovanja so namenjena vsem ranljivim skupinam, od mladih, mladih družin in starejših do ljudi s posebnimi potrebami, saj so prilagojena njihovim sodobnim in družbenim potrebam.

Kdaj bo objavljen razpis in kdo se lahko prijavi nanj?

Razpis bo na spletni strani sklada objavljen v kratkem, najprej za 212, potem še za 188 stanovanj. Prednost pri izboru najemnikov imajo mlade družine, družine z osnovnošolskim otrokom, družine in mlade osebe ter vsi, ki so kakorkoli bolj ranljivi, imajo zdravstvene ali druge težave. Vsekakor pa si tudi za oskrbovana stanovanja želijo, da bi starejši od 65 let izkoristili to priložnost.

Koliko bo znašala najemnina?

Novo naselje je načrtovano z upoštevanjem vidika trajnostne gradnje v največji možni meri. Stavbe so zasnovane kot nizkoenergijske z vgrajenim prezračevalnim sistemom z učinkovitim vračanjem toplote, dosegajo energetski razred A1 in so praktično energetsko samooskrbne.

Soseska Pod Pekrsko gorco

Odprtje novih najemnih stanovanj v soseski Pod Pekrsko gorco.

To bo omogočalo optimalne bivalne pogoje in znižalo stroške najemnine, ki bo znašala dobrih 5 evrov na kvadratni meter, kar je v povprečju okoli 300 evrov na enoto.

Kaj bo stanovalcem še na voljo v novi soseski?

V novi soseski je stanovalcem na voljo veliko zelenih površin, številna otroška igrišča za vse starostne skupine otrok, sprehajalne poti in vadbeni poligon za odrasle in seniorje, pa tudi center starejših, skupnost za tiste s posebnimi potrebami, vrtec in dnevni center aktivnosti. Predvidena je tudi inštalacija za polnilnice električnih avtomobilov in predpriprava za namestitev sončne elektrarne.

Bodo nova javna najemna stanovanja na voljo tudi drugje?

Cilj Sklada je v prihodnosti zagotoviti 10 tisoč dodatnih novih najemnih stanovanj. Trenutno so v gradnji stanovanja v Kopru (projekt Nova Dolinska, 91 stanovanj), Slovenskih Konjicah (5 stanovanj), v Rogaški Slatini (6 oskrbovanih stanovanj), Šmarju pri Jelšah (15 oskrbovanih stanovanj), Sveti Ani (štiri stanovanja), na Ravnah na Koroškem (projekt Vrata Javornika, 35 stanovanj) in v Radljah ob Dravi (28 oskrbovanih stanovanj).

Deli prispevek z drugimi.

Objavi komentar