Z novoletnimi zaobljubami do srečnejšega življenja

Vsak konec leta večina izmed nas sklepa novoletna zaobljube. »Novo leto je prelomnica v mojem življenju, prenehal/a bom kaditi, piti, pričel/a bom z dieto, več bom fizično aktiven/a …« so le nekatere, ki se znajdejo na naših seznamih, ki si jih shranimo v pametne telefone in planerje. Dobra tretjina ljudi na novoletne zaobljube pozabi že v prvih dveh tednih, po enem mesecu jih vestno izpolnjuje le še 64 odstotkov, po šestih mesecih pa manj kot polovica.

Vsem tistim, ki se boste tudi letos prepustili ritualom novega leta, ki nas, če to želimo ali ne, kar nekako prisilijo k razmišljanju o sebi in postavljanju ciljev za naprej, smo pripravili nekaj idej, kako do čim uspešnejših rezultatov pri uresničevanju nekaterih najbolj priljubljenih novoletnih sklepov.

Kako z novim letom dlje časa ostati aktiven in fit?

Na vrh seznama najpogostejših novoletnih zaobljub se pri marsikom vsako leto uvrstijo cilji, povezani z bolj zdravim načinom življenja. To se še posebej pozna pri povečanem obisku fitnes centrov v prvih mesecih novega leta, nato se novoletni naval poleže. Kako torej doseči, da zaobljubo »ostati aktiven in fit« resnično ponotranjimo do te mere, da vztrajamo daljše obdobje?

Strokovnjaki pravijo, da nam nova dejavnost (na primer telovadba) pride v navado v treh tednih, da postane del naše osebnosti, je potrebnih kar šest mesecev. Pri postavljanju zaobljub moramo čim bolj natančno opredeliti, kaj želimo doseči ali spremeniti, naši cilji pa morajo biti kar se da merljivi. To v praksi pomeni, da namesto »rad bi bil aktiven in fit« na seznam napišemo, kolikokrat na teden bomo tekli oziroma obiskali fitnes. Dobro je tudi, da zaobljube časovno opredelimo oziroma zraven dopišemo, kateri dan v tednu bomo namenili vadbi, do kdaj želimo doseči svoj cilj …

Merljivi cilji

Ob sklepanju novoletnih zaobljub natančno definirajte cilje, ki bodo lahko merljivi.

Naše zaobljube naj bodo ves čas nekje na vidnem mestu. Le tako lahko sproti preverjamo, kako uspešni smo. Medtem ko opazujemo kljukice pri novoletnih ciljih, se dvigujeta naša samozavest in motivacija. Če niste ravno samodisciplinirani, pa je dobro že, da ste bolj aktivni vsaj nekajkrat na leto. Lahko se na primer odločite za aktiven oddih, pa čeprav le za podaljšan vikend.

»Ugotovili smo, da Slovenci, sploh tisti, ki imajo zahtevnejšo službo, želijo aktiven dopust,« povedo v Rimskih termah, v katerih je prav omenjena oblika dopusta med najbolj iskanimi. Poleg neomejenega kopanja v vodi, ki slovi kot ena najbolj zdravilnih v Evropi, se lahko aktivni dopustniki sprehodijo po zdraviliškem parku z eksotičnim drevjem, si v hotelu sposodijo pohodniške palice in se podajo na daljši pohod, ali sedejo na kolo. Zraven dobijo tudi pohodniško karto in karto kolesarskih poti v okolici. Vsi tisti, ki si želijo več rekreacije, se lahko dodatno razgibajo v fitnesu. Na koncu se seveda prileže še sprostitev – v Deželi savn, kjer so na voljo finska, turška, rimska in infrardeča savna.

Je čas okoli novega leta pravi za iskanje zaposlitve?

Čeprav so praznovanja v veselem decembru namenjena prav temu, da za trenutek odmislimo skrbi, ki nas tarejo čez leto, verjetno koga zaposlujejo tudi misli o iskanju novih, boljših zaposlitvenih priložnosti.

Eden izmed razlogov, ki govorijo v prid temu, da se splača slednjega lotiti z novim letom, so tudi trenutno zelo spodbudni podatki. Nedavna raziskava je namreč pokazala, da lahko v prihodnjem letu pričakujemo velik napredek in visoko aktivnost na slovenskem trgu dela. Poleg tega so napovedi slovenskih delodajalcev med bolj optimističnimi v Evropi.

Zaposlovanje v Sloveniji

Pričakovanja glede zaposlovanja v Sloveniji so za leto 2017 pozitivna.

Po besedah direktorice zaposlitvenega portala mojazaposlitev.si, Saše Boštjančič, je zelo dober mesec za iskanje službe prav »veseli« december: »Trenutno imajo aktivni iskalci zaposlitve najboljšo priložnost, da dobijo novo zaposlitev, saj je večina v tem času na splošno veliko manj angažirana. Ob manjšem številu prijav je tako več možnosti za zaposlitveni razgovor.« Če boste željo po menjavi službe začeli uresničevati tik po novem letu, Boštjančičeva priporoča, da se tega lotite že januarja, ki je boljši mesec za iskanje službe kot na primer februar. »Januarja, ko ponovno s polno paro začnemo z delom, na našem zaposlitvenem portalu objavimo občutno več zaposlitvenih oglasov kot februarja, na primer,« pove Boštjančičeva in doda, da je pri iskanju zaposlitve bistvena tudi dobro napisana prijava na želeno delovno mesto oz. vsebina življenjepisa ali CV-ja, ki ga pospremi  dobro pripravljeno spremno pismo.

»Vsebino življenjepisa je vedno treba prilagoditi delovnemu mestu, na katerega se prijavljamo. To pomeni, da vsem delodajalcem ne pošiljamo enakega življenjepisa. Bralec, torej delodajalec, mora imeti občutek, da se je iskalec potrudil samo zanj,« na eno od bistvenih elementov dobrega življenjepisa opozori sogovornica, ki sodeluje z več kot 12.000 podjetji iz Slovenije in tujine. Še bližje k novi zaposlitvi vas lahko pripeljeta tudi vztrajnost in potrpežljivost. »Vmes pa ne pozabite pridobivati novih veščin in znanj, ki jih ni nikoli preveč,« še svetuje Boštjančičeva.

Do osebne rasti s tem, da si dovoliš biti to, kar si

Ker je novo leto simbolika novega začetka, ga mnogi izkoristijo tudi za to, da si zastavijo bolj intimne cilje, ki so povezani z intenzivnejšim delom »na sebi«. Prav to naj bi nas pripeljalo do bolj srečnega in zdravega življenja. Kako torej postati »boljši jaz« v odnosu do samega sebe in tudi do drugih?

Osebna rast

Do srečnejšega življenja in osebne rasti vas bo privedlo intenzivno delo na sebi.

»Če bi radi dosegli korenite spremembe v svojem življenju, se morate lotiti dela s svojo notranjostjo,« poudarja Lucija Smolnik, osebna coacherka in edina certificirana trenerka programa Boba Proctorja Thinking Into Results pri nas. »Pri človeku so pomembne vse tri ravni – um, čustva in njegova duhovna plat. Če pozornost preveč namenjaš zgolj eni od ravni, prej ali slej pride do neskladja,« opozarja sogovornica in dodaja, da velikokrat pomaga že to, da preprosto prisluhnemo sami sebi in ugotovimo, kaj si v življenju zares želimo. Do določenih spoznanj o sebi in do tega, kako jih uresničiti, vam lahko pomaga tudi osebni trener, ki vas ves čas spodbuja, da verjamete v zastavljene cilje. »Ko si dovoliš biti to, kar si, začneš tudi rasti,« zaključi sogovornica, ki vsem želi čim bolj uspešno in aktivno uresničevanje osebnih ciljev v novem letu.

Deli prispevek z drugimi.

Comments are closed.