10 prednosti ogrevanja na pelete

Pri izbiri načina ogrevanja moramo vzeti v obzir tako naš življenjski slog kot ekonomičnost ogrevanja. Tisti, ki imajo centralno ogrevanje na polena in si želijo, da jim ne bi bilo potrebno vsake pol ure na ogenj dodati novega polena, prav tako pa bi radi, da je doziranje avtomatično in je razmerje med izkoristkom ter ceno goriva ugodno, se pogosto odločijo za ogrevanje na pelete.

Lesni peleti so primerni tako za peči za centralno ogrevanje kot tudi za kurjenje v kaminih, zato so zanimivi tudi za tiste, ki nimajo ogrevalnega sistema z zalogovnikom.

Hkrati z učinkovitostjo in enostavnostjo uporabe pa lesni peleti predstavljajo tudi ekološko sprejemljiv način ogrevanja – so biomasa, saj so narejeni iz suhe žagovine, ki se stisne v drobne »čepke«. Ogrevanje na biomaso je z ekološkega vidika vsekakor dobrodošlo, saj pomeni uporabo stranskih oziroma odpadnih produktov, ki bi se jih sicer zavrglo, poleg tega pa je lesni pelet še izdelek, ki je CO2 nevtralen.

Pelete so najprej pričeli proizvajati v Avstriji, kjer je lesna industrija zagotovo med najmočnejšimi, zato je bilo tam tudi veliko lesnega odpada, ki so ga začeli leta 1997 stiskati v pelete. To se je izkazalo za donosno za proizvajalce ter praktično za uporabnike, zato je centralno ogrevanje na pelete hitro postalo priljubljeno in je še vedno v vzponu. Tudi pri nas se prav zaradi njegove praktičnosti ter visokega izkoristka zanj odloča vse več ljudi.

Katere prednosti prinaša ogrevanje s peleti?

1. Lesni peleti so enostavni za dobavo. Ni se vam potrebno ukvarjati z naročanjem, tako kot pri polenih ali kurilnem olju, prav tako pa ni dela z zlaganjem drv in razmišljanjem, kje boste imeli prostor za njihovo hrambo. Pelete lahko po potrebi kupujete tudi v vrečah po 15 kilogramov, na voljo pa so tako rekoč v vsaki vasi, saj jih prodajajo trgovine z gradbenim materialom, z izdelki za dom, kmetijske zadruge in podobno.

Lesni peleti

Lesni peleti so pakirani v 15-kilogramskih vrečah.

2. Za centralno ogrevanje na pelete in uporabo peletov za kamin vam ni potrebno razmišljati tudi o tem, iz katere vrste lesa so peleti narejeni. Ne glede na to, za kakšen les je šlo, so lesni peleti po učinkovitosti identični, saj se pri stiskanju biomase ter mletju lesa razlike popolnoma izničijo. Vsekakor pa je pomembno, da v njih ni lubja in nenaravnih primesi.

3. Ogrevanje na biomaso je znano po svojem visokem izkoristku, ki se kaže tudi v tem, da za peleti ostane izjemno malo pepela – peči vam ne bo nikoli več potrebno čistiti vsak dan, tako kot je to potrebno pri ogrevanju s poleni, saj je zgorevanje skoraj popolno. Da bi bilo tudi res tako, pa morajo biti lesni peleti visoke kakovosti – vsebovati morajo pod 10% vlage, biti dolgi od 2,5 do 3 cm, brez razpok, v vreči pa ne sme biti veliko prahu in zdrobljenih delcev (če so slabše stisnjeni, niso kakovostni). O kakovosti gostote sicer priča tudi enostaven test: če pelet spustimo v kozarec vode, mora takoj potoniti na dno.

Peč na pelete z zalogovnikom 4. Ogrevanje na pelete je lahko popolnoma avtomatizirano, kar pomeni, da je skrb, da bo ogenj ugasnil in bo v hiši mraz, povsem odveč. Če se odločimo za avtomatično doziranje, z ogrevanjem tako rekoč ni dela. Večji sistemi imajo običajno tedenske zalogovnike, manjši pa imajo lahko tudi dnevne. Prav tako si lahko uredite zalogovnik za celotno sezono, seveda pa bo v tem primeru potrebnega nekaj več prostora za skladiščenje.

5. Ogrevanje na pelete v primerjavi z ogrevanjem na drva ne terja toliko prostora. Ne le, da ne potrebujete prostora za hrambo polen, temveč je tudi peč za ogrevanje s peleti precej majhna.

6. Ne želite takoj investirati v novo peč? Če bi radi lesne pelete zgolj preizkusili oziroma zmanjšali stroške ogrevanja, ne da bi investirali v popolnoma nov kotel, lahko za ogrevanje s peleti predelate peč, ki ste jo prej uporabljali za ogrevanje s kurilnim oljem. Običajno je pri takšni peči izkoristek manjši, zato velja vsekakor najeti strokovnjaka, ki bo izračunal, koliko bi vas stala nova peč in koliko zgolj prilagoditev stare. Prav tako velja opozoriti, da ni mogoče prilagoditi vsake peči.

7. Cena peletov velja za precej ugodno, saj je biomase pri nas dovolj, pa tudi lesni peleti iz uvoza so na voljo po relativno nizkih cenah. Ker je surovine v izobilju, ponudnikov pa vsak dan več, vam ni potrebno skrbeti, da bi centralno ogrevanje na pelete postalo drago – za razliko od ogrevanja z drugimi energenti, pri katerih cene naraščajo in ki jih v Sloveniji med lastnimi naravnimi viri nimamo. Ogrevanje na biomaso se torej zagotovo izplača in vam lahko prinese kar od 30 do 60 odstotkov prihranka za stroške ogrevanja.

Cena peletov

Cena peletov je nižja od cene drugih energentov.

8. Ogrevanje na biomaso oziroma centralno ogrevanje na pelete je okolju prijazno, saj je CO2 nevtralno. Kaj to pomeni? Pri uporabi fosilnih goriv se v ozračje izpušča ogljikov dioksid, ki je bil sicer ujet pod zemljo, s tem pa se povečuje učinek tople grede. Lesni peleti veljajo za nevtralno gorivo, saj so zgolj iz lesa. In v lesu se med rastjo dreves nabira ogljikov dioksid iz ozračja, ko pelete kurimo, pa se CO2 ponovno sprošča v ozračje. Gre torej za sklenjen krog, ki ga ne moremo razbiti – tudi če bi les v gozdu zgnil, bi se v zrak izločil ogljikov dioksid.

9. Omenili smo že, da se lahko odločite tako za pelete domače izdelave kot uvožene, pri čemer velja poudariti, da lahko »narodna zavest« pri odločitvi za nakup peletov bistveno pomaga ne le k razvoju slovenskega gospodarstva, temveč tudi k boljšem stanju v naših gozdovih. Uporaba biomase pomeni namreč tudi čiščenje domačih gozdov, ki je marsikje več kot potrebno.

10. Se odločate za vrsto ogrevanja v novogradnji ali zamenjavo starega kurilnega sistema? Potem je ogrevanje s peleti zagotovo nekaj, na kar velja pomisliti, če želite prihraniti pri investiciji. Za vgradnjo novih kurilnih naprav na biomaso si lahko pridobite subvencijo EKO sklada in tako prihranite kar do 25 % lastnih sredstev. O pogojih pridobitve EKO subvencije se pred investicijo v kurilno napravo dobro poučite.

Deli prispevek z drugimi.

Objavi komentar