Osvežitev lesene vrtne garniture

Lepo vreme kar kliče na prosto, a preden se lotimo posedanja na domačem vrtu ali terasi, je potrebno pripraviti vrtno garnituro. Samo namestitev okrasnih blazin še zdaleč ne bo dovolj, če želite, da bo kljubovala vremenskim vplivom, zato se najprej lotite vzdrževanja.

Zakaj je potrebno vzdrževanje lesene vrtne garniture?

Bodimo odkriti: lesene vrtne garniture niso poceni, saj so izdelane iz masivnega lesa, pogosto pa gre za specifične, dražje vrste lesa, ki so primerne prav za zunanjo uporabo – na primer tik.

Les je naraven material, zato ga je treba primerno ceniti in negovati, sicer prične hitro propadati. Da je možno doseči dolgo obstojnost, nam dokazujejo skandinavske lesene hiše, ki se ne ozirajo niti na vlago niti na vpliv smoga in UV žarkov. A pri hišah smo ljudje običajno bolj skrbni kot pri pohištvu …

Naravna lepota lesa in sodobne možnosti njegove obdelave, oblikovanja in zaščite omogočajo, da so lesene vrtne garniture obstojne veliko dlje kot na primer garniture iz ratana ali plastike, ki sta bolj občutljiva na obrabo in vreme. Torej se potrudimo, da bo tudi z našo garnituro tako!

Vplivi na les

Lesena vrtna garnitura naj bo pozimi spravljena v suhem prostoru, pa tudi poleti je najbolje, da je pod streho. Kljub zaščitnim premazom oziroma impregnaciji lahko dež les zmehča, ta pa prične zaradi tega počasi gniti oziroma se pričnejo v razpokah nabirati mikroorganizmi, ki povzročajo razrast gliv in plesni. Še posebej je dež škodljiv v kombinaciji z umazanim zrakom oziroma smogom, da o tako imenovanem kislem dežju sploh ne govorimo.

Enake težave povzroča sonce. To je v prvi vrsti krivo, da se les pod vplivom UV žarkov razbarva oziroma pobledi, poleg tega pa sončni žarki in toplota povzročajo tudi sušenje lesa in njegovo razpokanost.

Lesena sedežna garnitura

Tretja nevarnost pa so seveda majhne in malo manj majhne živali. Lesni črvi si hitro najdejo svoj dom v lesu, ki ni primerno zaščiten, na spodnji strani lesene mize si lahko svoj papirnat dom naredijo ose. Če lesena vrtna garnitura pozimi ni primerno shranjena, tvegamo, da jo načnejo glodavci, poleti pa jo s svojim ostrim vonjem, ki ga je ob nezaščitenem lesu težko odstraniti, ob markiranju teritorija mimogrede označi še kakšen pes ali mačka.

Priprava lesene vrtne garniture na uporabo

Preden mizo in stole postavite na teraso, dobro preglejte les. Če so se v njem vgnezdili lesni črvi, je najbolje uporabiti premaz proti lesnim črvom. Prav tako bo morda potrebno uporabiti tudi sredstvo proti plesnim in glivam.

Če je les v dobrem stanju, bo včasih dovolj, če vzamete zgolj vlažno krpo in ga dobro zbrišete, da odstranite prah, včasih pa bo nujno, da celo garnituro dobro sperete z močnim curkom vode in jo nato pustite stati na soncu, da se popolnoma osuši.

Po pranju ali brisanju bo potrebno leseno garnituro prebarvati oziroma prelakirati. Mizo in stole nekoliko pobrusite z brusnim papirjem in nato premažite s premazom, namenjenim zaščiti lesa. Raje kot na ceno glejte na kakovost laka ali barve – naj bo za les, ki je zunaj.

Lesena vrtna garnitura Vsekakor ni potrebno, da se odločite zgolj za osvežitev z lakom, temveč lahko garnituro tudi prebarvate v poljubno barvo, na primer belo ali modro, poigrate se lahko celo s poslikavami. To lahko vašo staro leseno vrtno garnituro popolnoma spremeni in ji vdahne nov, svež videz. Le nečesa ne pozabite – močnejše barve in poslikave ostanejo za vedno, zato si nikar ne delajte utvar, da boste naslednje leto mizo in stole enostavno spet zbrusili in jim vrnili naraven videz.

Ko sta barva ali lak suha, preverite še, ali je morda potrebno poskrbeti za zamenjavo kakšnega vijaka in pri zložljivih stolih in mizah naoljite tečaje, da ne bodo škripali in rjaveli.

Kaj pa, če imate raje naravno zaščito lesa? Potem pozabite na lake in barve, ter zaščitite les z oljem ali čebeljim voskom. Res je, da vas to utegne stati nekoliko več, vendar prinaša ekološka osveščenost svojevrstno zadovoljstvo.

Dodatki so pika na i

Sedenje na trdem lesu vsekakor ni prijetno, zato operite tudi blazine za sedenje oziroma kupite nove. Lahko so enobarvne ali pisane, vsekakor pa naj bodo iz močnega materiala, ki se ne bo pričel takoj trgati. Edino rumeni barvi se raje izognite – to je barva, ki najbolj privlači žuželke, pretiranega števila brenčavih gostov pa si pri pikniku na terasi ali pri poležavanju na lesenem ležalniku gotovo ne želite.

Blazine za stole

Tudi za prt na mizi poskrbite. Ta bo ščitil površino mize pred sončnimi žarki in preprečeval razbarvanost, če boste ob piknikih izbrali plastificiran prt, pa boste les zaščitili tudi pred polito pijačo, voskom vrtnih sveč, maščobo od hrane in podobno.

Osvežitev lesene vrtne garniture je lahko zelo zabavno delo. Le lotiti se ga morate na dan, ko ste za to razpoloženi!

Deli prispevek z drugimi.

Objavi komentar