Priprava na nastop na televiziji ali TV intervju

So vas povabili, da bi nastopili na televiziji, povedali svoje mnenje, predstavili svoje izkušnje? TV intervju je za tiste, ki znajo takoj pridobiti pozornost občinstva in so spretni z besedami, nekaj, kar so si morda že dolgo želeli oziroma s čimer nimajo prav nobenih težav. Za manj izkušene pa je lahko nastop na televiziji tudi prava nočna mora.

Je potrebno gledati v kamero ali v novinarja? Kako se obleči? Kako se naličiti? Kako govoriti, da bomo delovali naravno, hkrati pa ne bomo niti preveč preprosti niti preveč vzvišeni in prefinjeni? Kako se izogniti neprijetnim vprašanjem?

Na nastop na televiziji oziroma intervju se lahko dobro pripravite. Doma po potrebi vadite pred ogledalom ali se posnemite na telefon ali domačo kamero, nato pa poglejte posnetek – tako boste videli, kaj morate popraviti.

Tudi mi vam ponujamo kar 30 praktičnih nasvetov, s katerimi bosta vaša trema in strah pred javnim nastopanjem ter pojavljanjem na televiziji povsem odveč. Da se boste takrat, ko bo kamera usmerjena v vas, počutili samozavestne in sproščene.

Videz in urejenost

1. Oblecite nekaj, v čemer boste čedni, hkrati pa vam bo udobno. Ne odločite se za povsem novo oblačilo, da ne boste sredi snemanja ugotovili, da vam je to neudobno, da vas tišči, vam je prekratko, pretesno … Izogibajte se oblačilom z drobnimi črtami, kvadratki ali tako imenovanim »pepita« vzorcem, kajti pri njih pride hitro do učinka »mrgolenja«. Prav tako se izognite živo rdeči in popolnoma beli, saj ti preveč izstopata. Odvisno od tega, kako je zastavljena scenografija studia, vam bodo povedali, ali se morate izogniti modri ali zeleni (v primeru, da uporabljajo tako imenovani modri ali zeleni zastor). Temne barve, bež in pastelni toni so običajno najboljši.

Elegantna in udobna oblačila

Oblecite se v elegantna in udobna oblačila.

Ne pozabite: oblačila morajo biti takšna, da ne pritegnejo vse pozornosti, kajti gotovo želite, da se poslušalci posvetijo vašim besedam, ne pa vašemu videzu.

2. Oblecite se lahkotno, saj vam bo zaradi luči v studiu sicer vroče.

3. Ženske se izogibajte obilju nakita, od katerega bi se lahko odbijala svetloba reflektorjev.

4. Ko vas bodo pred nastopom v roke vzeli maskerji in poskrbeli, da boste imeli na sebi nekaj malega pudra, da se ne boste svetili, naj ti pri moških, ki se jih loteva plešavost, poskrbijo tudi za plešo – da se ne bo svetila pod reflektorji.

5. Med intervjujem si ne popravljajte obleke ali las!

6. Nikoli ne nastopajte s čepico – tudi v primeru, da je ta na primer del vaše uradne uniforme ali reprezentančnega dresa, čepico snemite, saj njen senčnik senči vaše oči in preprečuje, da bi jih gledalci videli.

7. Nasvet za ženske: poskrbite za dober nedrček! Ta bo precej pripomogel k vašemu videzu, prav tako pa ne bo neprijetnosti, ker bi vam naramnica drsela z ramena. Vložite tudi v dobre čevlje z visokimi petami – ne zgolj zato, da boste videti višje, temveč zato, da boste stale bolj pokončno in bile med sedenjem videti bolj elegantno.

8. Nič ni narobe, če imate v avtomobilu rezervna oblačila. Za vsak slučaj, če se tik pred intervjujem zamažete z ličilom za ustnice, polijete s kavo …

9. Razen v primeru, da vam tako naročijo, ne glejte v kamero. Pri intervjuju je vaš sogovornik novinar, zato z njim vzdržujte stik z očmi, kadar sodelujete v omizju, pa vzdržujte očesni stik z osebo, katero naslavljate oziroma ji odgovarjate. Če vam je težko vzdrževati očesni stik z ljudmi, vam svetujemo, da to vadite doma – očesni stik namreč povezujemo z resnicoljubnostjo oziroma govorjenjem resnice, zato je izjemno pomemben!

Televizijski nastop

Med TV nastopom ne glejte v kamero.

10. Iz enakega razloga (kredibilnosti oziroma prepričanja gledalcev, da govorite resnico), se izogibajte tudi pretiranemu mežikanju. Pazite, da ne uporabite kreme ali ličila, ki bi lahko dražila oči, ter da nimate prehlajenih oči. Če običajno mežikate zato, ker imate suhe oči, pred intervjujem uporabite kapljice za vlaženje.

11. Telesna drža je še ena od stvari, po kateri vas bodo gledalci sodili. Ne glede na to, ali nastop na televiziji poteka sede ali stoje, bodite vzravnani in se nikar ne gugajte (v stolu ali na lastnih podplatih), saj boste v tem primeru delovali nervozno ali raztreseno. Videti bo, kot da vas tišči na stranišče, ne pa, kot da želite podati strokovno in profesionalno mnenje. Prav tako boste ob dobri drži videti »sveži«, ne pa utrujeni (in utrujenost je nekaj, česar gledalci ne želijo videti, pa tudi slišati nočejo o njej).

12. Bo intervju potekal sede? Nikar ne sedite s prekrižanimi nogami. Moški pri tem pazite na dolžino hlač, da ne boste kazali celih nogavic.

13. Vaš trup naj bo vzravnan, ramena potisnjena rahlo nazaj, vrat imejte iztegnjen. Tako boste tudi lažje govorili, vaš glas pa bo jasen in razločen, saj je to najboljši položaj za glasilke.

14. Pri govorjenju bodite previdni, da ne boste pretirano premikali glave. Če med govorom radi avtomatično kimate oziroma občasno suvate z glavo navzgor in nazaj, je to na televiziji videti precej nenavadno.

15. Če imate med intervjujem na svojih oblačilih pritrjen mini mikrofon, pazite, da ne boste povzročali neprijetnih šumov in hreščanja zaradi svojih gest. Prav tako ne povzročajte nepotrebnega hrupa s tem, da se mikrofona dotikate ali po njem celo udarite, da s prsti bobnate po mizi, da žvenketate z zapestnicami …

16. Svoje besede pospremite z naravnimi gestami, ki naj ne bodo pretirane (te so grozeče), prav tako pa ne velja stati povsem kot kip. Če je možno, položite dlani na mizo, na naslonjalo stola, ali pa jih imejte v naročju, nato pa z njimi tu in tam poudarite kakšno besedo. Nikar ves čas ne prepletajte prstov, se igrajte s prstanom in podobno – to kaže na vašo živčnost in je izjemno moteče.

Besede, besede, besede …

17. Kljub temu, da so novinarji zelo prijazni, ne pozabite, da lahko uporabijo vse, kar boste rekli – in če je intervju v živo, je treba biti še toliko bolj previden. Po vsakem vprašanju si vzemite sekundo ali dve, da nekoliko zberete svoje misli, preden začnete odgovarjati. Najbolje je sicer, da dobite vprašanja v naprej in se nanje lahko pripravite, saj tako ne bo presenečenj, a pogosto to ne bo mogoče – seznanili vas bodo zgolj s temo, o kateri naj bi govorili oziroma s problematiko, ki naj bi jo komentirali.

Čas za premislek

Vzemite si dovolj časa za premislek.

18. Nikoli ne recite novinarju, da vas določene stvari ne sme vprašati – ker vas bo, hote ali nehote, nazadnje vprašal prav to. Bolje je, da takrat, ko o nečem ne želite govoriti, šele ob samem vprašanju poveste, da trenutno o njem ne morete razpravljati (ker je še prezgodaj, ker niste strokovnjak, ker gre za povsem zasebno stvar, ker trenutno nimate pravih informacij). Saj veste – morda vas novinar sam po sebi sploh ne bo vprašal tistega, česar se najbolj bojite.

19. Govorite počasi – tako vam bodo gledalci še bolj prisluhnili, hkrati pa boste lahko bolj pazili, da ne rečete česa, kar bi kasneje lahko obžalovali.

20. Ne uporabljajte mašil. »Eee« v vsaki povedi, pretirana uporaba besedic »pa«, »pač«, »tako da …« in podobno je moteča. Zdi se, da tudi ne veste prav dobro, o čem govorite.

21. Ostanite osredotočeni na tematiko. Če vas povprašajo o nečem, kar s tem ni povezano, se z odgovorom navežite nazaj na prvotno temo.

22. Izogibajte se komentiranju izjav ter mnenj drugih, saj je to lahko hitro videti kot opravljanje, to pa vam nekoč v prihodnosti lahko škoduje. Izmuznite se z odgovorom, ki vodi nazaj k bistvu oziroma k vam. Na primer: »Takšno je mnenje gospoda Novaka, sam pa menim tako …«

23. Ne odgovarjajte na vprašanja, ki špekulirajo. »Kaj bi bilo, če bi bilo,« ni vaša stvar, temveč stvar za vedeževalce. S špekuliranjem se lahko popolnoma osmešite.

24. Bodite odkriti in nikoli ne lažite. Če nečesa ne smete razkriti, tega pač ne razkrijte oziroma ne podajajte informacij, o katerih vas niso povprašali sami po sebi. Če vas povprašajo po nečem neprijetnem in se konkretnemu odgovoru ne morete izogniti, pa nikar ne lažite – mediji so kruti in hitro vas bodo razkrinkali, kar lahko povzroči nepopravljivo škodo.

TV intervju

Podajajte le resnične odgovore.

25. Ne bodite pretirano osebni. Novinarju lahko rečete: »Poglejte, gospod Bobovnik, …« Nikar pa si ne privoščite: »Poglejte, Špela …« To se je v preteklosti zgodilo tudi že politikom, in bilo je precej nenavadno – tudi če se z novinarjem zasebno poznate, si na televiziji ne morete privoščiti takšne nespoštljivosti.

26. Pozanimajte se, kdo bo vodil intervju. Je novinarka strastna zagovornica pravic živali in veganka, vi pa vodite mesnopredelovalno podjetje? Vedno preverite novinarjevo ozadje in tudi ozadje medijske hiše – tako novinarji kot mediji imajo svoja stališča, ki jih je treba poznati.

27. Preusmerjajte od negativnega k pozitivnemu. So vas povprašali o težavi v podjetju? Začnite z njo, a že po prvi povedi se osredotočite na pozitivne stvari – kaj vse se v podjetju dobrega dogaja in kako dobro mu kaže.

28. Vedno se zahvalite! Za povabilo, za podporo, za pomoč, za čestitke …

29. Ne opravičujte se, razen v primeru, da je potrebno opravičilo zaradi vaše javne podobe.

30. Novinarju ne dovolite, da vrta v vas. Ko se prvič elegantno izognete odgovoru in vam novinar reče, da še vedno niste odgovorili na njegovo vprašanje oziroma ga zastavi ponovno, mu povejte, da ste mu odgovorili po svojih najboljših močeh in mu kaj več ne morete povedati. Kadar novinarji vrtajo v sogovornika, je mučno tako za osebo, ki daje intervju, kot za gledalce – in verjemite, ti hitro tudi sami rečejo, da je novinar »siten« ter se postavijo na stran intervjuvanca.

Deli prispevek z drugimi.

Objavi komentar