Registracija domene – prvi korak do lastnega spletišča

Bi radi imeli svojo spletno stran? Potem bo prva stvar, ki jo boste morali urediti, registracija domene. Omenjeno storitev omogočajo številna podjetja, cene registracije pa se razlikujejo od ponudnika do ponudnika. Še preden pa se odločite za podjetje, pri katerem boste domeno registrirali, dobro premislite o imenu domene ter seveda tudi o domenski končnici.

Žal vam moramo že kar na začetku povedati, da je zelo veliko število domen že zasedenih, tako da vam lahko izbor ustreznega imena vzame več časa, kot si morda mislite. Da pa bo izbor vseeno nekoliko lažji, si v nadaljevanju preberite nekaj nasvetov o registraciji domene.

Kako izbrati ime domene?

Ime domene Vsekakor najbolj pomembno je, da je ime domene izvirno in da si ga je lahko zapomniti. Registracija domene zahteva še posebno previdnost s strani podjetij, saj lahko neustrezna izbira imena vodi do slabših poslovnih rezultatov. Ime domene naj ne bo predolgo, tam nekje do 20 znakov je več kot dovolj, še boljše pa bo, če bo krajše.

Drugi kriterij za registracijo domene oziroma izbiro njenega imena pa je pomemben z vidika spletne optimizacije. Če boste npr. nudili prevajanje, ne bo škodilo, če ime domene zajema omenjeno besedo, saj boste s tem spletnim iskalnikom, kot je Google, dali jasno sporočilo, o čem bo tekla beseda na internetni strani. S tem se boste za iskalne poizvedbe, ki vključujejo besedo prevajanje, lažje prebili na višja mesta v spletnih iskalnikih, s čimer boste seveda pridobili tudi več obiska. Na tem mestu je potrebno poudariti, da vključevanje ključne besede v ime domene zadnja leta izgublja na pomenu, zato pri registraciji domene nikar ne zanemarite prvega kriterija, torej izvirnosti imena domene.

Če želite preveriti, ali je izbrano ime domene še prosto ali ne, lahko to storite na strani www.preveri.si.

Izbor domenske končnice

Domenske končnice Registracija domene vključuje razmislek o imenu domene, poleg tega pa tudi o domenski končnici. Izbirate lahko med številnimi končnicami, kot so .si, .com, .net, .org, .info, .eu, … Vse bolj priljubljene so tudi tako imenovane premium domene, kjer že sama končnica nakazuje na dejavnost oziroma tematiko spletne strani. Takšne končnice so na primer .bar, .coffee, .camp, .guru, .recipes, .tips, … Premium domene so precej dražje od prej naštetih, nekatere celo zahtevajo razno dokumentacijo, na podlagi katere se določi, če sploh imate pravico do izbrane premium domenske končnice. V nasprotnem primeru registracija domene z vaše strani ne bo mogoča.

Torej, še vedno ostajamo pri vprašanju, katero končnico izbrati pri registraciji domene. Tu velja precej preprosto »pravilo«. Če bo vaša stran v slovenskem jeziku, izberite končnico .si, ki je namenjena prav slovenskim stranem. Če pa boste imeli stran v angleščini, raje izberite .com, v kolikor pa je le-ta zasedena, posezite po .net. Domenski končnici .org in .info nista tako priljubljeni, medtem ko je .eu čisto ustrezna za spletne strani, katerih ciljna publika je Evropa.

Registracija domene z več domenskimi končnicami

Konkurenca na spletu je vse večja, kar pomeni, da je večina dobrih domen že zasedenih. Če se nameravate resno podati v posel, vam vsekakor priporočamo, da registrirate več domenskih končnic, saj se s tem izognete morebitnim težavam s konkurenco v prihodnosti.

Primer: Ugotovili ste, da je domena prevajanje.si prosta. Ker nudite prevajalske storitve, hitro opravite registracijo domene. Nato pogledate, če so proste tudi prevajanje.com, prevajanje.net in prevajanje.eu, ter morebitne proste domene registrirate. Ne v namen, da bi tudi na teh domenah postavili spletne strani, temveč zato, da boste imeli manj konkurence.

Kako registracija domene poteka in kje jo opraviti?

Kje registrirati domeno Registracija domene ni zapleten postopek. Vse, kar morate narediti, je, da poiščete ponudnika (registrarja), ki registracijo omogoča. Nato v okvirček vpišete ime domene, ki jo želite registrirati, in izberete domensko končnico. Ko storitev plačate (večina ponudnikov omogoča plačevanje na različne načine, npr. po predračunu ali preko PayPal-a), se opravi registracija domene s strani registrarja na vaše ime.

Poleg same domene boste za postavitev lastne spletne strani potrebovali še zakupljen prostor na strežniku. Omenjena storitev se imenuje spletno gostovanje, o tem pa si lahko več preberete tukaj.

Deli prispevek z drugimi.

Objavi komentar