Sončni kolektorji

Ljudje se vse bolj zavedamo pomembnosti izkoriščanja obnovljivih virov. Sonce nas sicer greje že tisočletja, da pa njegovo energijo lahko s pomočjo solarnih sistemov uporabimo tudi za ogrevanje stanovanja, smo ugotovili v 20. stoletju. Tako sončne celice kot tudi sončni kolektorji predstavljajo naložbo prihodnosti. Na tem mestu velja omeniti glavno razliko med omenjenima tehnologijama. Sončne celice pretvarjajo energijo Sonca v elektriko (proces se imenuje fotovoltaika), medtem ko sončni kolektorji izrabljajo infrardeče valovanje za segrevanje vode. Tako gre pri slednjih najpogosteje za ogrevanje sanitarne vode ali bazena, uporabimo pa jih lahko tudi kot nizkotemperaturno podporo k obstoječemu sistemu ogrevanja.

Hiter razvoj solarnih sistemov

Solarni kolektorji Lahko bi rekli, da se solarni sistemi razvijajo s svetlobno hitrostjo. Podjetja, ki delujejo na tem področju, se zavedajo, da fosilna goriva postajajo vse dražja, poleg tega pa ljudje postajajo tudi vedno bolj ozaveščeni. Vedo, da se jim bo investicija v sončne kolektorje hitro povrnila, prisostvovali pa bodo tudi k manjšemu onesnaževanju okolja. V zadnjih dveh desetletjih so solarni sistemi doživeli izjemen napredek, zato so tudi cene sončnih kolektorjev postale precej bolj dostopne. Ker obstaja možnost, da bomo nekoč potrošili vse neobnovljive vire oz. da bodo le-ti ostali dostopni samo največjim bogatašem, se bo povpraševanje po solarnih sistemih brez dvoma še naprej zviševalo.

Vrste oz. tipi solarnih kolektorjev

Dandanes so na trgu dostopne različne vrste solarnih kolektorjev. Glavni dve sta:

  • Ploščati kolektorji
  • Vakuumski kolektorji

Lahko pa jih razdelimo tudi glede na lokacijo montaže:

  • Strešni kolektorji
  • Kolektorji za montažo v streho
  • Fasadni kolektorji
  • Balkonski kolektorji

Ploščati sončni kolektorji

Ploščati sončni kolektorji Na področju izkoriščanja sončne energije za ogrevanje sanitarne vode so bili najprej razviti ploščati sončni kolektorji. Pred dobrim desetletjem je bila njihova cena izjemno visoko, še posebej če upoštevamo dejstvo, da so bili precej manj učinkoviti kot so danes. Največkrat so izdelani iz vzporedno postavljenih bakrenih ali aluminijastih cevi, v katerih se nahaja grelna tekočina. Na cevi je lasersko zavarjena bakrena absorbcijska plošča, ki sprejema energijo Sonca in z njo ogreva tekočino v cevi. Na absorbcijsko ploščo pa je priterjena steklena površina, saj steklo preprečuje odboj žarkov in tako poskrbi za maksimalen izkoristek energije.

Vakuumski sončni kolektorji

Vakuumski sončni kolektorji Zaradi izjemnih lastnosti in dolge življenjske dobe vse bolj priljubljeni postajajo vakuumski sončni kolektorji. Vakuum velja za odličen izolator, s pomočjo katerega se voda segreje bolj in veliko hitreje. Glavna prednost vakuumskih kolektorjev je v tem, da jih za solarno ogrevanje sanitarne vode ali kot dodatek k obstoječemu sistemu ogrevanja lahko koristimo skozi celotno leto. Pri velikih temperaturnih spremembah zaradi vakuuma omogočajo mnogo večji izkoristek kot ploščati sončni kolektorji, poleg tega pa jim tudi veter skorajda ne znižuje učinkovitosti. Odlično izkoriščajo tudi difuzno svetlobo v oblačnem vremenu.

Solarni sistemi omogočajo velike prihranke

Prihranki Opravljene so bile številne študije, ki govorijo v prid solarnim kolektorjem. Ob upoštevanju faktorjev, kot so cena sončnih kolektorjev in njihova življenjska doba, cena montaže in vzdrževanja ter povprečen strošek ogrevanja vode na gospodinjstvo, pridemo do izračuna, da se investicija v povprečju povrne v 6-10 letih. Poleg tega država subvencionira okolju prijazne načine ogrevanja (Eko subvencije), zaradi katerih so sončni kolektorji še toliko bolj zanimivi.

Deli prispevek z drugimi.

Objavi komentar