Kako spletni marketing izvajajo profesionalci?

Spletni marketing sliši tudi na ime internetni marketing, prav tako se uporablja izraz trženje na spletu. Gre za obliko trženja z uporabo spletnih tehnologij. Cilj internetnega marketinga je izboljšanje poslovanja na spletu, do katerega vodijo različne poti.

Tako obstajajo različne strategije spletnega marketinga, med katerimi prednjačijo optimizacija spletnih strani, oglaševanje spletnih strani, pisanje blog prispevkov, promocija na družabnih omrežjih ter e-poštni marketing.

Včasih, ko na internetu še ni bilo veliko konkurence, je bilo dovolj, da ste svojo spletno stran le objavili in zgodba je bila uspešno zaključena. Stran se je med rezultati spletnih iskalnikov kar sama od sebe uvrstila visoko, zato so jo potencialne stranke našle brez kakršnih koli težav. Dandanes žal ni tako.

To, da ste poskrbeli za odlično spletno stran, je šele prvi korak na poti učinkovitega spletnega marketinga. Spletne strani imajo namreč vedno močnejšo konkurenco, uporabniki pa so dobesedno bombardirani s poplavo informacij. Zato se je za pozornost strank potrebno boriti. V množici podjetij, ki ponujajo enake ali podobne izdelke ter storitve, je potrebno izstopati.

Zagotovo si prav vsako podjetje želi razširiti prodajo, zato se odloča za različna oglaševalska spletna orodja. Zakaj tudi ne, saj takšna orodja in aplikacije lahko prinesejo veliko dobička ter poskrbijo za to, da podjetja oziroma njihove spletne strani dosežejo veliko skupino ljudi.

7 sestavin spletnega marketinga

Spletni marketing se dotika tudi psihologije potrošnikov, tržne naravnanosti podjetij ter različnih ekonomskih pojmov, kot so ponudba, povpraševanje in cenovna politika. Internetni marketing je torej izraz za vse aktivnosti, ki jih podjetje izvaja za učinkovitejši spletni nastop.

V nadaljevanju vam predstavljamo sedem pomembnih komponent spletnega marketinga, ki so potrebne za učinkovit spletni nastop. Seznanite se z njimi in poskrbite, da jih boste vključili v marketinško strategijo svojega podjetja.

1. Spletna stran / spletna trgovina

Prvi in hkrati daleč najpomembnejši korak je učinkovita spletna stran ali trgovina, kjer podjetje predstavi sebe in svoje izdelke oziroma storitve. Vaše spletno mesto je torej osrednji element, ki ga spletni marketing enostavno mora vsebovati.

Vsebina

Ena izmed najpomembnejših sestavin spletne strani je vsebina.

Spletna stran mora imeti ustrezno informacijsko arhitekturo, pregledno navigacijo, relevantne vsebine, natančno zastavljene klice k akciji (ang. Call To Action ali krajše CTA), kontaktne obrazce in mnoge druge elemente. Poleg tega mora biti stran očem prijazna in hitro odzivna, saj le na ta način lahko zagotovi odlično uporabniško izkušnjo.

Najprej poskrbite za kakovostno spletno mesto, ki bo zagotavljalo vrhunsko uporabniško izkušnjo, šele nato se lotite naslednjih korakov. Zavedajte se, da tudi skrbno zastavljen spletni marketing le stežka pomaga, če se vaša spletna stran obiskovalcem ne dopade.

2. Spletno oglaševanje

Ko imate spletno stran ali trgovino urejeno in objavljeno, morate potencialne stranke na internetu obvestiti o njenem obstoju. Zato se lotite spletnega oglaševanja, s katerim uporabnike spleta povabite k temu, da obiščejo vašo stran.

Spletno oglaševanje

Spletno oglaševanje se ponavadi prične na Google Ads in Facebook.

V ta namen lahko uporabite oglaševanje v spletnih iskalnikih (npr. Google iskalno omrežje), na spletnih straneh založnikov (npr. Google prikazno omrežje), na družabnih omrežjih (npr. Facebook, Instagram in Twitter) in še bi lahko naštevali.

Spletno oglaševanje je tako sestavljeno iz slikovnih, besedilnih in video oglasov, ki se nahajajo na zakupljenem oglaševalskem prostoru. Prednost spletnega oglaševanja pred klasičnim se skriva v tem, da lahko izberete ozko določeno ciljno skupino, zaradi česar je oglaševanje veliko bolj uspešno. Oglasi se namreč prikazujejo ljudem, ki jih vaša ponudba utegne zanimati.

3. E-poštni marketing

Naslednji pomemben element, ki ga vsebuje spletni marketing, je e-mail marketing. Z njim pridobivate podatke obiskovalcev svoje strani, predvsem njihove e-poštne naslove, ter z njimi gradite pristen odnos. Zato naj vaša spletna stran vsebuje prijavo na e-novice ter tako imenovane lead generatorje, s katerimi boste povečevali svojo bazo naročnikov.

E-poštni marketing

Vrhunsko izveden e-poštni marketing še vedno zagotavlja odlične rezultate.

Vedeti morate, da zgolj obrazec za prijavo na e-poštne novice ne bo dovolj. Svojim obiskovalcem morate v zameno za prijavo nekaj ponuditi, npr. uporaben PDF priročnik, obveščanje o kakovostnih vsebinah na blogu, obveščanje o akcijah in popustih ipd.

Preden pričnete z e-poštnim marketingom, si odgovorite na naslednja vprašanja:

 • Na kakšen način boste pridobivali e-mail naslove?
 • Kdo so vaši idealni naročniki na e-novice?
 • Kakšna bo struktura e-poštnih sporočil?
 • Kakšna bo vsebina e-poštnih sporočil?
 • Kako pogosto boste e-pošto pošiljali?
 • Kako boste merili uspešnost e-mail kampanj?

4. Socialna omrežja

Vse pomembnejši del spletnega marketinga so socialna omrežja, na katerih marsikdo preživi veliko svojega prostega, pa tudi službenega časa. Tako socialna omrežja predstavljajo odličen kanal za interakcijo z morebitnimi kupci, poleg tega pa lahko prek njih oglašujete in ljudi informirate o svoji ponudbi.

Socialna omrežja

Najbolj vroča socialna omrežja ta hip so Facebook, Instagram in Twitter.

Svetujemo vam, da izberete tista omrežja, ki so najprimernejša za vaše podjetje, ter razvijete strategijo nastopa na njih. Bolje, kot da ste »površno« prisotni na številnih socialnih omrežjih, je, da jih izberete le nekaj in se v ta poglobite konkretneje.

Med najbolj priljubljena socialna omrežja, na katerih internetni marketing izvajajo mnoga podjetja, spadajo naslednja:

 • Facebook,
 • Instagram,
 • Twitter,
 • LinkedIn,
 • YouTube,
 • Pinterest.

5. Blog

Žal še vedno vse preveč podjetij in podjetnikov pozabi na zelo pomembno sestavino internetnega marketinga – na blog. Bloganje lahko privede do zavidanja vrednih rezultatov, seveda pa ga je potrebno izvajati na pravilen način. Prvi, najpomembnejši korak pri tem je, da na blog objavljate kakovostne vsebine, ki jih obiskovalci spletne strani z veseljem berejo. Takšne, ki rešujejo težave in podajajo odgovore na številna vprašanja.

Blog

Nikoli ni prepozno, da postavite blog in z njim privabite nove obiskovalce.

Ko sestavljate strategijo za svoj spletni marketing, torej nikar ne pozabite na blog. Z rednim objavljanjem zanimivih in koristnih prispevkov boste dosegli naslednje:

 1. Na spletno stran boste privabili nove potencialne stranke.
 2. Na področju svoje poslovne dejavnosti boste utrdili strokovno avtoriteto.
 3. Obiskovalce boste v objavah lahko prepričali, zakaj se odločiti za nakup ravno pri vas.
 4. Svoje prispevke boste delili na socialnih omrežjih in s tem poskrbeli za večjo prepoznavnost.
 5. Najbolj zanimive prispevke bodo po socialnih omrežjih delili tudi vaši bralci.
 6. Do vaših vsebin bodo vodile povezave z drugih spletnih strani in blogov, kar vam bo pomagalo tako pri večji obiskanosti kot tudi pri višjih uvrstitvah v spletnih iskalnikih.
 7. Izpopolnili boste svoje veščine pisanja in se med pripravo prispevkov naučili veliko novega.
 8. Navezali boste nove poslovne stike in poznanstva, ponudilo se vam bo več priložnosti.

6. Spletna optimizacija (SEO)

Z učinkovito optimizacijo spletne strani za iskalnike (ang. Search Engine Optimization ali krajše SEO) boste dosegli, da se bo vaša stran v spletnih iskalnikih pojavljala na visokih mestih. Daleč najpomembnejši je iskalnik Google, ki ga za brskanje po spletu najverjetneje uporabljate tudi sami. Cilj spletne optimizacijo torej je, da v iskalnikih povečate vidnost svoje strani in s tem poskrbite za večjo obiskanost.

Spletna optimizacija se deli na ON-site in OFF-site optimizacijo:

1. ON-site optimizacija: Vezana je na elemente spletne strani, ki jih lahko urejate sami. Sem sodijo struktura spletnega mesta, naslovi, podnaslovi in posamezne vsebine, meta podatki, hitrost delovanja spletne strani in podobno. Zelo pomemben element ON-site optimizacije je kakovost uporabniške izkušnje, saj se strani, ki zagotavljajo dobro izkušnjo, običajno uvrščajo na visoka mesta v spletnih iskalnikih.

Spletna optimizacija

Spletna optimizacija je področje, ki zahteva veliko izkušenj in testiranja.

2. OFF-site optimizacija: Gre za povezave, ki z drugih spletnih strani vodijo do vaše. Če je do spletne strani zgrajenih veliko kakovostnih povezav, vaša stran pridobi na moči in avtoriteti, s tem pa tudi na vidnosti v spletnih iskalnikih. Kako do kakovostnih povezav? Na primer z zanimivim blogom, do katerega se bodo na drugih spletnih mestih začele po naravni poti pojavljati povezave. Seveda lahko za kakšno povezavo poskrbite tudi sami, npr. z vpisom strani v spletne direktorije, aktivnim sodelovanjem na forumih in socialnih omrežjih, objavo prispevkov na drugih blogih (ang. Guest Blogging) in tako naprej.

Če vas na to temo zanima več, vam v branje priporočamo članka:

7. Iskalni marketing (SEM)

Tudi iskalni marketing (ang. Search Engine Marketing ali krajše SEM) je del spletnega marketinga, ki se osredotoča na spletne iskalnike. Če gre pri spletni optimizaciji za organske rezultate, za katere ni potrebno plačati, pa gre pri iskalnem marketingu za plačljive rezultate. Zopet je daleč najpomembnejši iskalnik Google, pri katerem se na posamezni strani zadetkov plačljivi rezultati pojavljajo tako nad kot pod organskimi zadetki.

Z oglaševanjem v iskalniku Google pričnete tako, da ustvarite račun na oglaševalski platformi Google Ads. Po vnosu svojih podatkov in izbiri načina plačevanja lahko postavite oglaševalske kampanje. Če želite, da se vaši oglasi prikazujejo v iskalniku, morate pri izbiri vrste kampanje izbrati Google prikazno območje (ang. Google Search Network).

Iskalni marketing

Iskalni marketing omogoča postavitev oglasa nad organske rezultate.

Znotraj posamezne kampanje lahko ustvarite oglasne skupine, v posamezni oglasni skupini pa se nahajajo oglasi in ključne besede, ki oglase sprožijo. Tako lahko dosežete, da ko nekdo v iskalnik vpiše določeno poizvedbo (npr. »spletni marketing«), se nad organskimi rezultati prikaže tudi vaš oglas, ki vodi do vaše spletne strani. Vsak klik na oglas pomeni strošek, cena posameznega klika pa je odvisna od konkurence, saj se cena določi po metodi dražbe.

Iskalni marketing je običajno zelo učinkovit, saj s svojimi oglasi uporabnike spleta dosežete takrat, ko aktivno iščejo informacije, povezane z vašimi izdelki ali storitvami. Poleg tega plačate le za dejanske obiskovalce, saj strošek nastane, ko pride do klika na oglas.

Spletni marketing zahteva dobro strateško zasnovo

Kot ste razbrali iz današnjega prispevka, je internetni marketing niz aktivnosti, ki jih na spletu izvajate z namenom, da dosežete svoje poslovne cilje. Učinkovit spletni marketing mora biti zato vrhunsko strateško zasnovan. Svetujemo vam, da pripravite podroben seznam vseh izvajanih aktivnosti, da načrtujete razpoložljiva sredstva in pripravite načrt za spremljanje uspešnosti.

Izjemno pomemben del spletnega marketinga je testiranje. Preizkusite čim več različnih možnosti in spremljajte rezultate. Če nekaj deluje v nekem poslu, še ne pomeni, da bo delovalo tudi v drugem. Na podlagi testov boste ugotovili, na kakšne vsebine se obiskovalci najbolje odzovejo, na katerih socialnih omrežjih se vam izplača biti aktiven, kako strukturirati e-novice, oglaševanje česa vam prinese največji profit in podobno.

Ste spletni marketing že vključili v strategijo rasti svojega podjetja? Bi sami k naštetim sedmim elementom, predstavljenih v današnjem članku, dodali še kakšnega? Veseli bomo vaših predlogov, ki nam jih lahko zaupate v komentarjih.

Deli prispevek z drugimi.

Objavi komentar