Strah pred ljudmi – socialna fobija

Zmeren strah pred ljudmi in rahlo neprijeten občutek pred javnim nastopanjem ali družabnimi situacijami, v katerih nas drugi ljudje opazujejo in ocenjujejo, je pravzaprav pri večini povsem običajen pojav. Rahla trema je lahko celo pozitivna spodbuda, da se na javni nastop dobro pripravimo in izboljšujemo svoje veščine. A tokrat ne bomo govorili o tej pogosti in nekoliko neprijetni reakciji na izpostavljenost kritikam drugih. Tema tega zapisa je strah pred ljudmi, ki mu rečemo tudi socialna fobija ali socialna anksioznost. Doletela naj bi celo do 13 odstotkov ljudi. Poleg osnovnih značilnosti in razlogov zanjo se bomo v tokratnem zapisu posvetili predvsem temu, kako strah premagati ali ga vsaj omejiti.

Ob tem naj povemo, da spada socialna anksioznost med duševne motnje, ki se jim mora posvetiti strokovnjak. Naši nasveti so namenjeni zgolj temu, da bralcu predstavijo tipične prepoznavne znake ter ga opozorijo na možnosti zdravljenja ali lajšanja simptomov, nikakor pa ne morejo nadomestiti strokovne pomoči psihiatra ali psihoterapevta.

Kdaj strah pred ljudmi ni več običajna trema

Socialna fobija ima za razliko od običajne treme, s katero se sooča večina izmed nas, ko je treba javno nastopiti ali smo postavljeni v novo in neznano socialno situacijo, bistveno intenzivnejše simptome. Kaže se kot izjemno močan strah pred neznanimi ljudmi, pred tem, da bomo izpostavljeni ocenjevanju, negativnim kritikam, da bomo v središču pozornosti, celo kot strah pred druženjem ali situacijami, v katerih bi se okoli nas zbrala prevelika množica oseb. Pogosto se pojavi tudi strah pred tem, da bi drugi to naše nelagodje ali paniko opazili.

Socialna anksioznost povzroči močan telesni odziv na duševno stisko, in sicer se kaže kot:

 • hitro razbijanje srca
 • pospešeno dihanje
 • intenzivno potenje
 • trepetanje
 • glavobol
 • mravljinčenje
 • napete mišice
 • neznosno zardevanje
 • tresoč glas ali celo težave pri izražanju
 • suha usta
 • težave z želodcem
 • prebavne motnje
 • slabost
 • omotica in omedlevica
 • neprijeten občutek ali tesnoba ob srečevanju z očmi
 • občutek panike
 • neustavljiva želja, da bi odšli
 • pretirano uriniranje

Socialna fobija Takšen strah pred ljudmi postane duševna motnja takrat, ko zaradi njega ne moremo več normalno funkcionirati oziroma takrat, ko zaradi tesnobe in drugih simptomov ne moremo več opravljati vsakodnevnih opravkov, imamo težave pri izvrševanju nalog na delovnem mestu ali v šoli in načrtno usmerimo svoje dejavnosti tako, da se izognemo vsem potencialno neprijetnim situacijam.

Ljudje, ki jih muči socialna anksioznost, se največkrat popolnoma izognejo javnemu nastopanju in položajem, kjer bi bili lahko v središču pozornosti. Pogosto se tudi zgodi, da se povsem izolirajo, saj je zanje udeležba na družabnih dogodkih neznosno neprijetna. Tako intenziven strah pred ljudmi jih pogosto pahne v osamljenost in izoliranost, pojavi se lahko tudi depresija, poseganje po alkoholu ali pomirjevalih ipd.

Zdravljenje socialne fobije in omilitev simptomov

Socialna anksioznost je bolezenski strah pred ljudmi oziroma pred tem, da se bomo osramotili. Zdravljenje zahteva primerno terapijo. Za to, da človek stopi iz začaranega kroga, potrebuje strokovno pomoč, ki pa jo lahko dopolnjuje z drugimi terapijami oziroma dejavnostmi za sproščanje.

Terapija pri psihiatru in zdravljenje z zdravili

Če se soočate z zgoraj opisanimi težavami, se najprej obrnite na osebnega zdravnika, ki bo sprožil postopek zdravljenja. Najpogostejši način, s katerim ublažimo ali celo popolnoma odpravimo pretiran strah pred ljudmi, so terapije pri psihiatrih ali kliničnih psihologih. Največkrat se v ta namen uporabljata vedenjska in kognitivna terapija.

Pri vedenjski terapiji se skuša pacient naučiti čim več metod za obvladovanje in premagovanje tesnobe v situacijah, ki mu ne ustrezajo. Cilj je tudi, da se pacient preneha izogibati takšnim situacijam. Terapevt skuša posameznika načrtno izpostaviti motečim oziroma neprijetnim položajem – lahko postopoma ali naenkrat. Vedenjska terapija je zelo uspešna in ima dolgotrajne učinke, hkrati pa nima nobenih stranskih učinkov. Vendar pa od pacienta terja veliko učenja, predanosti in dela.

Sprememba miselnih vzorcev Kognitivna terapija posameznika uči, kako nadzorovati nagnjenost k neprijetnim mislim, ki imajo za posledico izogibanje situacijam, ki bi bile lahko neprijetne. Pacient jih nadomesti z novimi, prijetnimi mislimi. Tako imajo posamezniki, ki se soočajo s strahom pred ljudmi, nadzor nad sabo in se laže spopadajo z različnimi situacijami.

Socialna fobija ali anksioznost se pogosto zdravi  s kombinacijo obeh omenjenih terapij, po potrebi pa se pacientu predpiše še zdravila. Največkrat gre za pomirjevala, ki hitro učinkujejo, velik pomen pa imajo v začetku zdravljenja, saj z njimi dosežemo hitro olajšanje. Lahko pa zdravnik predpiše tudi antidepresive, ki učinkujejo počasneje in so priporočljivi v nadaljevanju zdravljenja. Seveda pa kot vedno velja, da se je treba pred jemanjem kakršnih koli zdravil pogovoriti z zdravnikom, saj predvsem pomirjevala lahko povzročajo odvisnost.

Skupine, joga in terapija EFT

Kombinacija različnih terapij in zdravil je navadno izjemno uspešna, lahko pa se strah pred ljudmi omejuje tudi na druge načine, ki so pravzaprav metode, ki jih uporabljamo kot dopolnilo zdravljenju pri ustreznih strokovnih terapevtih.

Ena od takšnih so skupine za obvladovanje socialne fobije, ki pod vodstvom terapevta in v manjših skupinah skušajo pomagati posameznikom do kakovostnejšega življenja. Na voljo so tudi tečaji za premagovanje anksioznih motenj.

Uspešen pripomoček za obvladovanje situacij, ko se pojavi socialna anksioznost, sta tudi avtogeni trening in joga. Gre za sprostitveni tehniki, s pomočjo katerih posameznik prevzame nadzor nad svojim telesom in duhom ter se skuša v čim večji meri znebiti stresa.

Terapija EFT (angl. Emotional Freedom Techniques) je morda manj znana metoda, terapevti pa obljubljajo, da lahko z njihovo pomočjo strah pred ljudmi dokončno izgine. Temelji na trditvi, da so negativna čustva blokade v našem energijskem sistemu. Za odpravo blokad se uporablja tapkanje na akupunkturne točke. Pri terapiji si posameznik v misli prikliče neki neprijeten dogodek, ob tem izvede postopek tapkanja, izgovarja afirmacije in kmalu naj bi intenzivnost čustev izginila, ostal pa le še spomin – brez telesne in čustvene reakcije. Ob tem je treba pojasniti, da terapija spada med tako imenovane alternativne metode zdravljenja.

Za konec

Uradna medicina se torej pri zdravljenju poslužuje predvsem psihoterapije in zdravil, navadno celo kombinacije obojega, ki se je izkazala za zelo učinkovito. Seveda pa lahko takšno zdravljenje dopolnite z drugimi načini za pomirjanje, kot so avtogeni trening, joga in terapija EFT, obstaja pa še cela vrsta drugih alternativnih metod, katerih primarni namen je zamenjava negativnih miselnih vzorcev za pozitivne.

Ste tudi sami eden izmed tistih, ki trpite za socialno anksioznostjo? Vas strah pred ljudmi ovira pri normalnem delovanju v družbi? Ste socialno fobijo morda že uspeli premagati? S komentiranjem članka delite svoje izkušnje s preostalimi bralci in jim pomagajte na poti do kakovostnejšega življenja.

Deli prispevek z drugimi.

Objavi komentar